Top News
2720 prikaza

Brazil pokazuje kako će Trump rasturiti Balkan

Jair Bolsonaro
REUTERS
Neočekivana pobjeda Donalda Trumpa i danas odjekuje diljem svijeta

Kandidat krajnje desnice na brazilskim predsjedničkim izborima Jair Bolsonaro u vodstvu je nakon prvog kruga izbora u Brazilu, no utrka će se nastaviti i u drugome krugu, a odvijat će se između njega i bivšeg gradonačelnika Sao Paola, ljevičara Fernanda Haddada, pokazuju rezultati koje je u nedjelju objavilo središnje izborno povjerenstvo, po kojima je Bolsonaro osvojio 46,7 posto glasova, dok je Haddad dobio 28,37 posto, objavila je Hina.

Drugi krug, jednako kao i u Hrvatskoj, održava se kad nitko od kandidata ne osvoji natpolovičnu većinu. Neke ankete pak predviđaju da bi u drugom krugu Haddad mogao pobijediti Bolsonara, ali svako predviđanje je krajnje nezahvalno. 

Kako bilo da bilo, Bolsonaro će ozbiljno uzdrmati brazilsku politiku i to pravim udarom s desna. Bivši vojnik i to iz vremena dok je Brazilom vladala vojna diktatura, naviknut je uzbunjivati duhove svojim kontroverznim izjavama. 

Upozoravao je na navodne opasnosti koje prijete zbog izbjeglica s Haitija, iz Afrike ili Bliskog istoka. Izjednačio je homoseksualnost s pedofilijom, a jednoj kolegici je rekao da je ne bi ni silovao jer ona nije toga vrijedna. 

Jair Bolsonaro | Author: RICARDO MORAES/REUTERS/PIXSELL RICARDO MORAES/REUTERS/PIXSELL
Nama vjerojatno i važnije je činjenica da ga savjetuje bivši najvažniji čovjek Donalda Trumpa, Steve Bannon. Svoju razgranatu mrežu desničarskih kampanja je Bannon usmjerio ka samo jednom cilju, a to je totalna promjena svijeta. Njegov prvi cilj na Balkanu bila je Bosna i Hercegovina.

Kasnog srpnja ove godine Bannon se, kako je Express već pisao, sastao sa premijerkom jedne od dva autonomna entiteta koja sačinjavaju Bosnu i Hercegovinu, onom Republike Srpske, Željkom Cvijanović u svom domu u Washingtonu. Tamo su bili i Trumpovi dužnosnici poput Coreyja Lewandowskog i Kellyanne Conway. Nekadašnji Trumpovi savjetnici tijekom kampanje Jason Osborne i Mike Rubino također su se obvezali lobirati za Cvijanović i njezinu stranku SNSD usprkos tome što je njezin čelni čovjek i predsjednik Republike Srpske, Milorad Dodik, sankcioniran od strane SAD-a prošle godine jer je poticao međuetničke sukobe. 

Na izborima održanima u nedjelju će Cvijanović, prema svemu sudeći, naslijediti Dodika na mjestu predsjednika Republike Srpske.

Danas su "američki interesi" u Bosni izrazito mutni. Ne samo da SAD više nije lider na Balkanu, kao što je to ipak bilo za vrijeme Obamine administracije, nego Trump, koji je Bannona i bacio pod svjetla reflektora, zapravo odobrava njegove taktike za Europu, usprkos njihovoj "svađi" i kraju Bannonove karijere u Bijeloj kući. Trump je, na kraju krajeva, veliki obožavatelj nacionalističkih vođa i veliki protivnik EU. Bosna bi u listopadu trebala održati svoje osme po redu izbore i stanu uplitanje, od američkog do ruskog, moglo bi "prevagnuti" te gurnuti ne pretjerano stabilnu državu podalje od liberalnog poretka kojem je težila (i prema kojem je usmjeravana) nakon rata.

Dok je Bannon raskinuo svoje prijateljstvo s Donaldom Trumpom, ne smijemo zaboraviti da javno takve stvari ne znače gotovo ništa. Suradnja se teško zaboravlja.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • nelson 17:24 08.Listopad 2018.

    već je rasturio