Top News
16004 prikaza

Grci vrebaju ‘naše’ Rafale. A Francuzi se neće opirati prodaji

1/2
SAMUEL RAJKUMAR/REUTERS/PIXSELL/
Atena iz prikrajka prati hrvatski pokušaj nabave ratnih aviona i nada se da od prodaje borbenog aviona Rafalea hrvatskoj neće biti ništa. Naime, Francuzi nemaju toliko rabljenih aviona koliko bi Grci kupili

Ono što se može neslužbeno čuti u vrhu Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, ali i pročitati iz specijaliziranih grčih portala koji prate obranu, Atena pažljivo, iz prikrajka, prati aktualni hrvatski pokušaj nabavke borbenih lovaca.


Kao što je poznato, Grčka je u velikom zamahu obnove svojeg ratnog zrakoplovstva. Nakon što su početkom godine s Dassault Aviationom potpisali ugovor o kupnji 6 novih i 12 rabljenih Rafalea F3R  za dvije i pol milijarde eura, Grčka je od Francuske zatražila još rabljenih aviona. Međutim, osim onih Rafala koji su ponuđeni Hrvatskoj, drugih viškova tih lovaca Francuska nema. Kako nam govore sugovornici iz vrha HRZ-a, grčki interes da Hrvatska odustane od njih sve je veći.

 | Author: GONZALO FUENTES/REUTERS/PIXSELL GONZALO FUENTES/REUTERS/PIXSELL

Čak ni politička lobiranja nisu isključena. Tim više što su Grci spremni avione iz “hrvatske tranše“ platiti - odmah. S druge strane, Hrvatska je u sve težem položaju jer je zbog loše gospodarske situacije, uzrokovane korona pandemijom i potresima, prolongirala odluku o izboru borbenog lovca te, ono ključno, nije poznato koliko novca Vlada RH uopće planira za ovu vojnu akviziciju, najskuplju u povijesti Oružanih snaga RH. Ni gubitak vremena zbog propasti nabave izraelskog F-16 Barak ne treba posebno elaborirati. Kad se tome pridoda činjenica da su Pariz i Atena višedesetljetni bliski vojni saveznici, jasno je da se neće previše čekati na Hrvatsku.

Grčki vojni analitičari i novinari zaključuju kako veliki dvomotorni lovci poput Rafalea nisu potrebni Hrvatskoj jer su preskupi u eksploataciji. Uz to, Hrvatska nema vanjske prijetnje koje bi na bilo koji način opravdale nabavu skupog dvomotornog aviona. Stoga je sve očitije da Rafalei neće čuvati naše nebo. Grčka bi bila voljna Hrvatskoj ponuditi svoje rabljene Mirage 2000 5Mk2 koji se povlače iz uporabe. Nakon Francuske, Grčka je najveći europski korisnik francuskih Miragea te ih sami održavaju i servisiraju u pogonima Helenic Aerospacea.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • nikoletina_bursač43 20:45 09.Ožujak 2021.

    Za komšije koji su počeli kenjkat u Vojvodini i ovi polovnjaci od grkljana bi bili jaaako dobri

  • 18071976 13:37 09.Ožujak 2021.

    Pa neka ih kupe jer dok se mi odlučimo na tržištu će se pojaviti i oni 7.generacije ,inače, samo nerviramo ove što već po drugi put slažu ponude a mi nikako da se odlučimo , pa hoće li smanjiti za ... prikaži još! 100 tisuća dolara, pa hoće li kupiti i našu Vegetu ako mi kupimo 12 , ajde neka nas ne sramote više i kupe ih ili im kažu istinu, da smo bankrot i bijeda i da ukidamo zračne snage .Eto gdje su nas korumpirani i nesposobni političari doveli !

  • Defiant 11:51 09.Ožujak 2021.

    Neznam sta se boje Grci, kad hrvatska nabavi svoje avione 4. generacije svako kucanstvo ce imati svoj leteci auto.