Top News
199 prikaza

Greenpeace razotkrio TTIP, Merkel ga još i požuruje

TTIP, susret Baracka Obame i Angele Merkel
Nigel Treblin/DPA/PIXSELL
Svjetska ekološka organizacija provalila je najtajnije gospodarske pregovore u povijesti zapadnog svijeta, izrazito kontroverzni sporazum o slobodnoj trgovini SAD-a i EU-a

Najveća svjetska ekološka organizacija Greenpeace javno je objavila svih 240 stranica radnih dokumenata o TTIP-u, sporazumu o slobodnoj trgovini između SAD-a i EU-a. Istodobno, njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je za DPA da i dalje ustraje na što skorijem postizanju konačnog dogovora o tom izrazito kontroverznom sporazumu.

Iz dokumenata koje je Greenpeace objavio ovdje, proizlazi niz spornih zaključaka koje kritičari tumače kao ozbiljno narušavanje suvereniteta i EU-a i 28 nacija koje ga čine, kao i niz ograničenja osobnih i drugih sloboda. SAD zahtijeva da EU bitno snizi carine na američke poljoprivredne proizvode, te da u puno većoj mjeri kupuje američke prehrambene proizvode. Zauzvat Amerikanci bi ukinuli carine na europske automobile, što bi mogao biti razlog Merkeličinog ustrajanja na TTIP-u.

Pregovaračka taktika SAD-a uvelike se čini da se oslanja na odugovlačenje dogovora o carinama kako bi europski partneri popustili u nekim drugim pitanjima. SAD, primjerice, inzistira na uvođenju privatnih sudova kojima bi se tvrtke mogle obraćati za pomoć kad bi ocijenile da su im nacionalni zakoni pojedinih država ugrozili profit.

Prosvjed protiv TTIP-a | Author: Patrik Macek/ PIXSELL Patrik Macek/ PIXSELL

EU sa svoje strane, čini se, da je uspjela postići samo to da takve sudove učini transparentnijima, odnosno da se njihova zasjedanja prenose uživo preko interneta, te da im smiju prisustvovati i predstavnici civilnog društva. Javno sudstvo za takve svrhe i mogućnost žalbe, što pokušavaju isposlovati predstavnici EU-a, SAD i dalje odbija.

Kolika opasnost leži u privatnim sudovima pokazuju kritike da bi time međunarodni koncerni bili u poziciji opovrgavati zakone nacionalnih vlada koje su izabrane na demokratskim izborima. Što se tiče GMO kultura, EU je do sada zastupao princip predostrožnosti po kojem bi se GMO biljke i hrana dopuštali samo u slučajevima u kojima bi se nedvojbeno dokazalo da su neškodljivi za ljude i okoliš.

SAD nasuprot tome zahtijeva da se primijeni načelo po kojem bi se GMO hrana uzgajala i prodavala tako dugo dok netko ne bi dokazao da je riječ o štetnim namirnicama ili kuturama. Pregovori o TTIP-u i dalje se nastavljaju u potpunoj tajnosti. Otpori su veliki i u EU-u, ali i u SAD-u. Verzija koju Greenpeace sad predstavlja, aktualni je pokazatelj dokle se pritom došlo.

I dok Angela Merkel vrlo čvrsto nastavlja zagovarati TTIP u javnosti, pojedini povjerenici Europske komisije nakon Greenpeaceove objave pokušavaju smiriti javnost. Povjerenica za okoliš Cecilia Malmström objavila je na svom blogu da EU nikada neće dopustiti smanjivanje ekoloških, potrošačkih i prehrambenih standarda.

I dok Greenpeace danas u Berlinu kod Brandenburških vrata izlaže do sada apsolutno tajne dokumente u staklenim kutijama svima na čitanje, njemačko ministarstvo gospodarstva Sigmara Gabriela također je, kao i Malmström, objavilo da u onome što Greenpeace sada ima, ne stoji nijedan pokazatelj da je EU pristala uvesti u TTIP dijelove kojima bi se u pitanje doveli sigurnosni standardi hrane i očuvanja okoliša.

Prosvjed protiv TTIP-a | Author: Kay Nietfeld/DPA/PIXSELL Kay Nietfeld/DPA/PIXSELL
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.