Top News
599 prikaza

HDZ i SDP zajedno spašavaju svoje gradonačelnike

Milan Bandić i Andro Krstulović Opara
Sanjin Strukić (PIXSELL)
Situacija u Rijeci, Splitu i Zagrebu pokazala je kako nijedna velika stranka više nema nadmoć

U Rijeci se cijela oporba udružila kontra izabranoga gradonačelnika Vojka Obersnela, izabrala svog predsjednika gradskog vijeća i drže ga u šaci. 

Zlatko Komadina i Vojko Obersnel Panika u Rijeci Top News Pada SDP-ova utvrda: Obersnel ostaje bez većine

U Zagrebu Milan Bandić ne može sastaviti većinu u Skupštini iako je uvjerljivo pobijedio. U Splitu Andro Krstulović Opara treba koalirati s Kerumovim zastupnicima ako želi mirno vladati.

Situacija u tri najveća hrvatska grada očitava novu političku paradigmu u mnogim drugim gradovima i mjestima. 

Gradonačelnici i načelnici imaju puno više muke sastaviti većinu u lokalnim vijećima nego prije četiri godine.

Bez većine u gradskim i općinskim skupštinama mandat bi im umjesto četiri godine mogao trajati samo do prosinca. 

Tad je potrebno usvojiti proračun, a ako za njega nema dovoljno ruku u vijeću, idu novi izbori i za gradsko vijeće i za gradonačelnika.

Kako su izbori tek završili, još nije poznato u koliko točno lokalnih jedinica se ljuljaju fotelje, ali procjene su da su pomutnju unijeli nezavisni i nove opcije.

Klasična podjela stranaka na lijeve i desne, koje koaliraju svaka sa svojim partnerima, sve manje prolazi. 

A također građani sve manje daju apsolutnu podršku listama svojih gradonačelnika. Da će se zakon o lokalnoj upravi zbog toga morati mijenjati, prvi je najavio za 24sata HDZ-ovac Gordan Jandroković predsjednik Sabora.

"Gradonačelnici i načelnici imaju izborni legitimitet i ne smatram dobrim rješenjem da u slučaju neizglasavanja proračuna na nove izbore idu i direktno izabrani čelnici i lokalni zastupnici", rekao je Jandroković.

On se pozvao upravo na to da se politička scena mijenja i da je sve teže osigurati većinu, te se time gubi politička stabilnost. 

Kolaž Kovačić - Sanader - Maček Kovačić i Maček Top News Sanaderovi ljudi vratili HDZ na vlast u Splitu

SDP-ov bivši ministar uprave Arsen Bauk, koji je predložio odredbu, također smatra da bio ona trebala biti promijenjena.

Kaže da je njihova intencija bila postići ravnotežu moći između gradonačelnika i vijeća, ali i on je svjestan poteškoća.

"Možda bi jedno od rješenja moglo biti da izravno izabrani čelnik dobiva bonus zastupnika kako bi mogao vladati", kaže Bauk.

Primjerice, ako vijeće ima 35 zastupnika, 30 bi ih se biralo na izborima, a još pet bi mogao imenovati onaj kojeg izaberu za čelnika grada. 

To vrijedi i za općine i županije, a omjer izabranih i imenovanih zastupnika ovisio bi o ukupnom broju vijećnika.

Dvije najjače stranke se slažu da su promjene potrebne, ali je pitanje hoće li se složiti i oko konačnog rješenja.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.