Top News
15409 prikaza

'Čišćenje' Zagreba nakon Bandića bit će gore od Agrokora

Zdravko Mamić i Milan Bandić
Sanjin Strukić (PIXSELL)
Gradonačelnik za sebe misli da je velik, ali on je za mnoge tek sredstvo ostvarivanja privatnih ciljeva kojih se ne odriču lako

Prvi put kad je pao s funkcije gradonačelnika, nakon što je pijan skrivio prometnu nesreću pa bježao od policije, Milan Bandić je tri godine rušio gradonačelnicu Vlastu Pavić. Sabotirao je, kritizirao, pa čak i javno psovao. Drugi put, kad je završio u Remetincu, Bandić je sustavno radio na rušenju gradonačelnice Sandre Švaljek, što mu je na kraju i uspjelo. A kako će se Milan Bandić ponašati kad - i ako - ove nedjelje treći put padne s mjesta gradonačelnika Zagreba?

Jasno, okolnosti će biti drukčije i poraz neće biti tek privremeni uzmak, ali svejedno se postavlja pitanje kako će Bandić to podnijeti. Ali još važnije, kako će to podnijeti njegova klijentelističko-interesna mreža kojom je zarobio gradsku upravu i cijeli Zagreb? Naime, eventualna pobjeda Anke Mrak Taritaš nad Milanom Bandićem ove nedjelje neće biti samo kraj 15-godišnje epohe, već i početak mukotrpnog raskrčivanja Bandićeva nasljeđa.

Konzum Okvirni podaci Ekonomix Todorić duguje milijune za najam gradskih prostora

Bandić se poistovjećuje sa Zagrebom, ali s Bandićem se poistovjećuju i tisuće zaposlenika u upravi i gradskim poduzećima, kao i brojne tvrtke, poduzetnici, biznismeni i svi oni koji su od Bandića dobivali poslove i dobro živjeli. Nije Bandić rušio svoje nasljednice Pavić i Švaljek samo zbog taštine. Iza toga krili su se panika i strah da će one poremetiti ustaljene klijentelističke, pa i koruptivne tokove u gradskoj upravi.

A sad bi mogla doći nova gradonačelnica. (I opet žena.) Pojednostavljeno rečeno, raskrčivanje nataloženih ostataka Bandićeve vladavine u Zagrebu moglo bi se po svojoj složenosti usporediti s raskrčivanjem Agrokora. Kako će Mrak to riješiti i koliko dugo će to uopće moći rješavati? Nema sumnje da će dirnuti u mnoga osinja gnijezda, opasnija od pukog razbijanja kadrovske strukture u gradskoj upravi i Holdingu koju je Bandić desetljeće i pol gradio nepotističkim, klijentelističkim, prijateljskim vezama.

Ono čega će se samo površinski dotaknuti Uskok i DORH u optužnicama protiv Bandića, Mrak Taritaš trebat će dubinski rješavati. Razbijati sve one interesne veze, poslovne aranžmane, poslovne odnose, pa i kriminalne kontakte. Kakvi će biti otpori? Bandić misli za sebe da je velik, ali on je za mnoge tek sredstvo za ostvarivanje partikularnih interesa.

Od izmjene GUP-a za Kulmerove dvore do fontana i mnogo dalje. Hoće li ta mreža pokušati vratiti Bandića ili će se probati prikopčati na njegovu nasljednicu? Ili će svoju šansu vidjeti konkurentski interesi? Koliko god je zgađen Bandićevom vladavinom, toliko je Zagreb postao ovisan o takvom vođenju grada. Proces odvikavanja bit će dug i bolan.

 • Važna obavijest
  Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
 • miki9763 22:19 04.Lipanj 2017.

  Gospon Klauški pospremite metle,za vaše čišćenje bute još čekali.Dugo...

 • ines72 20:18 02.Lipanj 2017.

  E jeste stavile dvije prave lopine, koje face, da povratiš

 • @Klara 17:55 02.Lipanj 2017.

  Trol do trola :-D