Top News
7051 prikaza

HDZ ih miče, jer znaju sve o kriminalu na HRT-u

HDZ
Sanjin Strukić (PIXSELL)
Nadzorni odbor je imao dokaze o lopovluku na Prisavlju, to su htjeli dati u Sabor, zato su im pale glave

Glavni ravnatelj HRT-a - ustanove čiji je proračun veći od 1,4 milijarde kuna - i najvažnije dokumente potpisuje ne gledajući ih. Tako je nedavno potpisao otkaz poznatoj novinarki, zbog "nedozvoljenoga gostovanja u drugom mediju"; kad mu je novinarka pokazala pismenu dozvolu nastupa, ispričao se da nije imao pojma kakav su mu to papir dali. Očito se nije ni raspitivao jer, da jest, mogao je u trenu saznati za dozvolu nastupa.

"Kad god je neka delikatna situacija, ravnatelja nema, on je na bolovanju", kaže naš izvor s Prisavlja. To je vrlo mudra taktika ako je riječ o ravnateljevoj koži, no za budućnost kuće bilo bi puno bolje da je zdrav kao dren i da pazi što potpisuje. No nije on jedini odsutan.

"Glavni urednik Prvog programa danima je na Wimbledonu, o trošku kuće, kao da nema drugih reportera", kaže nam jedan djelatnik kuće, užasnut činjenicom da postoji duplo dno: pod prošlom se upravom, naime, vjerovalo da se ne može dublje pasti, ali sad je jasno da može. Posebne demakle doživljavaju Prvi i Četvrti program HRT-a, koji se nikako ne mogu nositi s nekoliko desetaka malobrojnijom posadom N1 televizije, a u zabavi su daleko od Nove.

Antun Vrdoljak HRT-va posla Top News Tajni ugovori: Evo koliko zarađuju od naše pretplate

Nije poznato kojim će sadržajima HRT popuniti jesensku shemu. Emisije koje su kupili prošle godine bile su politički sponzorirane u kuhinjama Tomislava Karamarka i Bože Petrova, što je rezultiralo negledljivim horor programom. Hrvatska televizija prošle je godine prikazala i više od 2000 emisija vjerske tematike, sva tri radijska programa prezasićena su vjerskim sadržajima, dok su informativni i zabavni program televizije prepuni negledljivih, skupo plaćenih emisija.

Prisavlje je, zbog duboke blagajne koja se puni pristojbom, postalo kasa uzajamne pomoći za sve ionako prebogate mezimce vladajućih. Njih ne zanima ni gledanost, ni kvaliteta, ni utjecaj. Samo dvije stvari: novac i politička podobnost. Prošle godine Hrvatska televizija ostala je bez 300.000 gledatelja, a trend se nastavlja. Ako je zadnje godišnje izvješće nadzornog odbora HRT-a istinito, Hrvatska televizija ušla je u terminalnu fazu raspadanja. Nadzorni odbor je, naime, Saboru poslao izvješće s tvrdnjama:

- Da je Siniša Kovačić s Jadran filmom sklopio izvansudsku nagodbu za koprodukciju šest epizoda "Gričke vještice" koja bi koštala 9 milijuna kuna. U izvješću stoji zaprepašćujuća tvrdnja da serija nema prihvatljiv scenarij, ali i to da nema dokaza kako Jadran film uopće ima potrebni novac;

- Da je HRT 2005. sklopio s Antunom Vrdoljakom ugovor o autorskoj suradnji, kojim će Vrdoljak do svog stotog rođendana, 2030., primati po 130.000 kuna godišnje;

- Da je Hloverka Novak Srzić izvansudskom nagodbom vraćena na HRT i da joj je isplaćeno 412.999,10 kuna, dok je Mislavu Stipiću, pod istim uvjetima, isplaćeno 85.000 kuna. Mislav Stipić tvrdi da je bio žrtva "političkog progona" od strane Gorana Radmana;

- Da je Tarik Filipović za vođenje kviza 2016. zaradio 680.000 kuna, a ukupno je od HRT-a 2016. godine uzeo 990.000 kuna...

Vrdoljakovu seriju "General" - čiji scenarij izaziva podsmijeh - HRT je najavio kao "remek-djelo", što je primjer ordinarne bedastoće. To bi bilo isto kao da nerođeno dijete nazovemo bićem izvanserijske ljepote.

Jasen Mesić - koji inače na Prisavlju kotira kao glavni kadrovik iz sjene - u zadnji je tren otkazao sjednicu saborskog Odbora za medije, koja će se održati na jesen. Time je spriječio krajnje neugodnu raspravu o tome kako je vladajuća stranka u nepune dvije godine od te televizijske kuće napravila groblje.

Ove bi ugovore trebao pretresti Uskok, ali nije pametno kladiti se na velike uspjehe. Hrvatska televizija svakog dana u svakom pogledu sve više nalikuje na Vjesnik. Ta se, nekoć najveća novinska kuća na Balkanu, od relativne pretvorila u apsolutnu sluškinju politike, i time trasirala put u propast. Najpametnije bi bilo HRT ostaviti samo na pristojbi i zabraniti im komercijalne oglase, kako bi bar taj novac dospio u ruke onih koji će nešto proizvesti.

U vrijeme dok smo pisali ovaj tekst, stigla je vijest kako HDZ miče članove nadzornog odbora koji su upozorili na očiti kriminal. To je Hrvatska. I ne samo televizija.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Avatar Gubec Okuje
    Gubec 07:51 20.Srpanj 2017.

    Uvjek nekom odgovara da se istina ne sazna. Bivša TV Zagreb a sada HTV uvjek je bila opterećena malverzacijama i korupcijom gledao sam izbliza jedan mali dio prije u sedamdesetima.