Top News
1541 prikaza

Hillary napala EU: Desnica buja jer puštate previše migranata

Hillary Clinton
DPA/PIXSELL
Za liberale u Europi, piše the New York Times, Clintoničin se komentar čini prekasnim s obzirom na već žestoko naginjanje udesno,

"Europski bi lideri morali poslati mnogo glasniju i jaču poruku da više neće davati potporu migrantima ako misle napokon zaustaviti desni populizam koji im preuzima kontinent. Iako je odluka nekih nacija da primaju migrante vrijedna divljenja, otvorila je i vrata političkom kaosu, pa i Brexitu", rekla je u nedavnom intervjuu Hillary Clinton.

Smatra da je upravo problem imigracije ono što je zapalilo vatru na starom kontinentu.

Steve Bannon NISMO SAD Top News EU zaustavila Trumpovog križara - hoće li i Hrvatska?

"Lideri poput Angele Merkel, njoj se treba diviti, ali mislim da je fer reći da je Europa iznijela svoje breme, i da mora nešto promijeniti kako bi se stvari stabilizirale", rekla je Clinton, a mnogi su ostali u šoku te je i otvoreno kritizirali. Neku su čak mislili da se krivo izrazila ili da je stvar izvađena iz konteksta.

Gospođa Clinton, piše The New York Times, je do sada vodila politiku podržavanja izbjeglica i imigranata što se teško povezuje s ovim porukama posebno jer je predsjedničku kampanju vodila s porukom "mi primamo imigrante, ne ponižavamo ih" što je pak dijametralna suprotnost trenutnom predsjedniku Donaldu Trumpu.

Predsjednička kampanja u SAD-u | Author: STAFF/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL STAFF/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL

Godine 2015. milijun je migranata ušlo u Europu, a Trump je pak svoju bazu mobilizirao pričajući o opasnostima imigracije, posebno o silnim karavanama koje s juga putuju prema sjeveru, prema njihovoj južnoj granici. Demokrati su, pokazalo se nimalo mudrim, na tu temu najčešće bili tihi.

"Malo sam šokiran ovime što je Hillary rekla. Ako je poruka "smanjiti" broj imigranata koji dolaze u Europu po azil samo da se ugodi nekim desnim liderima, onda je to naprosto krivi potez", kaže Eskinder Negash iz "U.S. Committee for Refugees and Immigrants".

Profesorica Tanja Bueltmann, profesorica povijesti sa Northumbria Sveučilišta u Velikoj Britaniji bavi se temama migracija, i kaže da je Clinton "jako krivo procijenila".

"Na kraju balade imigracija nije pravi problem koji je ražestio glasače, tu ima mnogo fundamentalnijih stvari, kao što je politika rezova, a imigranti i izbjeglice su samo žrtveni jarci", kaže Bueltmann.

Ivanka Trump i Jared Kushner Bijela kuća Top News Ivanka Trump:"Nisam znala da se to ne smije"

Situacija je u Europi komplicirana, i iskusna Clinton to zna. Alt-desne stranke se teme imigracija drže kao "pijan plota" i sve više dolaze na vlast iako su nove regulacije ozbiljno smanjile priljev migranata od 2016.

Anti imigracijski kandidati "uhvatili" su vlast u Italiji i Austriji, a ide im i u Njemačkoj. Politika otvorenih migracija Angele Merkel, kancelarke Njemačke od 2005., završila je kaosom unutar vlade te doprinijela tome da će sići sa mjesta liderice svoje stranke i neće se kandidirati za re-izbor.

Za liberale u Europi, piše the New York Times, Clintoničin se komentar čini prekasnim s obzirom na već žestoko naginjanje udesno, ali će ga zato vrlo intenzivno iskoristiti populisti koji će reći "eto, čak se i liberalna Clinton sa nama slaže".

"Možda je Hillary napokon shvatila problem", rekla je Giorgia Meloni, liderica alt-desne stranke "Braća Italije" koja se zalaže za potpuno zatvaranje granica i "Talijani prvi" filozofiju.

Hillary Clinton priznala poraz na izborima za američkog predsjednika | Author: REUTERS/Carlos Barria REUTERS/Carlos Barria

Meloni je ugostila i nekadašnjeg Trumpovog stratega Stephena Bannona, koji je govorio na njezinoj godišnjoj konferenciji u Rimu. Dodala je i kako je "Clinton napokon shvatila da protivljenje imigraciji nije stvar rasizma, nego da najviše utječe na siromašnije domaće ljude, radničku klasu, ljude sa periferije".

Kaže kako ljevica to nije razumjela (ili nije htjela) i platili su za tu distanciranost od puka.

U isto vrijeme centristi kroz zakone i regulative rade sve što je moguće da kontinent bude manje privlačan i prijateljski nastrojen prema neautoriziranim migrantima, broj novih dolazaka je pao na djelić onog što je bio.

Ivanka Trump SULUDO Top News Ivanka ista Hillary: Koristi privatni mejl, ali tata sada šuti

"Moramo znati brojeve, brojevi su sve. Danas, u 2018. godini vrlo malo imigranata zaista dođe do EU", kaže Gerald Knaus, "graditelj" kontroverznog plana u kojem je EU Turskoj platila milijarde da zbrinu Sirijce, a Italija je napravila isto s Libijom.

Ni Demokrati u SAD-u nemaju bolju ideju o tome kako se baviti tom temom, a morali bi nešto smisliti s obzirom da Trump non-stop po njoj "jaše".

Clintoničina je izjava podsjetnik na tip politike koji se dugo povezivao s njezinim mužem Billom Clintonom - pragmatični i mudri za umjerene, ali za progresivne produljena ruka Republikanaca i nacionalizma kojeg, navodno, žele ugasiti.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • vjaceslav 13:44 24.Studeni 2018.

    europa ima dovoljno svojih luđaka pa otvaranje vrata kojekakvim (e)migrantima, azilantima-folirantima i sirijskim samohranim očevima bez djece zaista nema smisla.

  • nelson 17:28 23.Studeni 2018.

    kriva je merkel