Top News
1348 prikaza

Hoće li Radovan Fuchs uspjeti u borbi za Zakon o znanosti?

Blaženka Divjak i Radovan Fuchs
Robert Anić/PIXSELL
Moja jedina želja i intencija je da se sustav zaista promijeni na bolje i da zauzme ono mjesto koje bi trebao zauzeti unutar europskog i svjetskog visokoškolskog istraživačkog prostora

U njegovu prvome ministarskome mandatu, prije više od deset godina, prijedlog zakona o znanosti i visokom obrazovanju nije dospio dalje od saborskog Odbora za znanost. Sad je prijedlog Radovana Fuchsa već u drugom čitanju, a zašto misli da će sad uspjeti, odgovorio je novinarki Dori Kršul za portal Telegram.

Express: Očito je da vas u sustavu visokog obrazovanja i znanosti nešto žulja. Što točno?

Vidim da stojimo i vrtimo se u mjestu. Dapače, idemo unatrag u nekim područjima, a imamo potencijala za veliki kvalitativan iskorak. Moja jedina želja i intencija je da se sustav zaista promijeni na bolje i da zauzme ono mjesto koje bi trebao zauzeti unutar europskog i svjetskog visokoškolskog istraživačkog prostora. Nemam nikakav posebni interes, nemam čak niti interes da radim do besvijesti na fakultetima. Štogod ovdje taknete, vidjet ćete da se cijelo vrijeme jedna te ista skupina sveučilišnih oligarha drži zajedno i ne pušta uzde iz ruku. To je problem.

 | Author: Željko Lukunić/PIXSELL Željko Lukunić/PIXSELL

Express: Sad ste rekli sveučilišni oligarsi, u Saboru ste tu skupinu apostrofirali kao Cosa Nostru. Govorite o mafiji?

Pa da, zato što se masa suspektnih stvari definitivno odvijala u jednom užem krugu, oni su imenovali i postavljali ljude koji su djelovali isključivo po njihovim direktivama, dok su oni koji su se usudili govoriti o problemima imali stakleni strop. Nemojte me tjerati, neću vam imenovati te ljude, ali mislim da je to – to.

Express: Što je s onima koji nemaju sveučilišne oligarhe i koje ne zanimaju ove igre moći?

Takvi nemaju problem sa zakonom. Priča se cijelo vrijeme generira iz jednog sveučilišta. Jest da je ono najveće, ali naspram njih druga sveučilišta komentiraju i sudjeluju. Od njih smo dobili konstruktivne primjedbe i sve pozitivno implementira se u prijedlog ovog zakona.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.