Top News
187 prikaza

Hollande: Nogometaši su glupi, Sarkozy je zec na baterije...

Francois Hollande
pool/REUTERS/PIXSELL
Le Monde je objavio knjigu sa 60 intervjua koje je francuski predsjednik dvojici novinara davao tijekom pet godina

Politički komentatori ne mogu se načuditi seriji neočekivanih, povremeno šokantnih, a tu i tamo politički suicidalnih izjava francuskog predsjednika Francoisa Hollandea u 60 intervjua koje je kao knjigu objavio Le Monde. Posebno zato što se očekuje, ili se bar očekivalo donedavno, da se Hollande na izborima na proljeće natječe za još jedan predsjednički mandat. U skladu s tim pretpostavljalo se da će predsjednik stati na loptu. Ali nije.

Novinarski dvojac Le Mondea intervjue su prikupljali s namjerom da ih uvrste u knjigu, a što sve u njima stoji... "Pravosudni sustav popunjen je kukavicama", "u Francuskoj je previše useljenika", "imamo problem s islamom", "nogometaši bi trebali izgraditi svoje mozgove", "intelektualci nisu previše zainteresirani za ideju Francuske"... Može se tako nabrajati cijeli dan što je sve Hollande nadrobio.

Za svog konzervativnog prethodnika na mjestu predsjednika Nicolasa Sarkozyja rekao je da je "sirovi mini-De Gaule", što bi se još i moglo progutati, ako bi uvjerio da je prefiksom "mini" htio popljuvati njegove političke ili državničke sposobnosti. Nazvao ga je, međutim, i "zecom na baterije", stranku Zeleni "ciničnim gnjavatorima", lijeve pobunjenike u njegovoj Socijalističkoj stranci "čoporom idiota", a svoju bivšu ljubavnu partnericu Valerie Trierweiler izdajicom.

Nju je častio takvim izrazom zato što je objavljila, a sad to i potvrđuje, da je Hollande u razgovoru siromašne građane posprdno zvao "bezubima", što nije neka preporuka za političara u najmanju ruku lijevog centra. Oni koji po medijima sada Hollandea brane, kažu da su sporne izjave istrgnute iz konteksta, te da ih je Hollande dao, u većini slučaja, davno, još prije nekoliko godina. 78 posto Francuza sada smatra da je Hollande jako pogriješio s takvim izjavama.

86 posto ih smatra da se ne bi trebao natjecati za predsjednika. Socijalisti će predizbore za kandidata za predsjednika imati u siječnju. Hollande stoji jako loš već i zbog intervjua, a od ranije još i zbog nepopularnosti zbog rasta broja nezaposlenih, da bi mu sada sve više sunarodnjaka stalo isticati da je Sarkozy uskočio u rat u Libiji, a on u Siriji. Zato se u stranci sve više špekulira s idejom da se aktualnog predsjednika za naredne izbore naprosto skloni s političke scene.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.