Top News
11031 prikaza

Hrga na Pantovčaku: zašto je Kolinda želi?

Mirjana Hrga
1/6
Davor Puklavec (PIXSELL)
Kolinda Grabar Kitarović službeno je imenovala Mirjanu Hrgu za svoju savjetnicu, umjesto Mate Radeljića koji je u petak i službeno smijenjen

Nakon što je prošlog tjedna Vlado Galić podnio ostavku na mjesto savjetnika za nacionalnu sigurnost, Kolinda Grabar Kitarović razrješila je i savjetnika za unutarnju politiku Matu Radeljića. 

Na njegovo mjesto došla je bivša novinarka Mirjana Hrga, o kojoj se već nekoliko dana spekuliralo da bi mogla doći na Radeljićevo mjesto. 

Mirjana Hrga diplomirala je na Fakultetu političkih znanosti 1994. i odmah se javila na audiciju na HRT, gdje je stjecala prva televizijska iskustva. Kako je kasnije rekla, to je bilo i posljednji put da su joj urednici bili obrazovaniji od nje. 

Mirjana Hrga i suprug Staša Stefanović | Author: Dalibor Urukalovic/PIXSELL Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Ipak, moglo bi se reći da joj je karijeru obilježila emisija 'Motrišta', dnevna informativna emisija HTV-a, koja se emitirala četiri godine, od 1996 do 2000. 

Prikazivala se u kasnovečernjem terminu i bila garnirana s nekoliko autorskih priloga u kojima se 'bistrila' dnevna politika, a zapravo je bila propaganda tadašnje politike i čelnih ljudi vladajućeg HDZ-a, koji je bio u zenitu moći.

No, budući da je HTV oduvijek bio produžena ruka Markova trga, emisija Motrišta u kojoj su perjanice novinarstva bili Jozo Barišić, Dijana Čuljak, Ivana Ivančić i Helena Krmpotić, a urednici Miljenko Manjkas i Mišo Nejašmić, dolaskom SDP-a na vlast 2000. godine, uklonjena je s ekrana. 

Tri godine kasnije Mirjana Hrga prešla je na Novu TV, gdje je uređivala središnji Dnevnik, pa emisiju 'Meta' i talk-show 'Epicentar', ali je tamo izdržala šest godina. Nakon sukoba s tadašnjom glavnom urednicom Informativnog programa Ivom Gačić, otišla je s te televizije i bila neko vrijeme freelancer. U jednom razgovoru za t-portal je izjavila:

'Iznimno zahtjevnim razdobljem izdvojila bih ono od 2004. do 2008., kada ljubav prema zanatu nije bila proporcionalna zadovoljstvu, no ipak je na svoj način i takvo što ostavilo traga. Shvatila sam da nisam materijal za komercijalne televizije i osjetila težinu kapitalizma na hrvatski način. Edukativno, ali i prilično ugrožavajuće u smislu osobnosti', rekla je Hrga nakon odlaska s Nove TV.

Mirjana Hrga i Zoran Šprajc | Author: Sanjin Strukic/PIXSELL Sanjin Strukic/PIXSELL
Nekako u isto vrijeme kad je otišla iz ove medijske kuće, posrećilo joj se na privatnom planu. Početkom 2009. udala se za oftalmologa Deana Šarića. Dvije godine odmarala se od novinarstva da bi ju 2011. godine pozvali na Al Jazeeru Balkans, čiji je direktor bio Goran Milić. Radila je iz Sarajeva, ali i bila reporterka iz raznih dijelova svijeta. Takav tempo izdržala je četiri godine, pa je i toj ljubavi došao kraj. 

Godine 2015. prešla je na RTL i sipala epitete za novu radnu sredinu. Na pitanje kako joj je ponovno u Zagrebu, odgovorila je:

- Izuzetno. Pomalo sam strahovala otići iz tako dobre redakcije kao što je Al Jazeera Balkans. Nisam u Hrvatskoj radila osam godina. Međutim, moja sreća je neopisiva. Zbog atmosfere, entuzijazma, kolegijalnosti... RTL je izuzetno ugodno mjesto za rad, rekla je tad Mirjana Hrga, ali ni tu sreća nije trajala predugo. Dvije godine kasnije saznalo se da ju je RTL smijenio s urednice središnje informativne emisije zbog slabe gledanosti i zbog političkih stavova.  

Zauzvrat, u intervjuu za 100posto, Hrga je izjavila: "Zadnja godina provedena u Hrvatskoj, na RTL-u toliko mi je zgadila novinarstvo i ljude da ne znam hoću li se ikada više vratiti'.

Osim s Al Jazeere, s gorčinom i uz slične komentare o 'gađenju na hrvatsko novinarstvo', odlazila je i iz drugih medijskih kuća, pa je tako rekla i da sumnja da za nju više igdje ima mjesta. Jednu od bitaka protiv medija vodila je tužbom protiv tjednika 'Novosti' jer je autor Petar Glodić u tekstu napisao da je 'U vrijeme kad je HTV okupiran desničarskim fanaticima, dovođenje Mirjane Hrge na RTL najveće je medijsko samoubojstvo u povijesti Hrvatske.' 

Mirjana Hrga | Author: Marko Prpic/Pixsell Marko Prpic/Pixsell
Mirjana Hrga svjedočila je na ročištu da ju je nakon šest godina izbivanja iz Hrvatske iznenadio animozitet među kolegama te da je diskriminirana "jer se u nekom trenutku izjasnila kao Hrvatica i katolkinja".

U postupku je svjedočio njezin suprug Staša Stefanović, koji je, kako je prenio Index, izjavio da je zbog etiketiranja bila "turobna, jadna i potištena" i tjednima se propitivala je li "nacionalist, šovinist, mrzi li Srbe i ljude druge vjere", a da ju je kumica na Dolcu kod koje kupuje voće i povrće "počela gledati s podozrenjem".

Ojađena situacijom u medijima, odlučila je promijeniti karijeru i način života, a novinarstvo je zamijenila turizmom. Kupila je staru kuću u Osoru koju je u potpunosti preuredila i iznajmljuje je turistima.

Tamo sretno živi sa suprugom odvjetnikom Stašom Stefanovićem, s kojim se zbližila, kako se pisalo, dok joj je vodio brakorazvodnu parnicu s bivšim suprugom Šarićem.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Vladimirko 19:32 21.Prosinac 2018.

    I Kitarović i Hrga su iz iste udruge najvjervatnije a oni se pomažu. Držva i stanovništvo su onako usput

  • BESTpartizan 21:00 20.Prosinac 2018.

    hdzovska posla