Top News
2453 prikaza

Novokmeta je zbog Uskoka odstrijelio HRT-ov agit-prop

Domagoj Novokmet
Grgur Žućko/PIXSELL
Nitko ne očekuje španjolsku inkviziciju, kažu monty-pythonovci, a jednako važi i za uskokovce

Jedino gluplje od egzekucije Domagoja Novokmeta jest obrazloženje prisavskih urednika o razlogu zašto je do njega došlo. Novokmetu je vođenje Otvorenog oduzeto zato jer u emisiji o osiječkom procesu Zdravku Mamiću nije imao predstavnike Uskoka, odnosno, zašto što ih u emisiju nije zvao.

Nitko ne očekuje španjolsku inkviziciju, kažu monty-pythonovci. Jednako važi i za uskokovce. Nitko ih nikad ne očekuje u emisijama, pa ih se zato rijetko kad i zove. Oni ne gostuju čak ni u novinskim tekstovima, osim katkad kao "visoki izvori" ali taj tip gostovanja, kako znamo, na televiziji nije izvediv. Ljude Uskoka vidimo samo na stepenicama suda, kad se neki proces okonča pa oni daju svoj stav, koji obično ima dva modaliteta: "presuda je preblaga, žalit ćemo se" ili "presuda je dobra".

Ova druga varijanta je vrlo rijetka jer Uskok protiv "mangupa iz naših redova" uvijek gubi bitke, oni su samo moneta za potkusurivanje, loš sparing partner. Suđenja hrvatskim kapitalcima su - predlažemo ovu definiciju po analogiji onoj za nogomet - procesi u kojima sudjeluju dvije strane, a Uskok uvijek gubi. Dan nakon emisije Otvoreno, Uskok nije imao niti jednu primjedbu na sadržaj izrečenog. Novinari HRT-a zvali su ih dan nakon Otvorenog u svoje emisije - sve su odbili. Nisu to televizični ljudi.

Tomislav Karamarko i Zlatko Hasanbegović Nastavak čistke Top News HR 3, izbacuju nagrađivane novinare zbog Hasanbegovića i Markićke

No, ako je već vrh HRT-a tako profesionalan da su smiijenili odličnog voditelja utjecajne emisije zbog toga što "nije bilo druge strane", koga onda sve čeka cipela? U zadnja dva mjeseca HRT je imao, doslovce, desetke emisija o Ivici Todoriću i Agrokoru. U kojoj od njih se ukazao Todorić? Je li ga tko zvao? Jesu li se pojavljivali članovi njegove obitelji, čelni ljudi koncerna, njegovi suradnici?

Hoće li urednici svih tih emisija snositi konzekvence ili je lovostaj ukinut samo za Novokmeta, kojega prisavska vrhuška već dulje ima na piku? HRT, kao i svi javni servisi, propada. Tvrtka u kojoj vlada samo logika politčke podobnosti, gdje se uzdiže i pada bez ikakve korelacije s rezultatima rada, osuđena je na propast.

HRT će završiti kao Vjesnik, samo će agonija trajati dulje. Uništeni program neće nitko gledati, brojke dramatično padaju, pa je samo pitanje trenutka kad će biti dosegnuta točka na kojoj će netko procijeniti da je pristojba besmislena: oko nas je toliko novih, informativnih i kulturnih platformi, da je izdvajanje 1,2 milijardi kuna godišnje za održavanje neefikasnog agit-propa posve besmislena stvar.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.