Top News
1319 prikaza

Hrvatska je već imala predsjednicu u Visokoj i tamo joj se nije sviđalo

Rezidencija u Visokoj
Marko Prpić (PIXSELL)
Ema Derossi-Bjelajac stolovala je u rezidenciji u Visokoj kao predsjednica SRH 1985. i 1986. godine

"Da, oni sad spominju Visoku. Ne znam kako su to zamislili. To je nespretna ulica", kaže Ema Derossi-Bjelajac (89), koja je kao (prva) predsjednica Socijalističke Republike Hrvatske 1985.. i 1986. godine stolovala u rezidenciji u koju se namjerava preseliti i novoizabrana predsjednica Kolinda Grabar Kitarović.

Ema Derossi-Bjelajac bila je visoka stranačka dužnosnica u doba socijalističke Jugoslavije, a danas stanuje u Zagrebu na Iblerovu trgu. Zdravlje je, kaže, sve lošije služi te joj medijski istupi nikako ne odgovaraju.

"Sustigle su me godine", rekla nam je u telefonskom razgovoru. Ipak, osvrnula se i na to može li se povlačiti paralela između nje i Kolinde Grabar Kitarović, te koja bi od njih dvije zapravo bila prva hrvatska predsjednica.

"Ma, to je bilo drugo stanje. Ja sam bila predsjednica u socijalističkoj republici. Ovo je nešto sasvim drugo, druga kategorija, drugi sustav... Gospođa Grabar Kitarović prva je predsjednica samostalne Hrvatske", rekla nam je Derossi-Bjelajac koja je za člana predsjedništva SRH izabrana 1982. godine.

Dužnost predsjednika obavljala je od prosinca 1985. do svibnja 1986, kada odlazi u mirovinu. Obje su, ipak, na svoj način i u svojoj epohi opovrgnule jednu raširenu predrasudu. Onu da Hrvati, zbog “urođenog” konzervativizma, nerado gledaju žene u politici. To nije bila istina ni prije 30 godina, kamoli danas.

Žene su, naime, sredinom osamdesetih obnašale nekoliko najvažnijih dužnosti u tadašnjoj državi. Milka Planinc bila je predsjednica savezne vlade. Savka Dabčević Kučar bila je, desetljeće prije (1969. - 1971.) šefica hrvatske Partije, a naslijedila ju je Milka Planinc koja je Savez komunista vodila do 1982. godine, kad ju je naslijedio Jure Bilić. Valja reći da je u socijalizmu položaj predsjednika Partije značio najveću količinu moći, i bio neusporedivo važniji od predsjednika republike.

To znači da su Hrvatsku od 1969. do 1982. vodile žene. Nije zanemariva ni činjenica da je najvažniju i politički najvažniju cehovsku udrugu, društvo književnika, osamdesetih vodila žena, Marija Peakić Mikuljan.

"Ema je sjedila u Visokoj. To je bilo sjedište Predsjedništva SR Hrvatske. Imali su svaki svoj apartman, ima ih valjda osam, upravo koliko im je trebalo. Deveti član je bio predsjednik CK SKH, ali on ili - u slučaju Milke Planinc - ona, nisu imali kabinet tamo", rekao nam je jedan svjedok vremena.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.