Top News
331 prikaza

"Hrvatska nije sljednica NDH, ali ni Jugoslavije"

Zlatko Hasanbegović
Patrik Macek (PIXSELL)
Žao mi je što je došlo do odvojenih komemoracija. Određene udruge iznijele su primjedbe na tri točke, rekao je Hasanbegović

Ministar kulture Zlatko Hasanbegović danas je obišao Spomen-područje Jasenovac uoči komemoracije za žrtve logora koja će ondje održati u petak. U posjet je došao ranije jer se želio upoznati s pripremama za komemoraciju, a komentirao je komemoraciju koja se prošli tjedan ovdje održala u organizaciji Koordinacije židovskih općina.

'Žao mi je što je došlo do odvojenih komemoracija. Određene udruge iznijele su primjedbe na tri točke. Prva su stanoviti ekscesi u društvu od kojih se Vlada jasno ogradila i iza kojih nije nikada stajala. Oni nažalost postoje i u razvijenim zemljama Eu-a  i Hrvatska tu nije iznimka.

Druga je točka pitanje postava muzejskog Spomen-područja Jasenovac. On postoji od 2006. i dobio je brojna međunarodna priznanja. Ministarstvo kulture i za vrijeme ministrice Zlatar Violić otklanjalo je mogućnost promjene postava, posebice na način da iza toge stoje politički pritisci. I tada je ocijenjen postav kao vrlo dobar i kao važna referentna točka iz perspektive muzejske struke. Svaki se postav mora protekom vremena mijenjati, ali o tome ne može odlučivati ni ministar, ni lingvisti niti liječnici nego struka i povjesničari', kazao je Hasanbegović.

Naveo je da moderna Hrvatska ni na koji način nije sljednica nikojeg zločinačkog režima.

'Svakom pametnom jasno je da nije ni pravni ni nikakav sijednik NDH, ali ne mora baštiniti ni jugoslavensko totalitarno nasljeđe. Moderna Hrvatska nastala je 1990. Stvorena je i obranjena u Domovinskom ratu i to su jedini stvarni temelji moderne slobodne Hrvatske', istaknuo je Hasanbegović.

Upitan što misli o falsifikatu koji je korišten kao rekvizit u filmu Jakova Sedlara, Hasanbegović je kazao da ga je samo jednom pogledao.

'Nisam autor filma ni kritičar. Jednom sam ga pogledao. Svaki film u kojem se pojavljuju neautentične stvari u tom smislu ne pridonose. Konačan pravorijek o povijesnoj istini mogu dati samo povjesničari. Uloga je države omogućiti istraživanja i to treba uistinu depolitizirati', naveo je ministar.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.