Top News
2954 prikaza

Hrvatska u kliještima korumpiranih političara i lopova

Pregled tjedna
1/5
express
Prošli tjedan prošao je u znaku istrage protiv Lovre Kuščevića i optužnice protiv direktora koji su omogućili Todorićevo bogaćenje

U tjednu iza nas u Hrvatskoj je bilo burno. Nakon što se saznalo da je USKOK pretresao kuću bivšeg ministra uprave i aktualnog saborskog zastupnika Lovre Kuščevića, nekoliko dana kasnije potvrdila su se očekivanja javnosti da će pretraga dovesti do vrijedne dokumentacije. Lovri Kuščeviću u ponedjeljak bi Mandatno-imunitetna komisija trebala oduzeti saborski imunitet, što znači da će Kuščević biti ispitan.

Što očekivati od istrage protiv Kuščevića?

Expressov kolumnist Tomislav Klauški nije toliko optimističan kad je u pitanju procesuiranje. Podsjetio je da je baš ovih dana već zaboravljeni bivši ministar policije Ivica Kirin oslobođen optužbi u aferi Fimi Media. USKOK je potrošio financije, radne sate, resurse i dragocjeno vrijeme na procesuiranje Ivice Kirina, od čega na kraju nije ostalo ništa, jedino žalba drugostupanjskom sudu. 

Lovro Kuščević | Author: Kristina Stedul Fabac (PIXSELL) Kristina Stedul Fabac (PIXSELL)

Dva dana prije toga Uskok je objavio kako provodi izvide i istražne radnje povezane s aferama četvero smijenjenih ministara: istražuje zemljišne manipulacije Lovre Kuščevića, crni Mercedes Gabrijele Žalac, klimatizirani roštilj Tomislava Tolušića, kao i nekretninske biznise Gorana Marića. Što možemo očekivati od progona Lovre Kuščevića pročitajte ovdje

Svinjska kuga sprema nam strašan scenarij

Nakon što je afrička svinjska kuga potvrđena i na farmama u Srbiji, samo je pitanje vremena kada će ući i u Hrvatsku. Svjesni su toga i u Ministarstvu poljoprivrede, kao i u Središnjem savezu udruga uzgajivača svinja Hrvatske.

Svinje | Author: CHINA STRINGER NETWORK/REUTERS/PIXSELL CHINA STRINGER NETWORK/REUTERS/PIXSELL

Od zaraze iz Mađarske nas, paradoksalno, štiti Orbanova visoka žilet-granica podignuta 2015. godine kao zaštita od prelaska migranata. No, kakva katastrofa prijeti Hrvatskoj ukoliko se ova bolest proširi našim farmama prognozira dr. med. vet. Goran Jančo, predsjednik Središnjeg saveza udruga uzgajivača svinja Hrvatske, a njegove prognoze pročitajte na ovoj poveznici.

Zašto smo ravnodušni? To nije na drugoj planeti

Amazonska prašuma | Author: CIFOR/ Flickr/ CC BY 2.0 CIFOR/ Flickr/ CC BY 2.0

Hrvatski građani pritisnuti besparicom i sluđeni brojnim domaćim aferama i političkim podjelama malo mare za ono što se događa u Amazoniji i o čemu priča cijeli svijet. Malo ih zanima i zašto tamo divljaju požari i zašto je to važno i za nas u Hrvatskoj. Ali stvari nisu tako jednostavne. Prije svega, razlog je diktatorski predsjednik Jair Bolsonaro, a zatim i njegova politika koja se zasniva na zaradi od izvoza govedine i soje. Sve o problemu koji dovodi u pitanje opstanak svijeta kakvog poznajemo, Express je pisao u ovom tekstu.

Što su faktoring kuće i kako je Todorić uzimao milijune?

Iako nakon skoro dvije godine istrage još nema optužnice niti protiv Ivice Todorića za izvlačenje preko 1,4 milijarde kuna iz Agrokora ni protiv desetak njegovih suradnika, pomalo paradoksalno, prva optužnica je protiv hrvatskih tvrtki koje su poslovale s Agrokorom i pretrpjele priličnu financijsku štetu u cijelom kolapsu koncerna.

Ivica Todorić | Author: Tomislav Miletić/PIXSELL Tomislav Miletić/PIXSELL

DORH je objavio da terete čak 29 osoba iz 13 tvrtki za prikriveno financiranje Agrokora i to putem lažnih mjenica. ne terete nikoga iz Agrokora, faktoring kuća i banaka koje su bile uključene u cijelu operaciju. Već ranije je objavljeno da su od većih koji su poslovali na taj način s Agrokorom bile i tvrtke Kraš, Franck, Sokol Marić, AWT, Unex i brojni drugi dobavljači, redom hrvatske poznate tvrtke. Direktori s kojima smo razgovarali kažu da i sami trebaju provjeriti tko je još s njima i zamolili su za anonimnost, a jedan je u ovom tekstu opisao kako je funkcionirao posao s mjenicama. 
 

1892 nestalih: Obitelji žele znati gdje su im najmiliji

Nestali u Domovinskom ratu ne smiju biti zaboravljeni. Obitelji ne očekuju ništa sutra ni ovaj tren, ali se nadaju da će se nešto ipak pokrenuti. Mogu se smiriti samo ako saznaju istinu a na 30. kolovoza, Međunarodni dan nestalih u Domovinskom ratu Hrvatska je još tragala i traga za 1892 ljudi.

Nestali | Author: 24sata.hr 24sata.hr
Njihove obitelji već 28 godina samo žele istinu i odgovor na pitanje: Gdje su? I zato, zbog njih koji pate i mole u tišini svojih domova, zbog njihovih lica koja odišu tugom, broj 24sata koji je izašao 30. kolovoza nije bio otisnut u boji. Crno-bijelim novinama i portalom želimo podizati svijest o problemu nestalih u Domovinskom ratu, senzibilizirati javnost, nastaviti poticati rješavanje te problematike, a nadasve pomoći obiteljima da napokon, nakon svih tih godina, nađu odgovor na pitanje što je s njihovim najmilijima. O ovoj temi pročitajte više ovdje.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.