Top News
2797 prikaza

Kako se Kirin izvukao iz najveće HDZ-ove afere

Ivica Kirin
Goran Stanzl/PIXSELL
Crni fondovi stranke, izvlačenje novca preko ministarstava i sumnjivih natječaja, ali i brojne druge malverzacije i dalje su neriješena zagonetka

Bivši ministar unutarnjih poslova i aktualni gradonačelnik Virovitice Ivica Kirin na zagrebačkom je Županijskom sudu nepravomoćno oslobođen optužbe za zloupotrebu položaja i ovlasti u aferi Fimi Media, javlja Jutarnji.

Sudsko vijeće zaključilo je kako nema dokaza da je u spornom poslovanju MUP-a s marketinškom agencijom Fimi Media pričinjena velika materijalna šteta MUP-u, kao ni da bi Fimi Media protupravno profitirala. USKOK je najavio žalbu Vrhovnom sudu.

Tako se nastavlja pravna trakavica započeta prije gotovo deset godina. Naime, Večernji list je 18. prosinca 2010. godine objavio tekst o malverzacijama koje se Kirinu stavljaju na teret. 

Ivica Kirin | Author: Dubravka Petric (PIXSELL) Dubravka Petric (PIXSELL)

"Bivši ministar unutarnjih poslova Ivica Kirin preko Fimi medije, marketinške tvrtke u vlasništvu Nevenke Jurak, iz MUP-a je izvukao više od 17 milijuna kuna! Novac je isisan iz Ministarstva policije tijekom 2007. godine, i to na ime promidžbene kampanje Nacionalnog programa sigurnosti prometa na cestama. U USKOK-ovoj istrazi o malverzacijama policijskim novcem Kirin je četvrtoosumnjičeni. Konkretno ga se tereti da je nelegalno poništio natječaj koji je za kampanju sigurnosti u prometu bio raspisan 2006. godine te da je to učinio s jedinim ciljem da pogoduje Nevenki Jurak", počinje tekst novinarke Ivanke Tome.

Osim što je namjestio posao za Fimi mediju, Kirin je u novome natječaju gotovo dvostruko podignuo vrijednost posla. Riječ je o tome da je 2006. godine bio raspisan natječaj za pet kampanja u sklopu provođenja Nacionalnog programa sigurnosti prometa na cestama, a vrijednost posla bila je 9.924.000 kuna.

Ivo Sanader na ponovljenom suđenju za Fimi mediju FIMI MEDIJA Top News Izvještaj sa suđenja Sanaderu: Sada svi tvrde da nisu krivi

Javilo se sedamnaest društava, no Kirin je iznenada, bez ikakva stvarna razloga, 28. kolovoza 2006. godine donio odluku o poništavanju toga natječaja. Kad su istražitelji u USKOK-u Nevenku Jurak pitali o pojedinostima izvlačenja novca iz MUP-a, rekla im je da vjeruje kako je Kirin poništio natječaj samo zato da bi ona dobila posao koji joj je bio obećan, nastavlja dalje Večernji.

Da je tome tako govori podatak da je Kirin 16. travnja 2007. godine vrijednost kampanje za sigurnost prometa povećao na 16.124.000 kuna, a već za tjedan dana, 24. travnja 2007. godine, donio je odluku da se prihvaća ponuda Fimi medije od 16.123.977,50 kuna. U sklopu te ponude bilo je navedeno da je samo za televizijske kampanje predviđeno 10.177.000 kuna, a na kraju su sve tri televizijske kuće (dakle, HTV, Nova TV i RTL) ispostavile račun od 4.705.220,32 kuna. Razlika je gotovo 5,5 milijuna kuna, a kako se unaprijed predvidjelo, otišla je Fimi mediji. 

Spomenik Franji Tuđmanu, uz njega pozira gradonačelnik Virovitice Ivica Kirin | Author: Petar Glebov/PIXSELL Petar Glebov/PIXSELL

No kada je cijeli posao promidžbene kampanje sigurnosti cestovnog prometa zaključen, na račun tvrtke Nevenke Jurak iz MUP-a bilo je isplaćeno čak 17,2 milijuna kuna! U sklopu istrage o isisavanju novca iz policije N. Jurak svjedočila je o pojedinostima kako je s Ivicom Kirinom tekao dogovor o kampanji. Nevenka Jurak je, kazala je, upozorila tadašnjeg ministra policije da na ovu vrstu spotova mogu od televizije dobiti popust od čak 50 posto, a za radijsko se emitiranje spotova o prevenciji u prometu može dobiti 30 posto niža cijena. Kirin joj je na to vrlo nedvosmisleno dogovorio neka zanemari te popuste i da pošalje račun na puni iznos. Uz to je dodao opasku da se taj novac ionako predaje stranci.

U cijeloj je priči vrlo znakovit i podatak da je MUP upravo u to vrijeme, kada se namještalo poslove Fimi mediji, donio pravilnik po kojemu su se sve nabave proglasile službenom tajnom, čime se izbjegavala primjena Zakona o javnoj nabavi, odnosno kupnja robe za policiju putem natječaja, opisao je svojevremeno Večernji list čitavu trakavicu s Fimi medijom.

Sada je zagrebački Županijski sud zaključio da protiv Kirina ne postoji dovoljno dokaza. Hoće li Vrhovni sud zaključiti drukčije i hoće li itko odgovarati za te malverzacije, ali i jesu li to uopće malverzacije, ostaje nam tek za vidjeti.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Milan.banijac 15:30 27.Kolovoz 2019.

    TO JE SAMO DOKAZ KAKO NAŠA DRŽAVA NE FUNKCIONIRA.

  • Avatar Potrčalo
    Potrčalo 05:49 27.Kolovoz 2019.

    Svi se trebamo upisati u hadeze i bit će blagostanje

  • BESTpartizan 17:31 26.Kolovoz 2019.

    sanaderova vlada sve je mogla oni su najbolji ikada haha hahaha .ostavili dug od 300 miliijuna eura.