Top News
8004 prikaza

Tko su Hrvati u krvavom ratu Grobara?

Uhićeni navijači nakon tučnjave na utakmici Zvezda Partizan
1/6
DJORDJE KOJADINOVIC/REUTERS/PIXSELL
Ulicama Beograda zavladao je strah, a pitanje je kako su upleteni i naši huligani

Milan Lujanski Cipi ranjen je u ponedjeljak navečer u Novom Beogradu. Na njega je, prema pisanju Blica, pucao maskirani napadač koji je pobjegao s mjesta zločina. Lujanski je inače bio jedan od sudionika krvavog obračuna navijača Partizana u prosincu prošle godine gdje su sudjelovali i hrvatski huligani.

Riječ je o Ivanu Miškoviću, Stjepanu Mihoviloviću, Hrvoju Bakoviću, Jakovu Podrugu, Damiru Tovaroviću i Anti Firiću koji je poginuo prošlog tjedna na autocesti A3 u smjeru Zagreba. Na njega su naletjela čak tri vozila nakon što je odlučio pretrčavati autocestu na neosvjetljenom dijelu puta. 

Tučnjava navijača na južnoj tribini Partizanovog stadiona | Author: Srdjan Ilic (PIXSELL) Srdjan Ilic (PIXSELL)

Dva dana kasnije objavljena je Firićeva osmrtnica gdje su potpisani vođa jedne frakcije Grobara Miloš Radisavljević i Filip Korać, navodno vrlo utjecajni šef srpskog podzemlja. Nakon Firićeva uhićenja na utakmici Crvene zvezde i Partizana prošle godine, on je navodno prokazao upravo Koraća kao financijera nereda.

Navijačkim krugovima se pak govori da je riječ o lažnim informacijama te da su "čitulju" podmetnuli iz suprotstavljenog dijela Grobara. 

O razlozima napada na Lujanskog se i dalje špekulira, a u srpskim medijima je jedan od razloga upravo sukob Grobara, navijača Partizana, koji ne jenjava od prosinca i nereda gdje je sudjelovao Firić. "Ispituje se je li Lujanski naišao na nekoga iz suparničke frakcije i dobio metak u nogu kao upozorenje. U prilog toj tezi govori i činjenica da Lujanski nije surađivao s policijom: nije htio otkriti s kim je u sukobu ni je li prepoznao napadača", piše Blic. 

Zašto ratuju grobari?

Kako piše Blic, turbulencije na južnoj tribini nemaju veze s ljubavlju prema Partizanu, već predstavljaju kriminalne sukobe. Iza napada krije se borba za prevlast na narko-tržištu vrijednom milijune eura. Proteklih nekoliko godina situacija na jugu je bila mirna. Tribinom je 2013. godine zavladala podgrupa Janjičari koja je zauzela mjesto nakon povlačenja Alkatraza, do tada najjače navijačke podgrupe. Pad Alkatraza počeo je nakon ubojstva Bricea Tatona, navijača iz Toulusea, za čije su ubojstvo bili okrivljeni brojni pripadnici ove skupine. Vođe grupe Aleksandar Vavić i Miloš Radisavljević Kimi povukli su se s tribine. Janjičari su zadržali mjesto najsnažnije grupe, ali nedavno su dobili konkurenciju i grupa huligana im je objavila rat na derbiju prošle godine. Sukobi se otada ne stišavaju.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.