Top News
900 prikaza

HSP-ovci ometali početak Frljićeve predstave u Splitu

Oliver Frljić
Marko Prpić (PIXSELL)
Ovo nije prvi put da se prosvjeduju protiv neke predstave u režiji Olivera Frljića. S istom predstavom navukao je bijes i u Varšavi

Više stotina ljudi okupilo se u ponedjeljak na prosvjedu pred splitskim Hrvatskim narodnim kazalištem izražavajući neslaganje zbog toga što je u program "Marulićevih dana" uvrštena predstava "Naše nasilje i vaše nasilje" Olivera Frljića, koja je na programu večeras.

Prosvjednici su stajali pred Kazalištem držeći višemetarsku hrvatsku zastavu i transparente "Sotono, odlazi iz našeg grada", "Split ima svoju kulturu", "I u ratu i u miru mi smo spremni", "Ne izazivajte nas", "Ova predstava me vrijeđa"; nosili raspelo, a za vrijeme prosvjeda čuli su se uzvici "nema predstave" i "ne damo da nam vrijeđaju Isusa."

 

 | Author:

 

 

Skupina specijalne policije je nešto poslije 19 sati, 40-ak minuta prije početka predstave, došla pred HNK i zatražila od prosvjednika da se pomaknu od ulaza, postavila željeznu ogradu i stala iza nje čuvajući pristup zgradi.

U HNK su rekli kako oni ne planiraju otkazati predstavu, čiji je početak bio predviđen u 20 sati, ali u 20,20 sati još nije počela.

 | Author:

 

Ovo je prosvjed "kršćanskog Splita protiv predstave koja je bogohulna i koja direktno vrijeđa kršćane i muslimane ovog grada," rekao je obraćajući se nazočnima jedan od organizatora, Mihael Darko Burazin iz splitsko-dalmatinske podružnice Hrasta. To nije umjetnost, "ona je ciljano postavljena da provocira, ponižava i vrijeđa," rekao je.

 | Author:

 

Split je "oduvijek bio kršćanski grad," krunica je bila oko vrata većine hrvatskih vojnika u obrambenom Domovinskom ratu, a sada "netko sebi daje za pravo da na sve to pljune i da nas vrijeđa," ustvrdio je Burazin. "Taj netko je nacionalni izdajnik i ljudska ništarija, a mišljenja sam da mu osim nas luđaka poreznih obveznika još netko plaća da radi ovo što radi, a nije teško pogoditi tko," poručio je Burazin.
Problem je, kazao je, što taj "netko" nalazi za svoje projekte suradnike "u Republici Hrvatskoj, u ministrici kulture i intendantu HNK u Splitu i što od nas svih građana Splita i Republike Hrvatske pravi idiote."

 

Daljnji tijek događaja pratite na 24sata.hr

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.