Top News
221 prikaza

“Htjeli su nas poslati u tajnu akciju. Ispalo je da idemo u Siriju...”

Rat u Siriji
DPA/PIXSELL
Tek dan prije polaska vojnicima je rečeno da ih šalju u Siriju

Grupa profesionalnih ruskih vojnika odbila je prihvatiti “zadatak”, kako im je tajnu misiju objasnio njihov zapovjednik. Nakon što su primili papire o vojnoj akciji koju moraju obaviti odmah su primijetili da je na njima nešto čudno. Na njemu je pisao datum polaska, ali ne i povratka. U zadnjem trenutku su saznali da je njihova krajnja destinacija – Sirija.

Ovaj skandalozni slučaj u kojem se vojnike pokušalo bez njihovog znanja odvesti u trenutno najopasniju ratnu zonu na svijetu je pod istragom, a vojnicima se prijetilo oštrim kaznama ukoliko ne poslušaju naredbu.

U slučajevima kada vojnici odbijaju prihvatiti zadatak optužuje ih se za izdaju, rekao je njihov odvjetnik Ivan Pavlov, a kazna je dvadeset godina zatvora.

Alep u Siriji | Author: Thomas Rassloff/DPA/PIXSELL Thomas Rassloff/DPA/PIXSELL

“Ono što vojnici traže je da to bude jasna naredba, s jasnim ciljem i mjestom na koje se ide, tako da ukoliko budu ubijeni njihove udovice mogu dobiti kompenzaciju. Vojnici imaju pravo tražiti ispravne dokumente o zadacima na koje ih se šalje i na njima moraju inzistirati prije nego krenu u akciju jer u suprotnom njihove obitelji neće dobiti nijednu rublju”, rekla je Valentina Melnikova, predsjednica udruge majki vojnika u razgovoru za Daily Beast.

No, umjesto da im je dao ispravnu dokumentaciju, njihov ih je zapovjednik prijavio vlastima. Ruske su vlasti inače priznale da sirijsku vladu opskrbljuju oružjem, te da su im dali na raspolaganje vojne savjetnike.

Ova je grupa vojnika prošli mjesec okupljena iz različitih ruskih regija u jednu improviziranu vojnu jedinicu i raspoređeni su u Novorosijk, vojnu luku na jugozapadu Rusije. Uobičajeno je da u ovakvim situacijama prođu tjedni dok se samo oružje za vojnike registrira, ali ovaj put su ekspresno naoružani.

Sve što su znali o svojoj konačnoj destinaciji je da je to država u kojoj je puno toplije nego u Rusiji, da ima puno zmija, te da nakon dolaska neće smjeti napustiti svoju bazu. Dok su još bili na putu prema Novorosijku, mislili su da ih šalju u Ukrajinu.

Tek su 16. rujna dobili ostale detalje – idu u Siriju, točnije u Latakiju.  Datum polaska – 17. rujan. Većina je odbila ići.

“Ne želimo ići u Siriju, ne želimo tamo umrijeti”, rekao je jedan od vojnika za ruski portal Gazeta.ru.

Prema ruskom ustavu, svaki vojnik smije tražiti sve detalje o akcijama na koje ih šalju. Grupa je vraćena u svoju bazu na Uralu i za sada u javnosti nisu poznata njihova imena, ali njihov odvjetnik kaže kako će s njima izaći u javnost ukoliko ih država optuži za izdaju.

Ivan Pavlov je u posljednjih šest mjeseci branio četiri ruska vojnika zbog optužbi za izdaju. 

“Ovo je pravi val optužbi. Nikada u svojoj praksi nisam imao toliko klijenata s takvim optužbama”, rekao je Pavlov.

Njegovog zadnjeg klijenta, Genadija Kravcova, bivšeg pripadnika tajnih službi osudili su na 14 godina zatvora zbog totalno trivijalnog razloga – jednoj švedskoj kompaniji poslao je svoj CV kada se javio na njihov oglas za posao.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.