Top News
2206 prikaza

Putinova megalomanija - na što je potrošio 30 milijardi dolara

Vladimir Putin
DPA/PIXSELL
Vladimir Putin već je 15 godina na čelu Rusije

Vladimir Putin, kojemu teče već 15.godina na čelu Rusije, za vrijeme svoje vladavine potrošio je milijarde dolara na na ledolomce, ceste i mostove kojima spaja osvojene teritorije s "majkom Rusijom".

Vocativ je s javno dostupnog Kremljinovog portala skupio podatke na što je sve Putin potrošio novce od 2012. i iako podaci možda nisu zapanjujući, svakako govore o megalomaniji ruskog vođe, koji je u samo tri godine potrošio preko 30 milijardi dolara.

Najveću cijenu platio je za cestu i most, projekt koji povezuje poluotok Krim s ruskim kopnom. Nešto ranije ove godine, potpisao je i ugovor o izgradnji infrastrukture na tom poluotoku, anektiranom iz Ukrajine u ožujku 2013. godine, vrijedan 4 milijarde dolara. 

Posao je dobio Sroigazmontazh (SGM) koji je polovicom u vlasništvu Putinova dugogodišnjeg prijatelja i judo partnera Arkadija Rotenberga. Most bi se trebao protezati preko Kerčkog tjesnaca, koji se nalazi između krimskog i tamanskog poluotoka. Most bi trebao biti gotov do kraja 2018. godine. 

Prema podacima iz dokumenata, vidljivo je kako Kremlj drastično ulaže i u nuklearne ledolomce. U njihovu kupovinu posljednje tri godine potrošeno je ukupno 2,4 milijarde dolara.

Ledolomci na nuklerani pogon su brodovi koji se probijaju kroz vodu prekirvenu ledom, a rade se jedino u Rusiji. Oni su im potrebni za otpremu roba duž sjevernomorske rute na sjeveru ledom okovanim vodama blizu Sibira. Rusija je do sada izgradila 14 ledolomaca na nuklearni pogon, a u planu ih je još nekoliko.       

Ruski Kremlj na čelu s Putinom uložio je i 1,33 milijarde dolara u izgradnju nogometnih stadiona što je duplo manje nego li investicije u vojsku koje su zaokružene na tri milijarde dolara. 

U bankarski sektor uloženo je  četiri milijarde dolara, u cestovnu infrastrukturu 9.5 milijardi, u komunikacije 3.1, u vojni sektor 3, dok je u nuklerani sektor uloženo 2.4 milijarde dolara. "Najgore" su prošle ruske luke, u koje je Putin u posljednje tri godine uložio 360 milijuna dolara.

 • Važna obavijest
  Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
 • damir_pacek 13:19 25.Listopad 2015.

  Ova Barišić prepisala tekst Sarah Kaufman (curo, nije Kremljinov nego kremaljski portal, ovdje se ne piše Kremlin, već Kremlj), ali ga sirota, nije shvatila. U originalnom tekstu megalomanija se ne spominje. Volio bih da Ivana objasni što je to megalomansko ... prikaži još! u gradnji ledolomaca, mostova i cesta?

 • Tiranosaur 08:35 21.Svibanj 2015.

  Kaj bi onda rekli, (ali nemojte se ljutiti) za Tuđmana: Mirovinski fond, prodaja poduzeća, prodaja stanova, naplata socijalnih usluga, pretvorba, dragulji i lova iz donacija iz cijeloga svijeta. Koliko je to milijardi dolara, koliko je to potrošene love, majko moja.

 • anticenzura 20:38 20.Svibanj 2015.

  Bogata zemlja, tko mu brani trositi. Drzavni deficit minimalan, nezaposlenost minimalna, zemlja prebogata resursama. Predsjednik pametan i radisan gradi projekte po citavom svijetu, a smijesni Balkanci znaju samo zavidjeti boljima od sebe, umjesto da gledaju u svoju mocvaru pred bankrotom.