Top News
3885 prikaza

Ima li moćni Putin iskrenih prijatelja?

Vladimir Putin na otvaranju mosta do Krima
pool/REUTERS/PIXSELL
Na vrhu vlada samoća, govore narodne izreke, pa se postavlja pitanje kako je Vladimiru Vladimiroviču

Kada ste moćni poglavar države, jasno je da svatko želi biti vaš prijatelj. Kako piše portal Russia Beyond the Headlines, Putin zapravo ima dosta iskušanih i pravih prijatelja, a na listi se prvenstveno nalaze njegovi partneri za sparing u džudu, biznismeni i kolege koje je poznavao u Sankt-Peterburgu u devedesetima. No koliko Putin ima istinskih i pouzdanih prijatelja?

Sergej Roldugin

Solist i dirigent Marijinskog teatra, glazbeni menadžer, filantrop, svjetski poznati virtuoz na violončelu iz Sankt-Peterburga - Sergej Roldugin ima mnogo javnih "definicija". Međutim, dugi niz godina ona "Putinov najbolji prijatelj" nije bila najvažnija među njima. Ipak, Roldugin nikad nije pokušavao sakriti svoje dugogodišnje prijateljstvo s ruskim liderom; samo ga nije isticao.

Roldugin je prvi put kao "Putinov najbolji prijatelj" u središte pozornosti došao u travnju 2016. godine kada ga je Međunarodni konzorcij istraživačkih novinara (ICIJ) pokušao povezati s offshore tvrtkama u Panami.

Vladimir Putin Podupire desničare? Top News Putin ne odustaje od Agrokora: Hrvati, dolazim!

U Putinovoj biografiji "U prvom licu" (2000.) Roldugin je ispričao priču o tome kako je 1977. godine upoznao budućeg predsjednika i "otad ostao s njim". U to su vrijeme obojica imali tek nešto više od 25 godina. Putin je već diplomirao pravo te je radio u protuobavještajnoj službi KGB-a.

Roldugin se kasnije prisjetio: "Volodja je studirao s mojim bratom. Ja sam živio u drugom gradu, a mi je brat, kada sam došao u Lenjingrad [ime Sankt-Peterburga u sovjetsko doba], rekao za Vovku. On mi je baš poput brata. Kad nisam imao kuda, otišao bih k njemu, kod njega sam spavao i jeo."

Roldugin je jedini Putinov prijatelj koji ga javno zove ne samo po imenu, već i koristeći neformalne odmilice, kako su istaknule i moskovske novine Vedomosti.

Roldugin i Putin su zajedno išli na dvostruke spojeve, borili se rame uz rame u uličnim tučnjavama i vozili automobile po gradu. Zajedno su doveli Putinovu kćer Mašu kući iz bolnice nakon poroda (Roldugin je bio njezin kum). U usporedbi s Putinom je violončelist tada bio u boljoj financijskoj poziciji. Diplomirao je na Leningradskom konzervatoriju i išao na turneje u Japan: "Imao sam više novca od Vovke. Donosio sam mu suvenire sa svojih putovanja, majice i slične stvari."

Otac Tihon

Već više od 15 godina mediji i neki političari zovu ovog utjecajnog episkopa "Putinovim ispovjednikom", iako sam otac Tihon to nikad nije javno izjavio (niti je to zanijekao, baš kao ni Kremlj). Govori se da su on i predsjednik vrlo bliski prijatelji. Navodno nitko osim oca Tihona ne poznaje Putina toliko dobro. "Ja Vladimira Vladimiroviča Putina zapravo poznajem samo malo", rekao je otac Tihon, dodajući: "Neka oni koju su spremni reći da poznaju našeg predsjednika do srži prvi bace kamen na mene:"

Vladimir Putin Rusko carstvo Top News Putin je car 21. stoljeća, evo kako to čini

Njihovo je prijateljstvo navodno započelo nakon što je Putinova tadašnja supruga Ljudmila gotovo poginula u prometnoj nesreći 1993. godine, a budući predsjednik preispitao svoj život. "Jednog je dana došao u našu crkvu, jer je naš samostan smješten u blizini mjesta gdje je tada radio", kaže otac Tihon. On je prije susreta s Putinom već bio poznat kao "svećenik Lubjanke". Uostalom, Putin nije bio jedini ruski pravoslavni vjernik među zaposlenicima KGB-a koji je razgovarao sa svećenikom.

Nastavak pročitajte na idućoj stranici.

  • Stranica 1/2
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.