Top News
5026 prikaza

Intervju s drugim čovjekom američke vojske u Europi

1/2
US National Guard
General bojnik Joseph F. Jarrard, uoči dolaska u Zagreb, odgovorio je na nekoliko važnih pitanja o današnjem svijetu: Rusiji, epidemiji, Hrvatskoj, Srbiji, potresu na Baniji

Prije tjedan dana je u posjet Republici Hrvatskoj stigao drugi čovjek vojske SAD-a u Europi i Africi, general-bojnik Joseph F. Jarrard. General je na poziciji dozapovjednika za Europu i Afriku od ožujka 2019. Sjedište zapovjedništva je u Wiesbadenu u Njemačkoj. General je u američkoj vojsci od 1989. Prva dužnost bila mu je zapovjednik voda artiljerije u Njemačkoj. Kasnije je prošao gotovo sve zapovjedne dužnosti, bio je stanovito vrijeme i predavač na različitim vojnim studijima u SAD-u.   


Express: Generale Jarrard, kad Hrvatska vojska može očekivati prvu isporuku 76 američkih borbenih vozila Bradley i 1300 TOW projektila?
Vremenski okvir i pojedinosti o hrvatskom programu Bradley dio su komunikacije između dviju vlada.  Veselimo se mogućnosti da hrvatska industrija posluži kao primarni kooperant za modernizaciju vozila Bradley ovdje u Hrvatskoj, nakon čega slijedi obuka postrojbi i njihova integracija u Oružane snage Republike Hrvatske u bliskoj budućnosti. 

Express: To je značajna isporuka koja bi znatno poboljšala taktičke sposobnosti Hrvatske vojske. Je li ovaj sporazum konkretan odgovor na isporuke ruskog i kineskog vojnog hardvera u regiji? 
Pješačko borbeno vozilo Bradley doista predstavlja značajnu novu sposobnost za Oružane snage Republike Hrvatske. Američko pješačko borbeno vozilo Bradley ključna je sastavnica naših američkih kopnenih snaga, s više od 6000 vozila proizvedenih od početka programa Bradley. Američki napori u smjeru udruživanja s Hrvatskom vezano uz nove vojne sposobnosti, kao što je borbeno vozilo Bradley, pokazuju našu kontinuiranu predanost osiguravanju značajne potpore hrvatskoj vojnoj spremnosti i jačanju interoperabilnosti NATO-a.  


Express: Smatrate li da bi neki od ovih događaja mogli izmijeniti osnovnu vojnu ravnotežu u regiji?
Kao što je jasno rekao predsjednik Biden, Amerika je snažnija kad surađujemo s našim saveznicima, partnerima i prijateljima. Upravo to radit ćemo u Europi i Africi. NATO savez je kamen temeljac transatlantske sigurnosti i suradnje, a mi smo predani našem partnerstvu s Hrvatskom. Naši vojnici borili su se rame uz rame od Afganistana do Kosova i Poljske. Sjedinjene Američke Države cijene predanost Hrvatske miru i stabilnosti u regiji.    

        
Express: Rusija ima snažan utjecaj u Srbiji i u srpskim dijelovima Bosne i Hercegovine. Osim toga, Crna Gora, jedna od najnovijih zemalja članica NATO saveza u regiji, ima snažnu prosrpsku vladu.  Kako Vi gledate na sve to? Je li to prijetnja regionalnoj sigurnosti?
NATO ulazi u svoje osmo desetljeće i smatra se najuspješnijim savezom u povijesti, obuhvaćajući gotovo milijardu ljudi i polovicu globalne ekonomske aktivnosti, protežući se od pacifičke obale Sjeverne Amerike do Crnog mora. Tijekom cijelog tog vremena saveznici su ostali povezani kombinacijom zajedničkih načela, demokratskih institucija i pogodnosti koje svi saveznici imaju od kolektivne sigurnosti. Sjedinjene Američke Države, Hrvatska, Crna Gora i ostali regionalni partneri razvili su snažnu vezu promicanjem mira i prosperiteta u regiji tijekom više od jednog desetljeća kroz Jadransku povelju. Crna Gora pridružila se kao članica 2008. Od tada su Sjedinjene Američke Države i članice Jadranske povelje održale brojne sastanke i zajedničke vježbe te oformile multinacionalne timove kako bi stvorile vojne sposobnosti koje dostižu standarde članstva u NATO-u i promiču regionalnu sigurnost. Sjedinjene Američke Države dodatno su olakšale snažnu suradnju na području sigurnosti i obuke sa Srbijom, poštuju vojnu neutralnost Srbije i cijene doprinos Srbije globalnim mirovnim naporima. Još jedan primjer naše bliske suradnje u regiji je program američkog državnog partnerstva. Nacionalna garda američke države Maine surađuje s oružanim snagama iz Crne Gore od 2006., nacionalna garda države Minnesote surađuje s Hrvatskom od 1996., dok Nacionalna garda države Ohio udružuje se sa Srbijom od 2005. Taj program omogućuje našim vojnicima izgradnju sposobnosti, poboljšanje interoperabilnosti i promicanje naših zajedničkih demokratskih vrijednosti. Hrvatska planira sudjelovati na Defender Europe 21 kasnije tijekom ove godine, velikoj vojnoj vježbi u kojoj pretpostavljamo da će sudjelovati više od 30.000 američkih, savezničkih i partnerskih snaga koje ukupno predstavljaju 26 nacija diljem Jadranske regije. Kao NATO partneri, svi se međusobno obvezujemo. Zajedničko izvođenje vježbi, kao što je Defender Europe 21, potvrđuje našu kolektivnu predanost i sposobnost kao Saveza te odvraća potencijalne protivnike. 

Express: Čini se da su američke i francuske ponude za sljedeći hrvatski borbeni zrakoplov favoriti, kako čujemo iz različitih informiranih izvora. Prema Vašemu mišljenju, je li F-16 Block 72 bolji izbor od Dassault Rafale i zašto?
Svakodnevno vrlo tijesno surađujemo i obučavamo zračne snage iz cijeloga svijeta, a Sjedinjene Američke Države podržavaju hrvatsku kupnju NATO-ovih interoperabilnih borbenih zrakoplova.

 | Author: US National Guard US National Guard

Express: COVID je promijenio svijet. Je li to promijenilo vojsku i koliko je obuzdavanje tog virusa važno za operativnu sposobnost?  
Vojska u bilo kojem trenutku mora biti spremna za sve situacije, zato se kontinuirano obučavamo. COVID-19 potaknuo je našu vojsku na brzu prilagodbu novom okruženju uz održavanje spremnosti tijekom globalne pandemije. Primjenjuju se mjere opreza kako bi se spriječilo širenje virusa te zaštitili naši vojnici, saveznici, partneri i zajednice dok nesmetano djelujemo diljem Europe. I moramo biti spremni za istovremeno hvatanje u koštac s ostalim krizama. Nedavni potresi u Hrvatskoj predstavljali su golemi izazov za ovdašnje zajednice i stoga je američka vojska radila na pružanju potrebne podrške na terenu u Banovini, od pokretnih stambenih prostorija do grijalica i vreća za spavanje.   

Express: Ruska vojska predstavila je hipersonično oružje poput Zircona. Kažu da protiv toga nema učinkovite obrane. Je li tako? Ima li Rusija stratešku prednost i bi li mogla promijeniti vojnu ravnotežu u Europi?
Nastavit ćemo suradnju s našim NATO saveznicima i partnerima na jačanju napora u odvraćanju i poboljšanju spremnosti i reagiranja. Američka vojska u Europi i Africi posvećena je osiguravanju trajne sigurnosti Europe i Sjedinjenih Američkih Država te imamo dugu povijest upravo toga. Ne fokusiramo se ni na jednog potencijalnog protivnika, moramo biti spremni za svaku krizu, a da bismo to postigli, moramo imati fokus od 360 stupnjeva. Snažni odnosi s ključnim partnerima kao što je Hrvatska i dosljedna komunikacija o prijetnjama s kojima smo suočeni kako bismo ih mogli učinkovito riješiti način su na koji ćemo nastaviti nizati uspjehe.

Express: Tijekom nedavnog sukoba s Armenijom, azerbajdžanska vojska često se koristila turskim dronovima, uključujući lutajuće streljivo izraelske izrade. Bivši predsjednik Trump rekao bi: ‘Azeri su razvalili s njima’. Jeste li bili iznenađeni učinkovitošću ovog streljiva na bojnom polju? 
Tijekom posjeta jugoistočnoj Europi usredotočen sam na partnerstvo Sjedinjenih Američkih Država s našim saveznicima, a osobito s Hrvatskom. Važno je da Sjedinjene Američke Države i naši saveznici ostanu budni i spremni za rješavanje širokog raspona prijetnji, od dronova do rastućih problema u kibernetičkom prostoru. Zbog toga smo osigurali više od 4,2 milijuna potpore hrvatskom Zapovjedništvu za kibernetički prostor te za hrvatski novi Centar za sigurnosne operacije, jačajući naše mreže protiv zajedničkih neprijatelja. Jedan je to od brojnih primjera kako Sjedinjene Američke Države nastavljaju usko koordinirati s Hrvatskom u obrani od današnjih i sutrašnjih prijetnji.  

Express: Tko je Vaš omiljeni vojskovođa u povijesti i zašto? 
Profesionalnom vojniku teško je odabrati favorita. No mislim da je prikladno danas razmisliti o trajnom utjecaju generala George C. Marshalla. General Marshall koordinirao je savezničke operacije u Europi tijekom Drugog svjetskog rata. I nakon rata je državni tajnik Marshall pomogao osigurati obnovu Europe zajedno s našim saveznicima. Njegova priča o dugotrajnoj predanosti partnerstvima i savezu usredotočenoj na budućnost priča je o današnjem transatlantskom odnosu Amerike s Europom. 

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • BESTpartizan 10:26 20.Veljača 2021.

    nema ratova u europi vise