Top News
1632 prikaza

Inženjer Danko Blažević zaustavio je kolaps i vratio struju Dalmaciji

Matija Habljak/PIXSELL
Ispadanjem dalekovoda u Crnoj Gori poput domina se srušio niz ispada u kojima su dijelovi niza zemalja ostali bez struje. Za 216 minuta struja je vraćena u Dalmaciju

Petak je, sve je stalo. Dalmatinski gradovi su u potpunom kolapsu. U prometu svi nervozni, semafori ne rade, bolnice uključuju agregate kako bi mogle funkcionirati. Ljudi ne znaju što se događa, a HEP tek nakon sat vremena izlazi s informacijom kako su u pogonu svi proizvodni kapaciteti te kako na distribucijskoj mreži HEP-a nema oštećenja. Što se zapravo događalo tog dana, za Express je otkrio Danko Blažević, direktor u Hrvatskom operatoru prijenosnog sustava (HOPS).


- Po sadašnjim informacijama slijed ispada je okvirno započeo u 12:10, prvim ispadom 400 kV dalekovoda u Crnoj Gori, dok je oko 12:24 okvirno bio ispad 400 kV dalekovoda između Grčke i Albanije. Nakon toga se dogodila skoro trenutno kaskada daljnjih ispada, te su svi u Hrvatskoj praktički u istom trenutku ostali bez napajanja električnom energijom - kaže nam Blažević. 

- Pri tom relejna zaštita brzo, skoro trenutno djeluje i isključuje dalekovode s ciljem sprečavanja oštećivanja štićenog elementa. To se dogodilo na dalekovodima, odnosno na granicama područja koja su bila bez napajanja i koja su se napajala - kaže nam Blažević. Odmah nakon toga uslijedila je opsežna operacija. Kako nam je Blažević objasnio, nakon poremećaja prvo pokušaju utvrditi što se dogodilo te, ako je moguće, što je uzrok samog poremećaja. Na telefonima se nalaze dispečeri koji pogledaju mjerenja i signale te utvrđuju samo područje koje je zahvaćeno poremećajem.

- U HOPS-u imamo dijelom podatke iz susjednih mreža u skladu s određenim zonama osmotrivosti, ali nemamo skoro nikakve podatke što se događa u Albaniji. Proučavajući online podatke iz Crne Gore i BiH, utvrđuje se opseg poremećaja, a sve to i kroz intenzivnu komunikaciju između nadležnih dispečerskih centara - kaže Blažević. Objasnio je i kako u Zagrebu postoji Nacionalni dispečerski centar, a u Hrvatskoj postoje i četiri regionalna centra koji su nadležni za svoje područje mreže. Druge države imaju sličnu organizaciju, pa su svi lakše komunicirali sa Sarajevom, Ljubljanom i drugim državama koje su ostale bez struje, a sve kako bi se utvrdilo što se zapravo dogodilo.

Cijeli tekst možete pročitati OVDJE.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.