Top News
1197 prikaza

Ipak pad: U srpnju 5 posto manje noćenja

Stradun
Grgo Jelavic (PIXSELL)
Ukupno gledano domaći turizam je još uvijek u plusu, ali daleko je od brojki na koje smo navikli

Potvrđuju se spekulacije o tome da turistička sezona nije počela najbolje, piše u nedjelju Jutarnji list, donoseći podatke iz sustava eVisitor iz kojih se vidi kako je u prvih 12 dana srpnja, u odnosu na lanjski srpanj, broj noćenja pao za gotovo pet posto, dok su dolasci turista u padu 6,2 posto.

No, gledajući ukupan ovogodišnji promet, dakle dolaske i noćenja od 1. siječnja do 12. srpnja, godina je i dalje u plusu, iako "mršavom", piše Jutarnji.

Crna Gora Mali raj Ekonomix "Crna Gora prestiže hrvatski turizam, to je novi Monaco!"

Prema njihovim podacima, u prvih šest mjeseci i 12 dana ove godine domaći turizam bilježi rast broja dolazaka od 4,2 posto, no rast noćenja zasad je u slabom plusu, točnije on iznosi 0,9 posto. To je i dalje pozitivno, ali daleko od brojki na koje smo bili navikli prijašnjih godina.

Kad je u pitanju samo srpanj, podaci zasad prikazuju kako je najveći pad u prvih 12 dana zabilježen u privatnom smještaju, gdje pad broja noćenja iznosi 7,3 posto, a dolazaka čak 9,4 posto.

Međutim, negativan je rezultat i kod hotelijera koji prema eVisitoru sa 12. srpnjem bilježe pad dolazaka od 1,2 posto, ali i pad noćenja od 0,8 posto, a lošije prolazno vrijeme bilježe i kampovi.

Tri velika putnička broda usidrena ispred grada Dubrovnika Bljuju otrov Znanost Užas na Jadranu: Kruzeri zagadili gore nego milijun auta

U njima je srpanj u odnosu na prošlogodišnji zasad slabiji 7,2 posto u noćenjima i 4,8 posto u dolascima, a jedini koji u srpnju bilježe rast turističkog prometa su obiteljska poljoprivredna gospodarstva sa 2,2 posto boljim noćenjima te 6,2 posto boljim dolascima, piše Jutarnji list. 

"Mi najveće udjele prometa ostvarujemo u srpnju i kolovozu pa pad volumena potvrđuje da se tržište normalizira. Dio gostiju vraća se na grčku i tursku ponudu, i to je nešto na što se upozoravalo i što nije neočekivano. Smatram da ćemo moći biti zadovoljni i smatrati uspjehom ako ćemo imati financijski promet i volumene kao lani", komentirao je za Jutarnji Siniša Topalović iz konzultantske kuće HTL.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Avatar Potrčalo
    Potrčalo 13:33 14.Srpanj 2019.

    moja procjena je 50% i to zbog visokih cijena i zagađenog mora .