Top News
9787 prikaza

Iskrcali atomsku bombu i nestali - pronađen brod iz 1945.

Krstarica USS Indianapolis
1/4
REUTERS
Iako je lokacija kultne krstarice pronađena, gdje se točno nalazi nikada neće biti otkriveno

Skupina istraživača koju predvodi suosnivač Microsofta pronašla je olupinu američke krstarice iz Drugog svjetskog rata koja je nestala 30. srpnja 1945. godine. 

"Locirali smo olupinu USS Indianapolisa u Filipinskom moru, na dubini od 5500 metara", objavio je Paul Allen, koji je 1975. s Billom Gatesom osnovao Microsoft, a koji danas na svom istraživačkom brodu R/V Petrel predvodi 13-članu posadu.

U trenutku kad su je torpedirale japanske podmornice, nakon što je dostavila komponente za jednu od atomskih bombi bačenih na Japan pri kraju Drugog svjetskog rata, krstarica je prevozila 1197 mornara i marinaca. 

Oko 800 njih je preživjelo potonuće broda, no kad je za pet dana stigla pomoć spašeno ih je samo 316, stoji u priopćenju američkog zapovjedništva za pomorsku povijest i ostavštinu. 

Mnogi od njih umrli su od žeđi, utopili su se ili su ih ubili morski psi, dodaje se u priopćenju. 

Krstarica je i dalje vlasništvo američke mornarice, a njezina će točna lokacija ostati tajna i zaštićena. Allenov tim planira odati počast 22 živuća člana njezine posade i obiteljima svih onih koji su poginuli.  

Olupinu su pokušali pronaći i prije, ali tek je Allenova ekspedicija, opremljena vrhunskom i najmodernijom opremom uspjela. 

Brojna rodbina poginulih mornara se javila nakon otkrića olupine, njihove su reakcije vrlo emotivne i složili su se da točno mjesto grobova na dnu mora njihovih voljenih treba ostati neotkriveno.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • eclipse2016 13:43 21.Kolovoz 2017.

    Ima li uopće smisla, Merita? Opet jedinica iz povijesti. USS Indianapolis nije "nestao". Potopila ga je japanska podmornica I-58 - jedna, ne "japanske podmornice"! Krstarica je prevozila dijelove bombe "Little boy" bačene na Hirošimu, ne "jednu od bombi". Konačno, krstarice ... prikaži još! nisu putnički brodovi, ne "prevoze" mornare. To se kaže posada! Oni upravljaju brodom. Po tekstu, ispada da je brod potopljen jučer pa se nagađa, spekulira, mulja s činjenicama. Prestrašno!

  • nelson 18:21 20.Kolovoz 2017.

    neka baš super