Top News
151 prikaza

Iskusni diplomat za Express: Donald Trump, osuđen, ali ne i poražen

BRENDAN MCDERMID/REUTERS/PIXSELL
Kako iskusni diplomat i kolumnist objašnjava posljedice kaznene presude za bivšeg predsjednika SAD-a

Iako ne potpuno neočekivana, presuda Donalda Trumpa u New Yorku za 34 kaznena djela šokirala je američku javnost i politički sustav tako da će to odjekivati sve do predsjedničkih izbora u studenom. Budući da je slučaj bio pomalo neobičan i znatno se oslanjao na svjedočenje Trumpova bivšeg lojalnoga gorile Michaela Cohena, za kojega je utvrđeno da je krivokletnik, mnogi promatrači pravnici vjerovali su da je moguće, ako ne i vjerojatno da će se barem jedan porotnik suprotstaviti osudi i spasiti glavu bivšem predsjedniku. Činjenica da je svih 12 porotnika proglasilo Trumpa krivim po svakoj točki optužnice koju su podnijeli tužitelji države New York izazvala je iznenađenje, koje se brzo pretvorilo u šok, nakon što je javnost shvatila činjenicu da je američki predsjednik prvi put u američkoj povijesti postao osuđeni zločinac.

Možda značajnija od presude bila je reakcija javnosti, koja je otkrila tragično slomljenu zemlju. Za demokrate i većinu neovisnih zastupnika taj je slučaj pokazao da u Americi nitko nije iznad zakona, čak ni najmoćniji. Čovjek koji je proveo cijeli život iskorištavajući svoje bogatstvo i položaj kako bi izbjegao pravdu konačno se smatra odgovornim za osuđujuće postupke za koje vjerojatno malo Amerikanaca sumnja da je počinio. Jasno, Trump je platio pornozvijezdi da šuti o njihovu seksualnom susretu kako to ne bi dospjelo u vijesti uoči izbora 2016. godine, što je pomoglo osigurati njegovu pobjedu. Porota je očito smatrala vjerojatnim da je Trump sudjelovao u nezakonitom prikrivanju te isplate.

 | Author: CARLOS BARRIA/REUTERS/PIXSELL CARLOS BARRIA/REUTERS/PIXSELL

No za Trumpove pristaše i gotovo cijelu Republikansku stranku suđenje i presuda bili su skandalozni, Trumpovi su neprijatelji pravnim sredstvima počinili političko ubojstvo. Činjenica da je slučaj pokrenuo demokratski tužitelj i kojim je predsjedao demokratski sudac u gradu koji je možda najveće uporište Demokratske stranke u zemlji bila je za republikance prima facie dokaz koruptivnog postupka. Povrh toga, glavna optužba protiv Trumpa - da je odgovoran za krivotvorenje poslovnih knjiga svojih zaposlenika - sama po sebi je sitnica i prilično česti prekršaj, koji se obično tretira kao prekršaj. Činom pravne kreativnosti, tužitelj je Trumpa optužio za kaznena djela na temelju toga što je lažno knjigovodstvo počinjeno kako bi se prikrilo teško kazneno djelo uplitanja u izbore. Ali ovo su bili nacionalni izbori, u načelu izvan nadležnosti države New York. Ti su elementi potaknuli više republikanskih glasnogovornika da tvrde da je slučaj lakrdija i međunarodna sramota zbog koje je SAD u očima svijeta ispao “banana republika”.

Pošteni promatrač morao bi priznati da je kritika tužiteljstva kao politički okaljanog u određenoj mjeri bila zaslužena. Pravni analitičari općenito su ocijenili da je kazneni postupak u New Yorku zanemariv i znatno manje značajan od tri druga kaznena postupka s kojima se Trump suočava drugdje, a te su postupke njegovi odvjetnici uspjeli odgoditi. Međutim, temeljna činjenica jest da je tužiteljstvo u New Yorku predstavilo uvjerljive dokaze poroti, koja se sastojala od prosječnih građana koje su zajednički izabrali odvjetnički tim branitelja i tužitelji. Jednoglasna presuda porote trebala je nadahnuti Amerikance svih političkih uvjerenja da razmisle o zabrinjavajućim implikacijama Trumpova ponašanja. Doista, osuđujuće činjenice koje su dospjele na vidjelo ovim postupkom obje bi stranke, u bilo kojem drugom trenutku američke povijesti, smatrale diskvalificirajućim za predsjedničkog kandidata.

Ali ne u Americi današnjice. Naprotiv, Trumpova presuda iznimno je nabrijala njegove ogorčene pristaše, koji su preko noći navodno dali 50 milijuna dolara njegovoj kampanji - zapanjujući iznos koji je nastao milijunima malih donacija. Ova snažna reakcija naglasila je stupanj u kojem je Trump preoblikovao i doista degradirao političke norme u SAD-u. Uvjerio je gotovo pola zemlje da prihvati njegov prezir prema stupovima američke demokracije - pravnom sustavu, izborima i medijskoj slobodi. Nijedan strani neprijatelj nije mogao ni sanjati da će nanijeti takvu štetu SAD-u, uništavanjem povjerenja Amerikanaca u vlastite institucije.

 | Author: BRENDAN MCDERMID/REUTERS/PIXSELL BRENDAN MCDERMID/REUTERS/PIXSELL

Emblematična je za Trumpov korozivni utjecaj na političke norme i etiku besramna konkurencija koja je u tijeku za mjesto potpredsjedničkog kandidata. Ugledni republikanski dužnosnici - uključujući američke senatore i guvernere država - u utrci su prema dnu u potrazi za Trumpovim blagoslovom. U javnim intervjuima ti su kandidati ponovili Trumpove riječi odbijajući se sustavno obvezati unaprijed na prihvaćanje rezultata izbora 2024. godine, a to je nečuveni stav u dugoj povijesti demokracije u Americi. Senator Marco Rubio s Floride, talentirani potencijalni državnik s predsjedničkim težnjama, čak je otišao toliko daleko da je doveo u pitanje legitimnost izbora 2020. kako bi se dodvorio Trumpu. Tužna stvarnost jest da Rubio može i bolje. Naime, nedavno je predložio zakon kojim se američkom predsjedniku otežava jednostrano povlačenje iz NATO saveza bez pristanka Kongresa - mjera koja je očito imala za cilj ublažiti opasnost od Trumpova povratka na predsjedničku dužnost. Ali Rubio je, s gotovo svim značajnim republikancima, obećao vjernost gazdi stranke i očito je spreman napustiti temeljna uvjerenja radi vlastite ambicije.

Veliko je pitanje, naravno, kakav će utjecaj, ako ga uopće bude, Trumpova presuda imati na izborne rezultate u studenom. U ovoj fazi odgovor je nepoznat. Republikanski stratezi hvale se kako će to pomoći njihovu kandidatu, mobilizirajući bazu stranke kako bi na dan izbora izišli u dosad neviđenom broju. Ali to nisu birači koji će odrediti ishod. Neovisni hoće, osobito u pet ili šest ključnih država. Prema istraživanjima javnog mnijenja provedenim nakon suđenja u New Yorku, čini se da određeni postotak neovisnih zastupnika možda nije voljan glasati za osuđenog zločinca. Ovo je potencijalno dobra vijest za Joea Bidena, ali to nikako nije dovoljno da ga dovede do pobjede. Morat će iznijeti afirmativni argument za vlastiti reizbor, počevši od prvog predsjedničkog sučeljavanja 27. lipnja, a to mu je, kao što ankete jasno pokazuju, dosad predstavljalo problem.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • BESTpartizan 16:16 12.Lipanj 2024.

    Gad