Top News
60897 prikaza

Ispovijesti: Svećenici su silovali i časne sestre

Časne sestre
Dusko Jaramaz (PIXSELL)
Ovakvi slučajevi i primjeri zataškavanja zlostavljanja sestara i djece imaju dugu tradiciju u Katoličkoj crkvi

Nakon desetljeća tišine časne sestre počele su dijeliti svoja iskustva o zlostavljanjima koja su se događala unutar Katoličke crkve.

Pet bivših sestara iz jedne župe u Čileu ispričale su svoja iskustva o kojima su godinama šutjele. Zlostavljalo ih je najmanje troje svećenika.

"To je otvorilo veliku ranu u meni. Pravila sam se kao da se to nije dogodilo", rekla je jedna od njih za Associated Press.

Talijanski svećenik, kako piše New York Times, nasrnuo je na sestru dok je bila u najranjivijoj fazi, u predavaonici na sveučilištu prije gotovo 20 godina. Oni kojima je tada rekla, utišali su ju. Nekoliko časnih sestara rekle su kako su bile prisiljene šutjeti o ovim zlostavljanjima jer im je prijetio progon iz Crkve. Primjeri zlostavljanja dolaze sa svih strana svijeta i potvrđuju kako je riječ o globalnom i sveobuhvatnom problemu.

U posljednje vrijeme medijske stupce prati sve više priča o zlostavljanjima djece u Katoličkoj crkvi. Nedavno je američki kardinal Theodore McCarrick odstupio sa svoje pozicije nakon optužbi da je zlostavljao 11-godišnjeg dječaka prije 40 godina. 

Misa u Vatikanu Kler u lancima Life Ovo je najgora raskrinkana pedofilska župa

"I dok se ne sjećam ovog navodnog zlostavljanja, vjerujem u svoju nedužnost. Žao mi je zbog boli koju je preživjela osoba koja je prošla kroz to zlostavljanje, kao i zbog skandala koje takve optužbe uzrokuju našim ljudima", rekao je McCarrick.

U Indiji je svjedočanstvo jedne sestre dovelo do podizanja optužnice za silovanje protiv jednog biskupa. U Africi se takvi slučajevi prijavljuju periodično, pa je tako jedan svećenik 2013. godine iz Ugande napisao pismo svojim šefovima u kojem je spomenuo "kako se svećenici upuštaju u romantične odnose sa religioznim sestrama". Zbog toga je automatski suspendiran sve dok se nije ispričao.  

No mnoge koje su prijavile zlostavljanja kažu kako ih nitko nije doživljavao ozbiljno. 

Vatikan nije komentirao ove optužbe a smatraju kako je na lokalnim crkvenim dužnosnicima odluka hoće li i kako sankcionirati svećenike koji zlostavljaju časne sestre, no često takvi slučajevi prođu nekažnjeno i na svjetovnim i na crkvenim sudovima. Kritičari će reći kako Katolička crkva nema jasnih metoda kojima bi provela istragu ovih slučajeva i kaznila svećenike, pa u većini slučajevi oni i dalje ostaju na svojim položajima. 

Crkva se u većini slučajeva fokusirala na zaštitu djece, no ranjivi odrasli "zaslužuju istu zaštitu". 

"Takve žene treba potaknuti da govore o zlostavljanju. Biskupi bi ih trebali shvatiti ozbiljno i pobrinuti da se svećenike, ako se dokaže da su krivi i ozbiljno kazni", rekao je jedan crkveni dužnosnik.

Katedrala svetog Duje u Splitu Dalmacija Top News Crkva suspendirala svećenika: Zlostavljao je djecu?

No upravo se ozbiljnost pokazala najvećim problemom. 

"Svećenici uvijek mogu reći da je ona to željela što je dio onog mišljenja kako je žena uvijek ta koja zavede muškarca, a ne obratno", rekla je Karlijn Demasure, jedna od crkvenih stručnjakinja za zlostavljanje i zloupotrijebe moći. 

Celibat je kako kaže poseban problem u Africi gdje se mnogi svećenici bore s tradicionalnim vjerovanjem o važnosti djece. Posebno ranjivi su oni koji tek ulaze u službu. U slučaju kada žena ostane trudna, što se znalo dogoditi, pobačaj je jedino rješenje. 

"U većini slučajeva ona će počiniti pobačaj. Čak i više od jednog puta. I on će to platiti. Časna sestra nema novaca, a svećenik ima", naglašava. 

Ovakvi slučajevi i primjeri zataškavanja zlostavljanja sestara i djece imaju dugu tradiciju u Katoličkoj crkvi. Možda najvažniji primjer bio je objavljen u knjizi iz 2013. godine The Nuns of Sant'Ambrogio, baziranoj na vatikanskim arhivima iz 1860. godine kada je pokrenuta inkvizicija slučajeva zlostavljanja, pronevjere, ubojstva i "lažne svetosti" unutar rimskog samostana.

Kada se glas o tome pročuo Vatikan je upotrijebio svoju svoju snagu i moć kako bi istražio i kaznio ove prekršitelje. 

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Avatar Lonsalotta
    Lonsalotta 01:44 02.Kolovoz 2018.

    Dobrodošli na najbolju stranicu sex dating ==>> Sexydrom.com

  • MaryellenGraves 23:34 01.Kolovoz 2018.

    Zaradim od 30.000 do 35.000 dolara mjesečno za rad kod kuće na računalu kod kuće. Radim ovo za 2 godine, a prošli mjesec sam zaradio prvu petu plaću za plaćanje svih vremena! posjetite..>> Ecash10.COM

  • konzerva 17:31 01.Kolovoz 2018.

    to je vama najvaznije katolici crkva majku vam jebem jugovicku