Top News
30175 prikaza

Papa šokirao Vatikan: Oženjeni će moći biti svećenici?

Vatikan
REUTERS
U Vatikanu su zaključili da poziciju Crkve mogu ojačati malo 'labavijim' pravilima i zakonima

Vatikan je, piše Guardian, suptilno natuknuo kako bi oženjeni muškarci i udane žene mogli, i trebali, služiti u katoličkim misijama i crkvama u Amazoni kako bi se proširio utjecaj Crkve u toj regiji.

Dokument koji je objavljen u petak prije biskupske sinode koja će se održati 2019. ne govori direktno o oženjenim muškarcima koji služe kao svećenici, ali kaže da bi biskupi trebali smisliti nove načine "da se vjerne privuče jer je Crkva tamo vrlo slaba te joj se ne pridružuje mnogo ljudi".

Biskupe se potiče i da razmisle o ulozi žena u Amazoni i kakve bi uloge one mogle igrati u Svetom redu, i njezine tri razine - đakonatu, prezbiteratu i biskupstvu - jer žene su već sada važne u tamošnjem tkivu.

Juan Carlos Cruz Juan Carlos Cruz Top News Papa gay muškarcu: "Bogu ne smeta što si homoseksualac"

Služba je đakona, primjerice, pomagati svećenicima u raznim službama. Do sada je predstavljala samo prijelazni stadij prije svećeničkog reda, ali u novije se vrijeme zbog nedostatka svećenika uvodi služba trajnih đakona koji mogu biti oženjeni.

Kardinal Lorenzo Baldisseri na konferenciji za medije rekao je kako Crkva ni u kojem slučaju ne daje službenu izjavu o ulozi službe muškaraca i žena koji su u braku, ali impliciraju da ima mjesta za raspravu.

"Hajdemo si uzeti slobodu da razgovaramo, nema još zaključaka. Crkva nije statična, kretala se i kretati će se", kaže Baldisseri koji je citirao izjavu pape Franje o time kako se "treba napraviti mjesta za žene u Crkvi na svim nivoima" dok se, u isto vrijeme, drži doktrine da žene i oženjeni muškarci ne mogu služiti kao svećenstvo.

Franjo, navodno, neće podržati ideju da žene budu svećenici no otvara vrata tome da žene u zakutcima Latinske Amerike "leglalizirati" poslove koje već obavljaju, poput krštenja.

Neki interpreti dokumenta od 14 stranica kažu da je ovo potencijalni početak toga da oženjeni muškarci i žene imaju nove, proširene uloge u Crkvi.

Biskup Fritz Lobinger iz Južne Afrike sugerirao je da grupe starijih muškaraca ili žena mogu biti uključeni i zaređeni da vode euharistije u svojim zajednicama. 

Papa Franjo Pax Romana Top News Papu Franju ne brine Irska, već drugi veliki problem Crkve

Prijedlog ne bi promijenio trenutnu praksu obveznog celibata za svećenike, kaže papa Franjo.

Vatikan je sazvao susrete između ostalog kako bi biskupi mogli smisliti nove načine da se napravi "crkva s amazonskim licem i indijanskim identitetom".

"Tisuće plaču", kaže dokument, jer je radi nedostatka ljudi mnogima oduzeta sveta misa nedjeljom. Dokument se dotiče i ekoloških i kulturalnih problema regije, kao i uloge crkve u kolonizaciji.

U toj regiji u prosjeku je jedan svećenik na 10.000 katolika i mogu proći mjeseci između misa u nekim mjestima prije no što u selo opet dođe svećenik.

 • Važna obavijest
  Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
 • martinska2 11:11 12.Lipanj 2018.

  Bolje i to nego da budu pedofili ili pederi

 • omfg 16:01 11.Lipanj 2018.

  A kom bu išla imovina prilikom razvoda?

 • Avatar Pavica Blažević
  blaze272@htnet-dsl 18:15 10.Lipanj 2018.

  a što je sa đakonima ,služe misu ,daju pričest ,oženjeni i imaju djecu,pa da ne govorimo kako mnogi svečenici imaju ,,družicu ,, ne mareći za celibat i sa dotičnom družicom imaju djecu,pa to i ptice na grani znaju i što ... prikaži još! bi se sada promjenilo ,oženjen ili neoženjen na isto vam dođe ,definitivno se ujedinjuju i pravoslavni i katolički svečenici i hođe ......bolje legalno nego nelegalno i manje bi bilo pedofila u crkvenim redovima.....