Top News
58491 prikaza

Istrage o crnim milijunima Milana Kujundžića i supruge

PIXSELL
Često su mijenjali nekretnine, ostavili su neke djeci, gradili su stanove i gomilali kuće, a počeli su kao siromašni par

On uvijek misli da je najbolji, da je nepogrešiv i da je uvijek u pravu. Zato je i u stranci bio antipatičan, a ne vjerujem da će raditi ikakve probleme u Saboru. Jednostavno je on gotova priča, nema više snagu da pokrene ljude, kaže nam sugovornik iz HDZ-a.

Očito je da stranka više ne računa na Milana Kujundžića nakon što ga je Andrej Plenković ipak odlučio smijeniti. Paradoksalno je da je Kujundžić preživio dva opoziva u Saboru. Ljetos je jedva preživio smjenu jer su u stranci bili svjesni da bi im preko njega mogao doći novi udar. 

Kronika stvarnosti Top News Prvi dio o tjednu u kojem je HDZ pao na moralno dno

Kujundžić je više od tri godine bio sam i nije bio dio kružoka Andreja Plenkovića, ali ni njegovih protivnika. Ali sad neće otići na miru jer se Državno odvjetništvo napokon zainteresiralo za to kako je mladi i siromašni mladić iz Ivanbegovine pored Imotskog došao do toga da ne može u imovinskoj kartici ni pobrojiti točno koju sve imovinu ima. 

- Znam da je priča usmjerena na sad već bivšeg ministra i njegovu suprugu, ali ovdje u bolnici se već dugo priča o malverzacijama s natječajima i pogodovanjima. Nadam se da će istražitelji i to provjeriti jer kod nas u bolnici sve konce u rukama drži i dalje njegova bliska suradnica Edita Burčul, a i on se sad vraća. Oni vam sve rade zajedno, mislim da tu ima još svačega - kaže nam jedna zaposlenica bolnice koja ih oboje poznaje godinama. 

 | Author: Tomislav Miletić/PIXSELL Tomislav Miletić/PIXSELL
Kad se se priča s Kujundžićem počela odmatati, u redakciju je stizalo niz dojava poput ove. Neke su bile potpuno neprovjerljive, ali ispalo je da je oveći broj nepovezanih ljudi uvjeren kako Kujundžić i njegova supruga jednostavno nisu mogli steći sve poštenim radom. Sad su istražitelji Uskoka sve počeli “češljati”, pa je za vjerovati da su i njima na stol stigle prijave nakon što su mediji otkrili nelogičnosti i nesrazmjere u Kujundžićevoj imovinskoj kartici. 

Naravno, protok vremena je velik, treba pogledati papire stare deset i više  godina, već su izuzeli svu dokumentaciju vezanu za tvrtku njegove supruge Tatjane, a sad se gledaju i stara porezna rješenja te se razgovara s onima koji su s njima imali priliku poslovati ili su im posuđivali novac. 

Andrej Plenković Ostavke nikako Top News Sve afere Plenkijevih ministara i zašto ih nije smijenio

U ovom trenutku, prema posljednjoj imovinskoj kartici, Milan Kujundžić i supruga imaju imovinu vrijednu 4,36 milijuna kuna. Nije on čovjek od dionica i fondova, on većinu novca drži u nekretninama, a kako je i sam rekao, tijekom godina su se selili, mijenjali nekretnine, prodavali, gradili... Ono što nije spomenuo je i da su djeci ostavili zgradu s prizemljem i dvije etaže na zagrebačkoj Malešnici. U svakom slučaju, supružnici su zbrinuti. A nije uvijek bilo tako. Počeo je zaista skromno.

- Bio je najbolji u srednjoj školi i htio je medicinu u Zagrebu, ali nije uspio. Zato je upisao pravo u Splitu, bio je najbolji student na godini. Onda nam je mater umrla krajem školske godine, a Milan mi je došao i rekao: ‘Brate, ja bih htio na medicinu, ako može’. Rekao sam mu neka ide, da ću mu ja plaćat’. Položio je u Rijeci, pa se nakon dvije godine prebacio u Zagreb. Bio je najbolji đak u srednjoj i na fakultetu. Mogao je nakon specijalizacije ostati raditi u Americi za 22.000 dolara, ali nije. Rekao mi je: ‘Neću brate, vraćam se kući’ - rekao nam je ministrov brat Marko kad smo posjetili Ivanbegovinu prošli tjedan. 

 | Author: Robert Anić (PIXSELL) Robert Anić (PIXSELL)
I sa suprugom se, po vlastitu priznanju, vjenčao skromno. 

Njihovi počeci su bili izvan medijske pozornosti. Kao i sve što su stekli do 2016. godine, jer Milan nije prije imenovanja u ovu Vladu podnio ni jednu imovinsku karticu. Nema nekog slijeda koji bi se mogao provjeravati kroz godine, što je osnovna intencija javne objave imovine. 

Bilo je sporadičnih prijava i skretanja pozornosti na Kujundžića. Ali na to je Uskok upozoren još prije 12 godina. Kolega ga je prijavio da njegova supruga gradi zgrade sa suprugom Nevena Mrkše, koji je zastupnik Olympusa i bolnicama prodaje opremu. Tad nije postojalo Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa u današnjem obliku i taj slučaj nikad nije dobio svoj epilog. Sve dok opet nije došao u lupu javnosti prošlog tjedna. 

Milan Kujundžić Milan Kujundžić Top News Cinik i egocentrik koji se spretno ne miješa u svoj posao

U dvije izolirane zgrade na Markuševcu samo su četiri stana. Tri su od obitelji Mrkša, a svi stanovi su slični, troetažni s oko 130 četvornih metara, dok oni u prizemlju imaju i vrtove. Kujundžićevi su to kupili od tvrtke Zidni vrt, kao i Mrkše. Ta tvrtka je nakon tri godine propala. Stan su platili 100.000 eura. 
Kujundžić je to opravdao niskim cijenama. No osim što su banke procijenile stan na znatno više, to nam tvrde i stručnjaci. 

- Tržište je tad bilo očajno, nekretnine su se slabo prodavale, ali ipak cijene nisu bile toliko niske. Za tu lokaciju u to vrijeme s obzirom na novogradnju realnija je cijena od oko 1000 do 1100 eura po kvadratu. Nije to nikad vrijedilo dvostruko više, ali ni ova cijena koja je plaćena nije baš realna - rekao nam je stručnjak za nekretnine koji se godinama bavi prodajom u Zagrebu. 

 | Author: Milan Šabić/Pixsell Milan Šabić/Pixsell
Kupoprodajna cijena je važna iz dva razloga. Prvi je da kupac treba platiti pet posto poreza na promet nekretnina od plaćenog iznosa. Pa ako je cijena niža od tržišne, plati se i manje poreza ako Porezna uprava ništa ne provjerava. Drugo je što bi svaka tvrtka trebala prodavati stanove po realnim cijenama jer direktor i vlasnik ne smiju oštetiti tvrtku, čak iako je njihova.

- Porezna uprava je prihvatila tu cijenu i porez je uredno plaćen - rekao je Kujundžić na zadnjoj konferenciji za novinare. 

Ali istražitelji su ipak zatražili iz arhive cijeli spis kako je tvrtka likvidirana.

Kujundžić također tvrdi da su svi dugovi podmireni. Njihov bivši poslovni partner Ante Komljenović tvrdi da nije baš tako, javio je Poslovni dnevnik. 

Komljenović tvrdi da su mu ostali dužni gotovo milijun kuna. Njegova građevinska tvrtka Tehnoagria je u međuvremenu također izbrisana iz sudskog registra. 

 | Author: Marko Prpić (PIXSELL) Marko Prpić (PIXSELL)
Kujundžići mu, kaže, nisu isplatili do kraja novac za gradnju četiri zgrade u zagrebačkom naselju Sveta Klara. Iako je formalno tvrtku Zidni vrt vodila Tatjana, Komljenović tvrdi da je sve dogovarao s Milanom. Kao dokaz da dug postoji prilaže svoju fakturu iz 2008. na 1,113.250 kuna, koju su Kujundžići proveli kroz poslovne knjige, no iz nepoznatog razloga platili su mu svega 200.750 kuna PDV-a, ali ne i preostalih 912.500 kuna duga. 

Na mnoge navode se ministar očitovao, ali na ovaj nije. Objekti u Markuševcu i Sv. Klari su oni koji su vidljivi iza tvrtke Zidni vrt. I tu sad dolazi do jednog kurioziteta. Iako je tvrtka ugašena, postoji jedna vrlo sličnog imena. Zove se Zidani vrtovi i vodi je Smiljanka Palac, supruga Mire Palca. Grade na Trešnjevci. Zašto je to važno?

Pa baš slučajno je baš tog Miru Palca naveo Kujundžić kao izvor pozajmice od 300.000 kuna, koju su supružnici iskoristili za kupnju zadnje kuće na zagrebačkim Ravnicama. S tim slučajem je sve i počelo, kad je portal Telegram pokušao od Kujundžića doznati otkud novac za tu kuću vrijednu 1,46 milijuna kuna. 

 | Author: Petar Glebov (PIXSELL) Petar Glebov (PIXSELL)
Kujundžić je naveo kredit koji je vidljiv iz imovinske kartice u visini od 750.000 kuna i pozajmice iz drugih izvora. Jedan od drugih izvora bio je i novac na računu supružnika. Ali sve to je otkrio javnosti tek nakon medijskog pritiska. Nije prijavio, iako je morao, i nije specificirao prva dva dana ni novinarima koji su mu postavljali konkretne upite. 

Kasnije je naveo da je supruga kroz trogodišnje bonuse na čelu poliklinike Croatia zdravstveno osiguranje dobila 105.000 kuna i još 370.000 kuna naslijedila od majke. Da je Kujundžić to odmah prijavio, možda bi i danas bio ministar, a ne bi se sad istražitelji bavili njegovom prošlošću i prihodima. 

- Kuća je stara, ja je nisam mogao renovirati jer se neću vraćati - rekao nam je prodavatelj, inače veterinar iz Njemačke. 

Sad je pitanje kako će oni obnoviti kuću za starost jer su, prema prijavljenom, potrošili većinu ušteđevine i upali u kredit za koji gospođa Kujundžić mora dati 10.000 kuna svaki mjesec. 

 | Author: Patrik Macek (PIXSELL) Patrik Macek (PIXSELL)
Opcija je da prodaju stan u Markuševcu ili apartman u Novalji, što je Kujundžić i najavio. I s Novaljom je Kujundžić pogrešno prijavio imovinu. Tamo su gradili stanove, a opet su im prvi susjedi Mrkše. Na Milanovo i Tatjanino ime glase dva apartmana iako kažu da je jedan prodan. Onaj koji glasi na njih ima veću kvadraturu od 50 kvadrata koje je prijavio. 

Inače, Mrkša je osnovao i novu tvrtku dva mjeseca nakon što je Kujundžić postao ministar. I kroz zadnje dvije godine sklopio je poslove s državnim bolnicama vrijedne 4,7 milijuna kuna. 

- Bolnice same rade nabavu i ne znam je li dobavljač Janko ili Marko - opravdao je tu činjenicu Kujundžić.

Nikad nije otkrio ni koliko je uložio u kuću u Ivanbegovini pored Imotskog. Čitav mandat je javnost mogla vjerovati da se radi o staroj obiteljskoj kući jer je naveo da ju je stekao nasljedstvom. A to nije točno. 

 | Author: Igor Soban/PIXSELL Igor Soban/PIXSELL
Naslijedio je zemlju, a onda na njoj digao vilu za koju zemljišne knjige kažu da je velika 184 kvadrata i ima okućnicu od više od 1000 kvadrata. Kujundžić je prijavio samo 100 kvadrata. Otkrili smo također i da kuće nije bilo 2005. godine iako je tvrdio da je ona tamo, te da je Milan dogradio lani bazen, a diže i potkrovlje. Sve to uz teški posao ministra

- Sve papire ću poslati sam Državnom odvjetništvu i oni će dokazati da je sve čisto. Ja neću šutjeti - zadnja je poruka Kujundžića koji je uvjeren da su ga smijenile “interesne skupine”. 

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Avatar maks20022
    maks20022 17:28 07.Ožujak 2020.

    Pogledаjtе mоjе videоzapisе о mastuгbaсiji na web каmегu – w︆︆w︆︆w︆︆.︆︆f︆︆ck69︆︆.︆︆site

  • spaner 20:50 06.Veljača 2020.

    Šuicina imovina je "legalizirana"odlaskom u EU, a Milanova priča završava kao i Kuščevićeva

  • penzic 20:29 06.Veljača 2020.

    Oni barem mogu opravdat 25% nekretnina svojim prihodima. Što je sa onom iz SK, kojoj je mama dala lovu od prodaje krave, za što je kupila kuću na moru i 3 stambene nekretnine u ZG. Debela neka krava. Da je ... prikaži još! kod nas USA porezni sistem, svi bi oni gulili 5-15 godina robije, uz oduzimanje imovine i njima i obitelji.