Top News
168 prikaza

Ivan Račan u gostima kod Keira Starmera: Puna cijena Brexita za Britance tek dolazi

Pixsell/Reuters
Gospodarska proizvodnja je šest posto manja nego što bi bila da je UK ostala u EU. Oko 15 posto stanovništva Ujedinjenog Kraljevstva živi u Londonu, a on predstavlja 25 posto gospodarstva. Ovisni su o Londonu

Javni je konsenzus da je Ujedinjeno Kraljevstvo nakon četrnaest godina vlasti Konzervativaca siromašnija zemlja, piše SDP-ovac Ivan Račan s konvencije Laburista u novom broju Expressa. Niska ulaganja, političke pogreške, politička nestabilnost i Brexit su razlozi. Samo Brexit je smanjio britanski BDP za 4 posto godišnje, što je oko 38 milijardi eura, dok je članstvo u EU stajalo oko 16 milijardi eura u zadnjoj godini. Puna cijena Brexita je daleko veća i po mnogima tek dolazi. Gospodarska proizvodnja je 6 posto manja nego što bi bila da je UK ostala u EU. Postoje i strukturni problemi, kao što je prevelika ovisnost cijeloga gospodarstva o Londonu. Oko 15 posto stanovništva Ujedinjenog Kraljevstva živi u Londonu, a on predstavlja 25 posto gospodarstva.

Keir Starmer je novi premijer, a lider je Laburista od 2020. U politiku je ušao 2015. nakon karijere državnog tužitelja. (...)  Za razliku od svoja dva prethodnika na mjestu lidera Laburista, Milibanda i Corbyna koji su bili ljevije orijentirani, politički je umjeren i pragmatičan. Njegov rejting je nakon izbora u kontinuiranom padu i tijekom konvencije je bio na svega 20 posto podrške građana. To je niže nego što je posljednji Konzervativni premijer Rishi Sunak zabilježio. (...) 

Konvencija je u medijima dočekana promoviranjem skandala zbog raznih poklona koje su primali Starmer i njegova obitelj te vodstvo Laburista. Radilo se o odjeći koju je na poklon dobila njegova supruga, a drugi često spominjani pokloni su bile ulaznice za nogometne utakmice i koncerte. Ništa od toga nije u suprotnosti sa zakonima, ali je uz očekivano agresivno medijsko praćenje dodatno srušilo povjerenje u Starmera koji je rast Laburista gradio i na moralnoj kritici Konzervativne vlasti koja je afere proizvodila na pokretnoj traci. Razočaranje ovim skandalima osjetilo se na konvenciji jer je jedna od Starmerovih misija i povratak povjerenja javnosti u politiku.

Cijeli tekst Ivana Račana s konvencije britanskih laburista pročitajte OVDJE.  

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.