Top News
1965 prikaza

Tajni dokumenti: Clinton je bio spreman na rat s Kimom

Susret Billa i Kima
Pinterest
Na vrhuncu Korejske nuklearne krize, savjetnici su ozbiljno razmatrali i vojnu opciju za rješavanje krize

Predsjednik Donald Trump neće se sastati s korejskim čelnikom Kim Jong Unom sljedećeg mjeseca, najavio je u pismu Kimu objavljenom u četvrtak ujutro, odbacujući planove za povijesni diplomatski summit.

Osim toga je Trump otvoreno kazao Sjevernoj Koreji da je američka vojska spremna djelovati ukoliko bi Pyongyang izveo bilo kakvu "glupu i nesmotrenu" akciju.

"Naša vojska daleko je najmoćnija na svijetu i nedavno je još poboljšana. Naša vojska je spremna za svaku situaciju", kazao je.

Američki predsjednik je ipak ostavio otvorenu mogućnost za nastavak diplomatskih napora i postizanje dogovora koji bi donio konačni mir na Korejski polutok.

Dok gledamo kako propada jedna od najboljih prilika za konačno mirenje između dviju Koreja, vrijedi se prisjetiti kako je kasnih devedesetih slična povijesna prilika izmakla iz ruku svijeta, a samo zbog promjene čovjeka koji upravlja Bijelom kućom. 

Benjamin Netanyahu MOSSAD Top News Detalji najdrskije špijunske krađe dokumenata

Administracija Billa Clintona jedno je vrijeme bila spremna za rat sa Sjevernom Korejom. Sudeći prema dokumentima objavljenima na stranicama National Security Archive, Clintonovi najbliži savjetnici bili su potpuno uvjereni u pobjedu u bilo kakvom sukobu sa Sjevernom Korejom, ali su bili svjesni i da bi sve to postigli po cijenu velikih žrtava. 

Tijekom nuklearne krize 1994. godine, kada je Sjeverna Koreja najavila povlačenje iz sporazuma o sprječavanju širenja nuklearnog oružja, vođeni su teški pregovori između SAD-a i režima Kim Il-Sunga. Američki predstavnici postavljali su jasne zahtjeve i potkrijepili ih upozorenjima o "ozbiljnim negativnim posljedicama" nastavi li Pyongyang provoditi svoj neprihvatljivi raketni program. Naime, Sjeverna Koreja je u to vrijeme razvijala rakete velikog dometa kojima bi, teoretski, mogli gađati teritorije Sjedinjenih Američkih Država. 

SAD je u to vrijeme ozbiljno razmatrao mogućnost vojnog napada na sjevernokorejska nuklearna postrojenja. Došlo je do toga da je tadašnji američki ministar obrane William Perry otvoreno rekao južnokorejskom predsjedniku Kim Dae Jungu da sve projekcije pokazuju potpuno očekivanu pobjedu ujedinjenih snaga SAD-a i Koreje, ali da bi bilo jako puno žrtava. 

Objavljeni dokumenti pokazuju da Clintonovi suradnici nisu imali pretjerano velika očekivanja o pregovorima, a pogotovo nisu očekivali brzo rješenje nastale situacije. Na kraju do tog rata nije došlo, već je postignut dogovor o zaustavljanju razvoja nuklearnih oružja po Sjevernoj Koreji i Amerikanci su pristali dati određene zalihe potrebne za nuklearne reaktore. Sjeverna Koreja je, tim istim dogovorom, pristala dopustiti inspekcije na svim svojim nuklearnim postrojenjima.

Osim svega nabrojanoga, zajedničkim naporima obiju Koreja, trebalo je početi s gradnjom reaktora "lake vode" koje je znatno teže koristiti u proizvodnji nuklearnih oružja. 

Melania Trump Bijela Kuća Life Melanijin komplicirani život - muči se s problemima

Clinton i Kim Young Sam, tadašnji južnokorejski predsjednik, dogovorili su se 1996. godine da će predložiti pregovore između četiriju strana (SAD. Kina i dvije Koreje) kako bi se napokon završio korejski rat koji ni danas službeno nije gotov. Istovremeno bi se vodili i pregovori između SAD-a i Sjeverne Koreje o oružanim programima, te dviju Koreja o gospodarskoj suradnji i ujedinjavanju obitelji razdvojenih ratom. 

Svi ti razgovori i pregovori trebali su zajedničkim snagama donijeti mir na poluotoku, ali naišli su na brojne prepreke. Smrt Kim Il Sunga 1994. godine značila je da Sjevernoj Koreji slijedi razdoblje nemira dok njegov nasljednik Kim Jong Il ne uspije konsolidirati vlast.

Pregovori između SAD-a i Sjeverne Koreje o obustavi razvoja raketnog programa imali su i drugih problema zato što je Koreja nastavila s prodajom raketa Iranu i Siriji što je rezultiralo novim sankcijama. 

Kinezi su tek 1997. godine pristali uključiti se u razgovore. 

Nastavak pročitajte na idućoj stranici.

  • Stranica 1/2
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Avatar Nikola Perić
    Neron 07:40 26.Svibanj 2018.

    Američka industrija smrti,nemože opstati ako nema sukoba na kugli zamaljskoj.