Top News
35130 prikaza

"Iza tučnjave huligana iz Splita krije se nešto veliko"

Tučnjava navijača na južnoj tribini Partizanovog stadiona
REUTERS
Petorica hrvatskih državljana uhićena su tijekom navijačkih nereda sredinom prošlog mjeseca

Nisam zadovoljan odlukom o kaznama huliganima, iza napada se krije nešto mnogo veće, rekao je nedavno srpski ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović. Naglasio je da nije zadovoljan činjenicom da su petorica iz huligana iz Hrvatske osuđena na zatvorske kazne od četiri do šest mjeseci zatvora, a zabranjen im je i ulazak u Srbiju idućih pet godina.

"Trudim se ne izlaziti iz okvira onoga što je odgovornost mog posla. U odluke koje donosi tužiteljstvo i sud se ne mogu miješati. Jesam li zadovoljan da netko završi na nekoliko mjeseci zatvora? Nisam, ali to je stvar koja je na samostalnim i nezavisnim pravosudnim organima", rekao je Stefanović.

Dodao je i da se nada da će tužiteljstvo nastaviti istragu i da gledanje cijele slike, a ne samo incidenta na stadionu, može ukazati i na to kakvi su kriminalni klanovi bili upleteni i što su bili njihovi interesi.

"To ovisi od tužiteljstva, a ja ću inzistirati na nastavku istrage jer smatram da se uhićenjem ovih pet pojedinaca istraga ne završava, to je moje mišljenje", kazao je Stefanović.

Dodao je da na temelju dostupnih informacija sve ukazuje da se nije radilo samo o tih pet pojedinaca. "Pogotovo što je ovo bio slučaj bez presedana gdje je pet državljana druge zemlje došlo na naš stadion baš u trenutku kada su izazivali ovakva krivična djela, očigledno je da se iza toga nalazi nešto veće. Mi imamo neke informacije koje o tome govore, ali razumijem i odluku Tužiteljstva da u ovoj fazi završi istragu koja se odnosi na konkretna djela koja su tih pet osoba počinila", kaže Stefanović.

Na najveće kazne od po šest mjeseci zatvora osuđeni su Ante Firić i Stjepan Mihovilović, Jakov Podrug dobio je pet mjeseci, dok su Ivan Roland Mišković i Hrvoje Baković prihvatili ponudu tužiteljstva i provest će u zatvoru četiri mjeseca. Očekuje se da će idućeg tjedna prebaciti na izdržavanje kazne u zloglasni KPZ Sremska Mitrovica.

Ante Firić, siledžija iz Splita

Ante Firić u medije je prvi put dospio nakon što je završio u istražnom zatvoru pod optužbom da je bio dio grupe od koje je naručeno premlaćivanje hvarskog ugostitelja Frana Žuvele. Firić je s ekipom svoga brata uletio u kafić Marinero i Žuvelu premlatio šakama i pivskim kriglama. Žuvelu su udarali i barskom stolicom. Braća Firić bili su pritvoreni na mjesec dana. Skoro na svakoj fotografiji s utakmice u Beogradu se vidi Firićevo krvavo lice. Firić je u sukobu najgore prošao, ali nema ubodnih rana kako se isprva mislilo. Ima nagnječenje mozga, kontuziju glave i povredu šake. U Srbiju je ušao 12. prosinca, a po svemu sudeći bio je pozvan na "akciju" u Humskoj. Do sada nema zabilježena divljanja po stadionima.

Damir Tovarović Grizli, bivši boksač

Superteškaš Damir Tovarović prije šest godina je osvojio broncu u ful kontaktu u Irskoj. U tuči u Beogradu je jako loše prošao: slomljena mu je gornja vilica i ima nagnječenje mozga. Pobjegao je iz bolnice, no specijalci su ga uhvatili kad je došao u hotel. Paralelno s borilačkom karijerom je studirao i diplomirao na Pomorskom fakultetu. Supruga Mia mu je odvjetnica, koja daje izjave kako Tovarović ništa nije kriv, iako svi dokazi govore protiv njega. Sudjelovao je u organizaciji nereda, mladog Ivana Ronalda Miškovića je nagovorio da sudjeluje u neredima, o čemu svjedoči i pismo koje je Mišković napisao djevojci u kojem je napisao da nju i Damira voli najviše na svijetu. Tovarovića su u ringu zvali Grizli jer je bio nezaustavljiv i nemilosrdan. U jednoj je borbi sudjelovao s ozbiljnim ozljedama. 

"Ma, što je puknuti mišić, išao sam na život i smrt", izjavio je tada za hrvatske medije.

Stjepan Mihovilović Klis, pljačkaš pumpi

Već kao maloljetnik pljačkao je benzinske postaje i trafike. O Klisu se po medijima u Hrvatskoj pisalo nakon što je završio u zatvoru zbog pljačke benzinske postaje Europa Mill, te pljačke poslovnice Prve sportske kladionice u Splitu 2007. godine. Široj javnosti je postao poznat po tome što je posjedovao telefon u pritvoru kojeg je dijelio s ostalim zatvorenicima. Klis je kaznu služio na splitskim Bilicama, te je optužen da je prodao mobitel i SIM karticu jednom zatvoreniku po cijeni od 400 eura, a za istu aferu bio je optužen i jedan pravosudni policajac. Prilikom služenja zatvorske kazne u Šibeniku, Klis je tražio da ga puste na sprovod tetki. Sa sprovoda je pobjegao policajcima i nakon deset sati je uhvaćen u kafiću u društvu prijatelja. Vrlo često putuje u Beograd.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • nelson 09:37 27.Siječanj 2018.

    koga oni više interesiraju

  • erton 00:14 27.Siječanj 2018.

    Al laze ministar Slina, da su to srpski huligani bili bi oslobodjeni... uostalom huligani su vuciceva vojska od prvog dana kako je dosao na vlast.

  • erton 00:14 27.Siječanj 2018.

    Al laze ministar Slina, da su to srpski huligani bili bi oslobodjeni... uostalom huligani su vuciceva vojska od prvog dana kako je dosao na vlast.