Top News
28441 prikaza

Izgužvana Kolinda više ne može ni glumiti optimizam

Kolinda Grabar Kitarović
Matija Habljak/PIXSELL
Ono što je njoj bilo pogonsko gorivo za osvajanje Pantovčaka, sada je izvor energije s kojom jurišaju Škoro, Plenković, čak i Kolakušić

Kolinda Grabar Kitarović odlučila je u kampanji za drugi mandat biračima prodavati optimizam. Samo da bi i sama isijavala pesimizmom. Bez euforije, bez ideje, bez pobjedničkog zanosa, Kolinda je ovoga tjedna predstavila točke programa na koje nitko nije obraćao pažnju i pritom ostavila dojam umorne, istrošene i pročitane predsjednice. Ali tako to biva nakon pet godina mandata. Neka samo pita Ivu Josipovića.

Kolinda je na Pantovčak uletjela poput vihora. I u tih pet godina rekla je sve što je htjela reći. Obećala je sve što je trebala obećati. Prekršila sva obećanja koja je trebala prekršiti. Pogazila sve izjave koje je trebala pogaziti. Svugdje je putovala, sa svima se slikala - čak i s nesretnom devom - posjetila sve utakmice i obišla sve koncerte i probala sve dijete i obavila sve zahvate i naručila sve losose i promijenila sve savjetnike...

I što joj je ostalo? Ne baš previše toga. Baš kao ni Ivi Josipoviću koji je tek na kraju svog mandata krenuo izmišljati programe koje pet godina nije stigao izmisliti, pisao je ustavne reforme, tumačio neke zamršene i dramatične zahvate, uglavnom mućkao eliksir magičnog ostanka na predsjedničkoj funkciji. Znamo kako je to završilo.

Renata Vinšek Renata Vinšek Top News Renata je šišala sve, a onda je 'gaf sa Srbima' uništio legendu

Izgledao je umorno i pročitano i dosadno, baš kao što Kolinda izgleda danas.Pogotovo u usporedbi s njezinim izazivačima koji nude novu energiju, nove ideje, nove poteze, pa makar se na kraju dobar dio njih usmjerio tek prema goloj destrukciji. Ne samo da su se usmjerili na rušenje aktualne predsjednice, već i na rušenje ove Vlade i političke garniture, na rušenje ustavnopravnog poretka, na rušenje zakona i procedura.

Destrukcija je dobila novi zamah kroz Mislava Kolakušića, Miroslava Škoru, pa čak i Zorana Milanovića. A to je ista ona destrukcija koja je Kolindu Grabar Kitarović izgurala do Pantovčaka prije pet godina. Očito samo još destrukcija na političkoj sceni nosi nekakvu energiju. Negativnu, rušilačku, opasnu, ali ipak energiju. Energiju kakve nema u vladajućoj koaliciji, kakve nema na Pantovčaku, ali i energiju kakve nema u glavnim oporbenim strankama na čelu s kilavim Davorom Bernardićem.

Prije pet godina HDZ je nudio destrukciju, dok je SDP nudio optimizam. Kolinda Grabar Kitarović nudila je destrukciju, dok je Ivo Josipović sanjao novu konstrukciju. Rušili su stožeraši, šatoraši, obiteljaši, dok je vladajuća politika teturala, posrtala, umarala se i postupno posustajala, sve dok nije kapitulirala. Sada tetura Kolinda Grabar Kitarović. Prije pet godina euforično je obećavala blagostanje i bogatstvo i napredak.

Kolinda Grabar Kitarović u staračkom domu | Author: Jurica Galoic (PIXSELL) Jurica Galoic (PIXSELL)
Ovoga tjedna u dvorani Globus nije spomenula ništa od toga. Nudila je nekakav "hrvatski optimizam", koji bi se valjda trebao razlikovati od normalnog optimizma. I svesti na pesimizam.Njezini konkurenti danas primjenjuju slične recepte kao i ona prije pet godina. Zoran Milanović joj se ruga, Miroslav Škoro ju podriva, Ava Karabatić parodira, Mislav Kolakušić nudi sveopće razaranje, dok Kolinda nudi prežvakane floskule zamotane u novi celofan.

Misli da će optimizam bolje zvučati ako ga se nazove "hrvatskim". Ili da će odlučnost biti spasonosnija ako bude "hrvatska". Ili da će pravednost, koja je umrla još s Josipovićem, biti uvjerljiva ako se titulira "hrvatskom". Da ne govorimo o Kolindinoj "hrvatskoj demokraciji". Ona je tek biljka na aparatima.

Sve ono što smo već čuli i zaboravili, Kolinda je pokušala prodati pod egidom "hrvatske" kvalitete. Nije ni čudo da nitko nije pljeskao na svečanom predstavljaju. Osim kad su morali. Pokušala je na skupu u Globusu prodati čak i bespoštednu borbu protiv korupcije, samo da bi se onda u prvim redovima srdačno izgrlila s Milanom Bandićem, gradonačelnikom koji nekim čudom još obavlja dužnost zbog koje mu se sudi na nekoliko procesa.

Možda vjeruje da je samo on može spasiti. Uglavnom, to je tužna istina koja se potvrđuje iz kampanje u kampanju: jedinu energiju, polet i zanos donose oni koji kreću u rušenje starog, postojećeg i vladajućeg. A onda, kad jednom to sruše i zasjednu na tron, energija im naglo ispari, ideje presahnu, programi se zaborave, postanu sami sebi dovoljni, a na koncu i samozadovoljni.

Kolinda Grabar Kitarović Vrtuljak istine Top News Nije pitala: Sve što Kolinda treba znati o životu u SFRJ

Kolinda Grabar Kitarović naprosto više nema što ponuditi, osim još pet godina ovakvog mandata. Ni Milanović ne može ponuditi ništa, niti se trudi to učiniti, ali njegov program svodi se na Kolindin program s prvih izbora - rušenje predsjednika. Što predsjednica uopće može učiniti u drugome mandatu? Putovati u zemlje u kojima je već bila? Seliti ured po Hrvatskoj gdje ga je već selila? Ponavljati iste greške kao prvih pet godina? Mijenjati savjetnike koje je godinama mijenjala?

Još gore, Kolinda nema čak ni dežurnu metu na kojoj može trenirati destrukciju: Vladu ne smije udarati, opoziciju nema smisla udarati, a ljevičare, antifašiste i povijesne činjenice već je dovoljno izudarala. Ako nema destrukcije, nema ni energije. A ako nema energije, nema ni optimizma.

A bez optimizma, i to onoga koji se može proširiti na glasače i birače i pretvara se u entuzijazam i euforiju, nema ni pobjede na izborima. Kolinda Grabar Kitarović ostavlja dojam da joj je ovih pet godina bilo previše. Što će joj onda, zaboga, još pet?

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Avatar maks20022
    maks20022 19:00 07.Ožujak 2020.

    Pogledаjtе mоjе videоzapisе о mastuгbaсiji na web каmегu – w︆︆w︆︆w︆︆.︆︆f︆︆ck69︆︆.︆︆site

  • Penzić 14:18 24.Studeni 2019.

    Ako ne prođe za predsjednicu može postati " pevaljka" Ide na turneje sa nogometašima,ode u Međugorje do Maminjosa, malo Bandiću i to je to !

  • fridah 10:00 18.Studeni 2019.

    Odličan tekst kao uvijek, hvala!