Učijak se pojavio između dva rata na ovim prostorima, tad su ga sadili otočani iz mjesta Lukoran. Pretpostavlja se da je s pomorcima došao iz Portugala jer se tamo i danas služi u barovima u zdjelicama na šanku. Kako ni kod nas, tad ni tamo nije bilo ni čipsa ni slanih štapića, grickalica uopće, koje bi se prodavale. Na lokalnim okupljanjima i feštama ljudi su prodavali upravo učijak. Primjerice, u pedesetima se masovno konzumirao na košarkaškim utakmicama između lokalaca na otoku Ugljanu, kad u ponudi nije bilo kokica - rekao je Goran Pavić (65) koji zasadi lupinu na jesen, pobere plodove i u moru drži žute bobice kako bi dobile neobičan okus.
Do kraja osamdesetih učijak se kupovao na nadaleko poznatoj zadarskoj pijaci, kad su ga donosili otočani. Međutim, u devedesetima je jednostavno pao u zaborav, pa je Goran odlučio pronaći recept i sačuvati ga za buduće naraštaje.
Svaki dan Goran osvane u Zadru iz desetak kilometara udaljenog Debeljaka. Mijenja lokacije na kojima prodaje neobičnu slanu poslasticu. Naime, kupci znaju napamet dane na kojoj se lokaciji prodaje i uvijek mu kažu da kupuju kako bi se zadnja proizvodnja održala, a da bi se mlade zainteresiralo za unikatno jelo na ovim prostorima.
Inače, učijak se službeno naziva lupina i uzgaja se na kontinentu za stočnu hranu, ali se ne konzumiraju plodovi koji su, kad su svježi, gotovo pa nejestivi. Tek čuvanjem u moru, ispiranjem i nekim drugim tajnama u obradi dobiva konačni okus, koji je potpuno nepoznat izvan granica Zadarske županije.
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
Tremoços