Top News
4487 prikaza

Vučićev "dežurni mrzitelj" - prate ga milijunske afere

Aleksandar Vulin - srpski ministar obrane
Srđan Ilić/PIXSELL
Osim što je veliki pobornik vojnog roka, iako sam nikad nije služio vojsku, Aleksandar Vulin vješto manevrira srpskom politikom

Aleksandar Vulin, aktualni srpski ministar obrane, dežurni je mrzitelj i "Vučićev čovjek za pomutnju", kako ga nazivaju neki komentatori. U četvrtak je ponovno digao prašinu zbog izjave da će srpskog predsjednika Aleksandra Vučića dočekati "ustaše na trgovima". 

"Naš predsjednik ide tamo gdje će ga dočekati ustaše na trgovima, koji će pokušavati doći do njega, kao što su došli i pokušali ga ubiti u Srebrenici. To je zbog toga što Vučić ima hrabrosti da kaže da Srbi imaju svoje interese i da će Srbija braniti Srbe koji žive na prostoru Hrvatske, kao i da se neće ponoviti Oluja", izjavio je Vulin.

Aleksandar Vučić Stiže susjed Top News Pokušao je prodati priču da su mu ustaše pobile obitelj

Srpski ministar tvrdi kako se Srbima dogodila Oluja jer su "šutjeli o Jasenovcu", te je istaknuo kako se Hrvatska i Srbija ne mogu složiti ni oko stradanja Srba, Židova i Roma u Jasenovcu.

"Ustaški pozdrav ne treba biti na jasenovačkim kostima. Nemoguće je danas naći zemlju na svijetu s kojom se nećete složiti o prirodi bilo kakvog kvislinškog fašističkog režima, osim u slučaju Hrvatske", rekao je Vulin.

Istaknuo je kako Vučić u Hrvatskoj želi razgovarati o isplati mirovina protjeranim Srbima, rješavanju pitanja njihovog radnog staža i ljudskim pravima, Zakonu o braniteljima kojim je 500.000 državljana Hrvatske srpske nacionalnosti proglašeno agresorima, kao i o zakonu o plaćanju poreza na zemlju koja se ne koristi.

Vulin je inače poznat po svojim, u najmanju ruku, dubioznim izjavama koje zasigurno ne vode pomirenju koje on toliko žarko želi. Prisjetimo se samo kako je prije gotovo tri godine, na komemoraciji žrtvama logora Jadovno oštro kritizirao moguću kanonizaciju Alojzija Stepinca.

Kazao je kako mu smeta najava da se Stepinac proglasi svetim te se upitao "ako je Stepinac svet, što je s onima koji su u Jasenovcu i Jadovnu ubijeni zbog vjerske, nacionalne i političke pripadnosti". 

Aleksandar Vučić Raskol Top News Vučićev rat: Oni se bave vradžbinama!

"Što da kažem pobijenoj srpskoj djeci koja nakon 74 godine na ulicama najljepših gradova čuju istu pjesmu i imena onih koji su ih bacali u jamu? Koji je to život koji je vikara ustaške vojske preporučio za sveca?", rekao je Vulin te dodao da Srbija želi mir i partnerske odnose.

Prošlog tjedna, dakle već po samoj najavi Vučićevog posjeta Hrvatskoj, Vulin je počeo postavljati uvjete koje prvo treba ispuniti. Ako Vučić odluči otputovati u Zagreb. "S pravom treba očekivati i dobiti ispriku za genocid izvršen nad Srbima tijekom Drugog svjetskog rata, za masovna ubojstva i protjerivanja Srba u građanskom ratu u Hrvatskoj tijekom 90-tih godina, ispriku i povlačenje zakona o braniteljima gdje se Srbi proglašavaju agresorima", rekao je on, a prenijeli mediji.

U Vulinovoj izjavi koju prenose RTS i Tanjug, srpski ministar ocijenio je kako predsjednik Srbije u Hrvatskoj treba dobiti "i ispriku i nadoknadu za otetu imovinu prognanih Srba, ali i države Srbije, isprike za zatvaranje granica tijekom migrantske krize, isprike za ustaške ploče na jasenovačkom stratištu".

Vulin sugerira kako Vučić ne treba ići tamo gdje se sjećanje na pobijene Srbe u Jasenovcu smatra uvredom, a ustaški vikar Alojzije Stepinac proglašava svecem, prenio je RTS.

Tučnjava navijača na južnoj tribini Partizanovog stadiona Stefanović tvrdi Top News "Iza tučnjave huligana iz Splita krije se nešto veliko"

"Neka Hrvatska nađe snage priznati zločine i za njih se ispričati, pa neka onda naš predsjednik ide u Zagreb", savjetovao je Vulin.

Politička karijera Aleksandra Vulina pravi je vjetrokaz. Počeo je u Savezu komunista - Pokretu za Jugoslaviju gdje se ujedinila stara komunistička garda iz JNA poput generala Veljka Kadijevića, ali i neki pridošli komunisti kao što je to bila Slobina supruga Mira Marković. Kraj ratova u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini označio je i kraj Saveza komunista nakon žestoke borbe s Miloševićevim krilom stranke pod vodstvom njegove supruge. Tako je nastala Jugoslavenska ujedinjena ljevica, a strankom je upravljala upravo Slobina Mira. Vulin, generalni tajnik Saveza, prešao je bez puno oklijevanja u JUL gdje je imao i mjesto glasnogovornika. Pamti se kako je nakon nekih prosvjeda, gdje je policija zalijevala prosvjednika hladnom vodom, izjavio: "Zar su ih trebali zalijevati toplom?"

1998. godina donijela je snažne naznake da bi Slobodanov režim mogao uskoro otići u povijest, a i Vulinu je bilo vrijeme za odlazak u mirnije političke vode. Nitko ne zna zašto je točno on otišao iz JUL-a, a on sam je govorio da je to bilo zbog koalicije sa Šešeljevim radikalima. Prijelazom milenija je osnovao vlastitu stranku, da bi se priklonio Socijalističkoj partiji Srbije, nekad Miloševićevoj stranci, 2002. godine. Raznim preslagivanjima je Vulin završio u vladi, a i sada se pametno drži blizu srcu Vučićevog režima.

Željko Ražnatović Arkan Legijina Jedinica Life Najgori kriminalci Balkana: Zapovijedao im je Hrvat

Iako mu je bilo dobro na vlasti, pratile su ga razne afere, a daleko najveća je ona sa stanom "od tetke iz Kanade". Slučaj stana vrijednog više od 200.000 eura je dospio u medije nakon što je na Facebooku i Twitteru podijeljen tekst, objavljen na portalu Mreže za istraživanje kriminala i korupcije (KRIK), a Vulin je izbjegavao izravno odgovoriti na konkretna pitanja novinara da dokaže kako je legalno uspio prebaciti toliku svotu iz inozemstva u Srbiju, jer nema traga novčanom toku.

Nakon što je poslije izbora 2012., kao koalicijski partner Vučićeve Srpske napredne stranke (SNS), ušao u vlast i postao zastupnik, Vulin je po zakonu bio obvezan prijaviti imovinu i prihode Agenciji za borbu protiv korupcije, uključujući novokupljeni stan i dug nastao kupnjom. "Agenciji za borbu protiv korupcije (Aleksandar Vulin) dao je neuvjerljivo objašnjenje da je novac pozajmio od suprugine tete iz Kanade. Zbog sumnje da je počinio kazneno djelo, Agencija ga je prijavila tužiteljstvu koje je dvije godine kasnije obustavilo postupak", navodi KRIK.

Iako je prvo osnovno tužiteljstvo odbacilo prijavu protiv ministra Vulina, Agencija i dalje ne zna podrijetlo tog novca, piše KRIK, koji navodi da je Vulin njihovoj novinarki odgovorio da je novac prebacivao "devet tisuća po devet tisuća eura", što bi značilo da je najmanje 22 puta putovao po novac do Kanade i natrag, što se može lako utvrditi u putovnici. 

Otkako je postao ministar obrane najviše mu se zamjeraju planovi i najave uvođenja obaveznog vojnog roka, iako sam nikad nije bio u vojnoj odori.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.