Top News
978 prikaza

Kakav blam: Barišić plagirao vlastiti rad?

Pavo Barišić
Patrik Macek (PIXSELL)
Ministar Pavo Barišić prijavljen je u Njemačkoj, gdje je navodno autoplagirao vlastitu disertaciju

Dok u Saboru raspravlja o povjerenju ministru znanosti i obrazovanja Pavi Barišiću zbog afere Plagijat, na pomolu je novi skandal. U javnost je isplivala prijava protiv Barišića u Njemačkoj, gdje je hrvatski ministar navodno autoplagirao vlastitu doktorsku disertaciju, zbog čega bi mogao ostati bez titule. Barišić, međutim, sve opet nastoji opovrgnuti, donosi Tportal

Ministar Pavo Barišić tvrdi da su ga znanstvenici Ivan Đikić i Jure Zovko optužili da je prilikom izrade svoje doktorske disertacije na Sveučilistu u Augsburgu 'plagirao samoga sebe tako što je dijelove svoje doktorske disertacije iz 1989. prethodno objavio kao članke u znanstvenim časopisima'.

'Ta je optužba posve besmislena zato što ministar Barišić nije prekršio nijednu odredbu iz pravilnika Augsburškog sveučilišta, koji dopušta prethodno objavljivanje dijelova doktorske disertacije. Usto je svoju disertaciju napisao boraveći u Augsburgu 1987. - 1989. i pod neposrednim nadzorom svojega sveučilišnog mentora prof. dr. sc. Arna Baruzzia, koji je odobrio objavljivanje svih članaka nastalih u postupku njezine izrade. Štoviše, jedan od tih članaka objavljen je u poznatom časopisu Philosophisches Jahrbuch, koji je uređivao sam prof. Baruzzi.

Pojam 'autoplagijata' koji uvode prof. dr. sc. Ivan Đikić i prof. dr. sc. Jure Zovko te ružno svjetlo koje njihova optužba baca na ugledno Sveučiliste u Augsburgu nažalost nimalo ne pridonose afirmaciji hrvatske akademske zajednice', piše na stranicama MZOS-a.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.