Znanost
2950 prikaza

Ugledni Nature o Barišiću: Plagijator odbija otići

Pavo Barišić
Patrik Macek (PIXSELL)
Legendarni znanstveni časopis posvetio je prostor aferi ministra znanosti

Hrvatski ministar znanosti Pavo Barišić napokon se pojavio u uglednom znanstvenom časopisu Nature. Istina, pojavljuje se u online izdanju i to zbog slučaja plagiranja dijelova znanstvenog rada. Legendarni časopis prenosi detaljne informacije o slučaju zbog brojni stručnjaci traže ostavku ministra Barišića, a posebno napominju da nije riječ samo o plagiranju u jednom radu ili samo o jednoj zametnutoj fusnoti.

Odbor za etiku u znanosti, čije izvješće još nije službeno objavljeno, nema autoritet za propisivanje kazni zbog kršenja propisa, ali sve glasniji su pozivi za Barišićevim odlaskom. Nature citira Sašu Zeleniku sa sveučilišta u Rijeci koji kaže da bi ministar definitivno trebao dati ostavku.

Čitav slučaj ima znatno veće implikacije od običnih rasprava o plagiranju radova i odgovornosti ministra. Zelenika je ispričao da je to prava slika hrvatske borbe protiv akademskog varanja. Prije nekoliko godina, napominje Zelenika, hrvatska policija imala je pune ruke posla kada su sveučilišni profesori optuženi da su prodavali ispite i ispitna pitanja, čak i znanstvene studije su bilježile raširenu pojavu plagiranja među studentima na hrvatskim sveučilištima.

Barišić nije čak ni prvi političar suočen s optužbama za plagiranje. Aktualni zamjenik predsjednik Sabora, Milijan Brkić prije nekoliko godina je proglašen krivim za plagiranje ogromnih dijelova svog diplomskog rada, ali jedina kazna mu je bila to što mora ponovno pisati diplomski rad.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.