Top News
215 prikaza

Kako je Bill Clinton izbore dobio saksofonom

Bill Clinton
Youtube
1992. žestoko je zaostajao za Georgeom Bushom starijim, da bi kampanju preokrenuo u svoju korist

Prije nekoliko mjeseci Hillary Clinton pojavila se u epizodi popularne američke TV serije "Broad City" kako bi si još osnažila nominaciju za demokratskog kandidata za predsjedničke izbore. Ne s prevelikim uspjehom, mnogi će reći zato što je današnja publika prezasićena masovnim medijima. Njen suprug Bill Clinton, međutim, 1992. sličnim je potezom praktično dobio predsjedničke izbore.

Usred predizborne utrke protiv Georga Busha starijeg Clinton je u anketama bio 24 posto zaostatku u odnosu na takmaca po pitanju može li mu se vjerovati. 40 posto građana smatralo ga je previše uglađenim, pa je njegova medijska savjetnica Mandy Grunwald povukla do tada nečuven potez. Dogovorila mu je nastup u emisiji komičara Arsenija Halla.

I to kakav. Nabavila mu je svoje Ray-Ban sunčane naočale, a on je u emisiji zasvirao tenor saksofon; prvo Elvisov "Heartbrake hotel" koji se pretvorio u blues session. Vjerske konzervativne političke elite popljuvale su ga kao "nedostojnog", optuživali su ga da "želi izgledati kao John Belushi u Blues Brothersima", da bi to mogao biti "MTV predsjednik".

Publika je, međutim, poludjela na njegov nekonvencionalni nastup. U kombinaciji s njegovim izjavama o rasnim neredima iz tog vremena u Los Angelesu, koje Clinton nije opravdavao, ali je rekao da je riječ o ljudima koje se ne primjećuje sve dok ne reagiraju nasilno, on je u tom trenutku na svoju stranu masovno dobio crne glasače.

Šest godina poslije američka spisateljica Toni Morrison, nazvala ga je "prvim crnačkim predsjednikom", jer je svojim porijeklom pokazao skoro sve osobine klasične crnačke životne priče u SAD-u. Odrastao u roditeljskom domu samohranog roditelja, rođen siromašan u radničkoj obitelji, dečko iz Arkanzasa othranjen na fast- i junk-foodu, te na kraju taj nevjerojatni nastup sa saksofonom.

Bila je to prva prava pop-kulturna medijska strategija jednog predsjedničkog kandidata i Billu Clintonu se apsolutno isplatila. Našao se na pravoj strani povijesti, za razliku od njegovih oponenata i u sljedećih osam godina tijekom svoja dva mandata otvorio je razdoblje povijesne političke vladavine Clintonovih u SAD-u, što nije uspio uništiti čak ni seks skandal s Monicom Levinsky.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.