Top News
5959 prikaza

Kako je Plenki pokušao ukrasti prosvjed

Andrej Plenković
MARKO DJURICA/REUTERS/PIXSELL
Zaštititi žrtve nasilja bi trebao biti glavni prioritet našeg društva, ali čini se da nam to baš i nije pretjerano važno

Kad političar dođe na neki prosvjed, onda se računa da mu daje podršku. Kad premijer dođe na neki prosvjed, onda to znači podršku čitavog vrha izvršne vlasti. Međutim, kad Andrej Plenković dođe na prosvjed inicijative #spasime, moramo se zapitati što mu je, kvragu, trebalo toliko vremena?

Sjećate se potresnog slučaja Mare Tomašević? Kako je ona čak i premijeru pisala? "Ja sam sinoć, kako čitam ono što mogu, prvi put vidio da je ona pisala. Provjerili smo i zaista, pronađen je jedan mail od 30. svibnja koji je došao u tajništvo HDZ-a. To nije bilo prineseno mojoj pozornosti, ali da jest, ja bih reagirao. Žao mi je što nije bilo ranije, potkrala se greška. Ima puno dopisa koji su anonimni, on je u šumi tih mailova bio od strane mladih suradnika u stranci nedovoljno percipiran. Bio sam iznenađen da je ona meni pisala, ja gospođu ne poznajem, ali nakon ovoga što se dogodilo mislim da smo kao stranka reagirali promptno", kazao je Plenković nakon što su ga mediji natjerali da provjeri je li stvarno dobio e-mail.

Izbori u Lici Izbori Top News Za uništenu Liku HDZ-ova pobjeda ne znači ništa

Kako je stranka reagirala? Isključenjem iz stranke čovjeka optuženog za premlaćivanje i pozivom na ostavku. Ostavku koju župan Alojz Tomašević do dana današnjeg nije podnio.

Kad je negdje u isto vrijeme Nada Murganić rekla da je nasilje stvar obiteljskih odnosa, Plenković je rekao da to nije najsretnija izjava.

"To vam je tako u braku. U tim bračnim, osobnim i obiteljskim odnosima, to je dinamika u koju ne mogu ulaziti. Žena vjerojatno ima svoje razloge. To je obitelj, zaista u to ne bih ulazila", kazala je Murganić novinarima nakon sjednice Vlade.

Upitana je li čudno što je Mara Tomašević odlučila povući optužnicu i je li bilo pritisaka, odgovorila je da ne može ona procjenjivati da li je to čudno ili nije.

"Meni je žao da bilo koja obitelj dođe u ovakvu situaciju da se u javnom prostoru o tome raspravlja. Trebali su to riješiti i ranije unutar svojih obiteljskih ili bračnih odnosa", dodala je.

Andrej Plenković Ostavke nikako Top News Sve afere Plenkijevih ministara i zašto ih nije smijenio

Nećemo potrošiti previše vremena ni truda oko ostalih slučajeva nasilja gdje su počinitelji bili otprije poznati policiji, gdje su oni bili političari ili gdje čitav sustav od policije do socijalne skrbi nije adekvatno zaštitio žrtve. Premijeru bi trebalo biti neugodno doći u subotu na prosvjed kad je prvi zahtjev prosvjednika provođenje postojećih zakona i preporuka.

Zakoni postoje, ali nikoga nije briga za njih. A premijeru, ako je stvarno stalo, već će u ponedjeljak predstaviti paket mjera kako će natjerati sustav da poštuje vlastita pravila. Nažalost, puno su veće šanse da ćemo se zgražati nad nekim idućim Daruvarcem nego što ćemo vidjeti funkcionalan sustav zaštite žrtava nasilja.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Milan.banijac 09:20 18.Ožujak 2019.

    VJEROJATNO GA DRŽE U ŠACI.

  • inovativni 09:07 17.Ožujak 2019.

    Pa Plenki i je ukrao prosvjed, jedini način da to ne učini bi bio da su ga mediji ignorirali.

  • vjaceslav 00:05 17.Ožujak 2019.

    zar plenki nije oktroirao "istanbulsku konvenciju" koja je trebala zamjeniti onu "sinajsku" i tako spasiti žene, ali ne samo njih nego i sve rodne, transrodne, neprirodne i njima srodne osobe? i sada plenki ne valja!?!? možda ne valjate vi!