Top News
236 prikaza

Poziv državi: Tri mjere za smanjenje nasilja u obitelji

Prosvjed #spasime
Dalibor Urukalović/PIXSELL
Premijer i ministri mogu uraditi nekoliko jednostavnih poteza koji ne koštaju ništa.

Građanska inicijativa ‘#spasime: Nulta stopa tolerancije na nasilje!’, u subotu 16. ožujka 2019. u simboličnom terminu, u 5 do 12, organizira skup na zagrebačkom Tomislavovom trgu. Iz Inicijative su poručili da traže neodložno provođenje svih nužnih mjera za smanjenje stope nasilja, a naročito onog u obitelji.

Istaknuli su i nekoliko mjera koje ne koštaju ništa i mogu se donijeti odmah, uz uputu premijera i nadležnih ministara, a to su:

  1. obiteljsko nasilje mora se prekvalificirati iz prekršajnog u kazneno djelo
  2. uputa o neodložnoj primjeni zaštitne mjere za žrtve koja se ne primjenjuje, iako je predviđena zakonom, a to je da se nasilnika odstrani iz kućanstva, a ne žrtvu
  3. uputa suda o zaštiti dostojanstva žrtve, što znači da se ne otkrivaju adrese sigurnih kuća, i da se nasilnik i žrtva ne susreću na sudu

Kako kažu u Inicijativi, Hrvatskoj je potrebna nulta stopa tolerancije na nasilje, a njihovi ukupni zahtjevi su: zakonodavne izmjene i izmjene provedbene prakse, zatim mjere edukacije i prevencije, kao i mjere za osnaživanje institucija sustava. 

Nada Murganić Kasno paljenje Top News Dosta je zgražavanja - kaznite nasilnike i odgovorne!

Traže neodložnu promjenu postojeće prakse, što bi bio prvi korak u smanjenju nasilja i prije uvođenja zakonskih izmjena. Također, smatraju da je potrebna dodatna edukacija profesionalaca u sustavu koji rade sa žrtvama nasilja, a to su policija, pravosuđe, centri za socijalnu skrb, medicinske i obrazovne ustanove kao i ulaganje u bolje uvjete njihova rada. 

Kao dugoročni održivi odgovor na obiteljsko nasilje potrebno je kreirati učinkovit sustav potpore žrtvama, pružanje kontinuirane adekvatne psihosocijalne pomoći u svrhu prevladavanja trauma, bez dodatne stigmatizacije, osude i krivnje, ali i odgovarajući rehabilitacijski tretman nasilnika, te edukaciju opće javnosti, poručili su iz Inicijative ‘#spasime: Nulta stopa tolerancije na nasilje!’ 

Za nas u Expressu je ovaj datum važan zato što smo prije točno godinu dana, u jeku najvećih rasprava oko usvajanja Istanbulske konvencije, upozoravali na grozomorne brojke ubijenih žena. Tom prilikom fotografirali smo 156 pari ženskih cipela ispred Sabora kao poruku da je ubijeno 156 žena, a ogroman broj ubojstava mogao se spriječiti efektivnijim pristupom obiteljskom nasilju. 

Nadajmo se da će odgovorni napokon poslušati brojna upozorenja i građana i medija te napokon uraditi nešto po tom pitanju.

Naslovnica Expressa | Author: express express

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.