Top News
1738 prikaza

'Upravo su me obavijestili da mi je plaća narasla za 1200 eura, nisam imao pojma'

1/2
Davor Puklavec (PIXSELL)
Gradonačelnik jednog maloga grada ekskluzivno za 24sata potvrdio je da su i župani, gradonačelnici i načelnici, skupa s visokim državnim dužnosnicima, dobili ogromne povišice. Tko će to platiti?

Uz odluku o povećanju plaća visokim državnim službenicima poput saborskih zastupnika, predsjednika Republike ili premijera osobno, Vlada Andreja Plenkovića povećala je i plaće za 576 župana, gradonačelnika i načelnika općina te još 127 njihovih zamjenika, piše Ivan Pandžić za 24sata. I ne samo to, u sljedećem koraku plaće mogu rasti i za 1119 pročelnika po lokalnoj upravi. Neki će dobru povišicu dobiti automatski, već u kolovozu za srpanjsku plaću, dok će neki morati odluke o povećanju svoje plaće progurati kroz gradska vijeća. 

Upravo su me iz gradske službe obavijestili da mi je plaća narasla za 1200 eura preko noći, a da nikakvu odluku nismo donijeli, kaže gradonačelnik jednog maloga grada ekskluzivno za 24sata.

O čemu se radi? Iz Vlade su strateški javnosti prešutjeli da će njihova odluka dovesti do povećanja plaća županima, gradonačelnicima i načelnicima te njihovim zamjenicima, pišu 24sata.

2272 EURA! Top News Ovako izgleda čovjek koji je upravo dobio brutalno veću plaću, ali Orbanova je kao tri Plenkovićeve

Zakon kaže da plaće lokalnih čelnika određuje lokalno vijeće ili skupština, ali zakon postavlja limit kolike one mogu biti. Taj limit je direktno određen i osnovicom plaća državnih dužnosnika koje je Vlada upravo povećala 83,48 posto.

Nadalje, u mnogim odlukama o plaćama lokalnih čelnika stoji također da im plaću čini osnovica za državne dužnosnike, zatim je određen koeficijent i na to se dodaje staž. Svima njima plaće zato odmah rastu. 

Takvi su primjeri Zagreba, Splita, Osijeka, Varaždina, Makarske, Šibenika, Murtera, Varaždinske županije ili Primorsko-goranske županije, za čije čelnike 24sata ekskluzivno izračunavaju okvirne povišice i nove plaće.

OGROMNE POVIŠICE Top News Plenkovićev manevar: Diže plaće sebi i Milanoviću oko 2000 €, a mora rezati 1,5 milijardu €

Uz premijera Andreja Plenkovića, koji ide na plaću višu od 5500 eura, saborske zastupnike koji idu na oko 3800 eura plaće i ministre koji idu na oko 4500 eura plaće, automatsku povišicu će dobiti i gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević i njegovi zamjenici. 24sata izračunala su da će Tomaševiću plaća biti oko 4050 eura ili oko 1700 eura viša nego sad.

I Ivici Puljku, gradonačelniku Splita, izračunali smo da će plaća biti oko 4340 eura što je povišica veća od 1800 eura. Pa će tako SDP-ov župan Zlatko Komadina i zbog staža dobiti povišicu veću od 1980 eura, pa smo izračunali da će mu nova plaća biti oko 4640 eura. HDZ-ovac Ivan Radić iz Osijeka dobit će povišicu od oko 1690 eura i završiti na plaći od 4086 eura. HDZ-ovac gradonačelnik Šibenika, Željko Burić, koji također ima godina staža, s povišicom od gotovo 2000 eura doći će na plaću od oko 4660 eura. Ali, primjerice, načelnik Murtera, Toni Turčinov, koji je pod optužnicom za izvlačenje gradskog novca, dobiva manju povišicu. Iako ona iznosi nešto manje od 1000 eura, Turčinovu će se gotovo udvostručiti plaća i primat će oko 2300 eura.

Cijelu priču o prešućenim povišicama za još najmanje 703 lokalna šerifa pročitajte OVDJE

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • @Podboj 17:59 26.Srpanj 2024.

    Dragi odnarođeni drugovi, konačno je na vidjelo izašla činjenica da ste se odavno odrekli hrvatskih ljudi i građana i stvorili kastu(klatimudana(bezuspješnih političkih diletanata)!!!! Ovim vašim činom,ponizili ste nas radničku klasu Hrvatske do bola!Spoznaja da je bolje biti klatimudan,nego pošteni radnik ... prikaži još!k pokazati će vam u budućnosti da ste bili u krivu kada ste si uzeli pravo da to uradite!!!!Hesundheit!