Top News
797 prikaza

Ćaća i HDZ mirni, proći će godine do presude za Fimi mediju

Ivo Sanader
Marko Lukunić (PIXSELL)
Mnogi od 220 svjedoka sad će svjedočiti sasvim drugačije, trebat će godina, dvije dok ih se sasluša, a do presude...

Bianca Matković i Božidar Kalmeta trebali bi biti prvi svjedoci u novom suđenju za Fimi mediju koje će, s obzirom da će ispitati 220 svjedoka, potrajati godinu, dvije do nepravomoćne presude, a do pravomoćne će proći tko zna koliko godina. No kako Kalmeta, koji je kao svjedok ispitan na prvom suđenju u međuvremenu i sam postao predmetom istrage zbog sumnjivih poslova s Fimi medijom dok je bio HDZ-ov ministar prometa, mogao bi iskoristiti zakonsku mogućnost i odbiti svjedočiti kako ne bi sam sebe teretio. Nakon njih svjedočit će bivša premijerka, bivši ministri, estradne zvijezde, bivši direktori državnih tvrtki...

Ivo Sanader | Author: YouTube screenshot YouTube screenshot

Tijekom prvog suđenja saznali smo iz obrane Mladena Barišića, Nevenke Jurak i Branke Pavošević kako su se milijuni kuna iz državnih i javnih poduzeća slijevali u marketinšku tvrtku Fimi mediju. Novac je od tamo, kao i niz donacija, u rijekama tekao u crni fond HDZ-a, iz kojeg pjevači primali novac da ne pjevaju, troškovi izbornih kampanja a dobar dio otišao je, tvrdi Uskok, i u ruke Ive Sanadera i drugih obuhvaćenih optužnicom. Na tom suđenju saznali smo i što su sve bili u stanju učiniti šefovi nekih tvrtki kako bi ostali na svojim pozicijama, kako su se dobivali poslovi i izvlačili milijuni iz firmi i legalno i ilegalno. Primjerice, javnost je ostala zgrožena saznavši kako je posao dobila Ivana Akmadžić.

Bivši direktor Zračne luke Zagreb Boško Matković rekao je kako ga je u srpnju 2008. nazvao Mladen Barišić i pozvao ga u svoj ured. "Dao mi je kuvertu u kojoj je bio životopis jedne gospodične i rekao mi da je odlučeno da je trebam postaviti na mjesto direktora prometa u Zračnoj luci i to bez odgađanja. Radilo se o najvišem operativnom mjestu i, posebno u pogledu odgovornosti i sigurnosti, na kojemu je bio iskusan i kvalificiran čovjek s licencom Miroslav Drljača. Objasnio sam zašto to moram odbiti, a on je rekao da ga se to u načelu ne tiče, da je to tražio Sanader i da se to mora izvršiti.Odgovorio sam da to neće ići bez obzira tko je to tražio," svjedočio je Matković dodavši da je u pitanju bila promocija Ivane Akmadžić, koja je u to vrijeme radila na check-inu putnika, i usput završila Ekonomski fakultet. Kad ju je kontaktirao, rekla je da joj je prije osam dana priopćeno da će postati direktorica te da joj nije jasno zašto bi se on tome protivio.

HDZ | Author: YouTube screenshot YouTube screenshot

Dok je bio na godišnjem, nazvao ga je, nastavio je svjedok, Mladen Barišić i prijetio mu da pazi što radi i kako razgovara s Ivanom Akmadžić jer ako nastavi, da zna što slijedi.Tražio sam od resornog ministra Božidara Kalmete da me zaštiti od Barišića. Na početku je rekao da će pokušati, ali vidio sam da ništa ne može. Na kraju mi je jednom poluglasno rekao: 'Učinimo to'. Shvatio sam da je i Kalmeta podređen Barišiću. Onda sam tu gospođicu stavio u poziciju čekanja i dao joj sobu. Ali ona je bila iznimno bahata. Tražila je službeni mobitel i automobil. I to, nije bila zadovoljna što ima broj 099, nego je htjela 098, kao i drugi direktori. A tražila je i Passat. Kako ga nismo mogli nabaviti odmah, uzeli smo rent-a-carovispričao je Matković.

Potom je napravio reorganizaciju poslova te je Sektor prometa podijelio na dva dijela. Ivanu Akmadžić postavio je na mjesto direktorice, ali ostao je i Drljača, koji joj je bio supervizor. No unatoč svemu, ubrzo je smijenjen. Antun Fabek je bio direktor Gredelja kad ga je Barišić tražio da u ime Gredelja sudjeluje s milijun kuna u financiranju predizborne kampanje 2007. Kad se usprotivio ustvrdivši kako je riječ o državnoj tvrtki i da kao direktor ne može toliki novac izdvojiti iz fonda tvrtke bez pokrića, uslijedio je sastanak s premijerom u zgradi Vlade na kojem su bili i Damir Polančec, Božidar Kalmeta, Ratko Maček, Mladen Barišić i Ivo Sanader. Fabek je kazao kako mu je Sanader prigovarao jer je tvrtku vodio "kao da je njegova" te mu dao opomenu pred smjenu zbog ponašanja.

Ivo Sanader | Author: YouTube screenshot YouTube screenshot

Kalmeta je naveo da dobro vodi tvrtku pa nije isti dan dobio otkaz nego "žuti karton". Rečeno mu je da pribavi novac, što je on i učinio posudivši ga i Barišiću predao 500.000 kuna za HDZ. Kako iznos nije bio dostatan, sljedeći dan donio je 10.000 eura koje je posudio. Fabek kaže da su bila poznata pravila ponašanja koja direktori državnih tvrtki moraju slijediti. Robert Jukić, bivši šef Hrvatske pošte ispričao je kako je od HDZ-a prema njemu stizala poruka preko Mladena Barišića da Pošta financira HDZ. Kaže da je Barišić bio grub, govorio mu da se razigrao i da radi sve po svojoj volji, a bez podrške stranke.

Prigovarali su mu jer je ljude zapošljavao po svom nahođenju, a ne po stranačkom ključu te prijetili peticijom zaposlenika koji nisu bili zadovoljni njegovim radom već su kazivali da neće glasovati za HDZ ako on ostane na čelu HP-a. Nakon toga "priveden" je k bivšem premijeru Ivi Sanaderu.Na sastanku su bili Sanader, Kalmeta, Polančec i Barišić. Nismo uopće ni sjeli. Kad sam ušao, Sanader me onako vrlo žustro počeo kritizirati u kontekstu kao i Barišić, da nisam senzibilan za stranku, da kadroviram po svom. Rekao je da dobro radim svoj posao, no rekao mi je da se zna tko je vlasnik, tko me je stavio tu i da ovo nije HT nego Pošta. Pitao me što imam reći u svoju obranu.

Ivo Sanader | Author: Marko Prpić (PIXSELL) Marko Prpić (PIXSELL)

Jukić je službama u HP-u dao naputak da uzmu u obzir ponude Fimi medije koje će stizati. Novac su davali i šefovi provatnih tvrtki. Vlasnik koncerna Agram Dubravko Grgić na sudu je ispričao kako ga je Sanader 2003. tražio da Euroherc donira HDZ-u za predizbornu kampanju milijun njemačkih maraka te dodatnih 50 do 100 tisuća maraka za sebe. Euroherc je "pomogao" HDZ-u kupivši knjige dr. Franje Tuđmana za pola milijuna kuna. Preuzeli su samo dio knjiga "tek toliko da bi imali pokriće za izvršeno plaćanje" potvrdio je Grgić 2012. na suđenju dodavši kako "knjige skupljaju prašinu u podrumu Euroherca."

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.