Top News
12507 prikaza

Kako su sve mogli Tolušiću smjestiti drogu i prostitutke

Tomislav Tolušić
Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL
Lažiranje fotografija nikad nije bilo lakše i njihovo otkrivanje nikad nije bilo teže

U Srbiji sam bio prije 15 godina i ovdje se radi o gnjusnoj fotomontaži. Želim da se sve što prije istraži i otkrije tko stoji iza toga, rekao je potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić za 24sata komentirajući tekst u Nacionalu koji piše o tome kako je Tolušića željelo uništiti paraobavještajno podzemlje i to montažama s prostitutkama i kokainom. 

"Kurva i kokain u vrhunskoj montaži za kompromitaciju Tomislava Tolušića. Akciju je raskrinkala SOA", stoji na naslovnici uz dodatak: "Nacional objavljuje sporne fotografije kojima se htjelo politički uništiti potpredsjednika vlade i ministra poljoprivrede i izazvati potres u vladi te otkriva zašto SOA tvrdi da su falsifikat". 

Nacional je sporne fotografije, kako pišu, dobio od anonimnog izvora. Na fotografijama se vidi navodni Tolušić koji sjedi u fotelji. Na njemu sjedi crnokosa žena golih nogu. Lice joj se ne vidi. Ona, kako se čini, u ruci drži mobitel, a navodni Tolušić se sprema ušmrkati kokain. U pozadini se vidi veliko ogledalo. Na drugoj fotografiji se vidi hidromasažna kada. Navodne fotografije su prilično čiste i uslikane iz blizine i iz više kutova pa je prvo pitanje koje se postavlja o trećoj osobi koja je trebala uslikati ovo dvoje.

Do fotografija je u međuvremenu došla i SOA koja je ustanovila da je riječ o montaži. Doduše, o vrlo kvalitetnoj i sofisticiranoj montaži, ali ipak samo montaži. Analizom fotografija agenti su, piše Nacional, otkrili da je objekt sa slike apartman u Srbiji. Riječ je o apartmanu koji nosi naziv Central Business Apartmani u Zemunu, a fotografije apartmana dostupne su i na Booking.com.

Šangaj snimljen visokom rezolucijom Sunčani Šangaj Tehno Precizna do zadnjeg piksela - najsavršenija fotka na svijetu

"Mnogima smo stali na žulj u sektoru poljoprivrede i prilično sam siguran da znam tko stoji iza ovoga, ali neka se sve istraži. Ja sam spreman proći testove na drogu i na bilo koji drugi način pomoći istrazi. A onima koji su ovo napravili mogu poručiti da su se na krivog namjerili", rekao je Tolušić za 24sata.

Teško je reći kako su točno agenti uspjeli otkriti da je riječ o fotomontaži, ali jedan od mnogih primjera razotkrivanja lažni fotografija objavili su stručnjaci Bellingcata početkom prosinca. Manje digitalne manipulacije, skrivanje detalja smanjenjem rezolucije fotografije i brzo širenje društvenim mrežama tek su dio arsenala u lažiranju fotografija. Kako je izgledala čitava istraga Bellingcata, pogledajte na linku ovdje.

I dok su hrvatski agenti uspjeli relativno lako otkriti da je riječ o fotomontaži ministra Tolušića, uskoro ćemo se svi suočavati s novim valom tehnologije gdje će biti sve teže razlikovati stvarnost od laži. Do sada smo najčešće svjedočili lažiranim ili digitalno izmijenjenim fotografijama, pa smo vjerovali da je video najbolji dokaz istinitosti nekog događaja. 

Lažiranje videa donedavno je bila domena velikih filmskih studija koji su plaćali stotine tisuća dolara za simulaciju nekoliko sekundi snimki. Spomenimo ovdje primjer mlade Carrie Fisher na kraju filma Rogue One. Norveška glumica Ingvid Deila nosila je stotine točkica kako bi računala mogla potpuno točno rekonstruirati lice Carrie Fisher, a stručnjaci iz Industrial Light & Magic potrošili su mnoštvo resursa da bi iluzija bila što uvjerljivija. 

Špkantne fotografije iz Černobila RIJETKOSTI Life Pakao radijacije: 5 najezivijih fotki iz Černobila

Početkom 2018. godine pojavila se besplatna tehnologija koja pruža dovoljno dobre rezultate bez skupih zahvata i ili superračunala. Besplatni računalni program FakeApp donio je gotovo neviđenu kvalitetu lažiranih snimki i običnim smrtnicima. Gotovo odmah nastale su lažne porno snimke slavnih glumica, od Daisy Ridley iz Ratova zvijezda do Scarlett Johanson. Kasnije su nastale lažirane snimke američkog predsjednika Donalda Trumpa i njegovog prethodnika Baracka Obame.

Prije samo nekoliko dana su i američki političari počeli zvoniti za uzbunu zbog takvih lažiranih videa pod nazivom deepfake. 

"Gotovo je prekasno za uzbunu prije nego se tehnologija razmaše. Već je popularizirana i sada smo u defenzivi", kazao je zamjenik šefa odbora za obavještajne službe američkog senata Mark Warner za The Hill.

Stručnjaci su za isti portal govorili da je samo pitanje vremena kada će umjetna inteligencija i sve veća popularnost alata za lažiranje videa postati dostupna svima. "Politički i tehnološki stručnjaci smatraju da je to iduće oružje u ratu dezinformacijama. Ljudsko oko više neće biti dovoljno dobar alat za razlikovanje istine i stvarnosti", kazao je Fabrice Pothier, stariji savjetnik u Transatlantic Commission on Election Integrity.

Neki stručnjaci idu tako daleko da zahtijevaju zakonske kazne za stvaranje takvih videa ili čak objavu programa za stvaranje lažnih snimki. Hipotetski govoreći, teroristi mogu lako proizvesti snimke ratnih zločina američkih vojnika što bi dodatno srozalo američki ugled u svijetu.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Milan.banijac 08:35 23.Siječanj 2019.

    SADA ĆEMO TJEDNIMA RJEŠAVATI BANALNOSTI NEČIJE PODVALE, A PROBLEMI U DRŽAVI, ŠTO JE S NJIMA.?