Life
2583 prikaza

Poljupci, pokolji i političari kroz povijesne fotografije

Povijesne fotografije
Wikipedia
Od ratišta Drugog svjetskog rata i konferencija o miru, preko poljubaca komunista do terorističkih napada i Donaldovog ega

Rijetko koja fotografija privuče toliko pažnje kao ona koju je sa nedavnog susreta G7 država u Kanadi na svom službenom Instagramu objavila njemačka kancelarka Angela Merkel. Fotografija je to koja utjelovljuje političke odnose Donalda Trumpa i njegovog SAD-a s jedne strane, i Njemačke, Kanade, Francuske, Japana, Italije i Velike Britanije s druge strane. Dok se Mutti na fotografiji pokazuje kao "vođa" i Trumpova najveća konkurencija, oko nje često skrštenih ruku i namrgođenih lica stoje Shinzo Abe, Emmanuel Macron, Theresa May i drugi. 

Sastanak skupine G7 u Quebecu | Author: REUTERS REUTERS

Još je nekoliko fotografskih ostvarenja iz različitih perioda povijesti, i različitih kuteva svijeta saželo politička zbivanja i prevrate, međunarodne odnose i promjene. 

1. "Poljubac" ili Bratski poljubac" Leonida Brežnjeva i Ericha Honeckera

Leonid Brežnjev i Erich Honecker | Author: Pinterest Pinterest

Fotografiju je 1979. godine snimio fotograf Regis Bossu tijekom slavlja povodom obljetnice 30. godina Istočne Njemačke (NJDR). Sovjetski predsjednik Leonid Brežnjev i istočnonjemački vođa Erich Honecker u iskazivanju bratstva i prijateljstva poljubili su se u usta. Iako danas izgleda gotovo nestvarno tada je to bila relativno uobičajena stvar, no njihov je doslovni entuzijazam, kao i metafora komunističke suradnje, ostala živa do danas. Tradicija poljupca, navodno, dolazi iz rituala pravoslavne crkve.

Nakon pada berlinskog zida 1989. godine sovjetski umjetnik Dmitrij Vrubel odlučio je naslikati već povijesni trenutak na istočnu stranu zida. Ispod djela je pisalo "Moj bože, pomozi mi da preživim ovu smrtonosnu ljubav".

2. Konferencija na Jalti 1945. godine

Konferencija u Jalti | Author: Wikipedia Wikipedia

Legendarna fotografija "velike trojice" sa konferencije u Jalti prikazuje s lijeve strane u prvom redu Winstona Churchilla, Franklina D. Roosevelta u sredini te Staljina s desne strane. Iza njih su postrojeni viceadmirali, generali i maršali njihovih vojski. Cilj konferencije bio je razgovarati o uspostavi mira nakon Drugog svjetskog rata, sigurnosti i priznanja novih država. Druga je to od tri konferencije na kojima se susrela velika politička trojka, ali niti konferencija u Teheranu, niti u Potsdamu nije rezultirala ovakvom fotografijom.

Autor fotografije je nepoznat.

3. Dan pobjede na Times Squareu

Poljubac na Times Squareu | Author: Wikipedia Wikipedia

Legendarna fotografija možda ne prikazuje političare ali se zato poistovjećuje s krajem Drugog svjetskog rata. Snimljena je na njujorškom Times Squareu 14. kolovoza 1945. godine, a prikazuje grad koji slavi pobjedu nad Japanom. Na njoj se ljube mornar i medicinska sestra. Iako je kasnije povijesno istraživanje pokazalo kako nije bila riječ o medicinskoj sestri već asistentici zubara, a nije niti sigurno je li na slici pravi mornar. S obzirom da se muškarac i žena ne poznaju, te je on nju zgrabio s leđa i agresivno poljubio mnogi kažu da slika, osim što slavi kraj rata, slavi i mačističku kulturu koja opravdava takvo ponašanje.

Dva su fotografa koja su "uhvatila" poljubac, svaki iz svog kuta, a objavljene su u dan razlike. Fotografi su Alfred Eisenstaedt i Victor Jorgensen.

4. "Tank Man", 1989. godina

"Tank Man"/"Unknown Rebel" fotografija | Author: Youtube Youtube

Fotografija je snimljena samo dan nakon što je vojska ugušila prosvjede na Tiananmenskom trgu u Pekingu. Na prosvjed je došlo gotovo milijun Kineza, a komunističke su vlasti naredile vojnu akciju u kojoj je ubijeno 300 ljudi. Prosvjednici su zahtjevali demokratizaciju države. Ispred četiri tenka sljedeće jutro stao se muškarac čiji je identitet do danas nepoznat. Kada su ga tenkovi pokušali zaobići on je mijenjao položaj i nije odustajao u naumu. U jednom su trenutku isfrustrirani vojnici počeli izlaziti iz tenka te vikati na njega. Fotografiju i video snimio je Jeff Widener iz Associated Pressa.

5. Dizanje zastave na Iwo Jimi, 1945.

Dizanje zastave na Iwo Jimi | Author: Pinterest Pinterest
Fotografiju je 23. veljače 1945. godine snimio Joe Rosenthal, a prikazuje šestoricu američkih marinaca koji podižu američku zastavu na planini Suribachi na pacifičkom otoku Iwo Jima. Bila je to prva fotografija koja je dobila Pulitzerovu nagradu iste godine kada je objavljena, a danas se smatra, posebno u SAD-u, jednom od najpoznatijih ratnih fotografija. Trojica su od šestero marinaca ubijena do kraja rata. U blizini vojnog groblja Arlington podignuta je skulptura Felixa de Weldona napravljena prema fotografiji.

6. Portret Winstona Churchilla, 1941.

Portret Winstona Churchilla | Author: Wikipedia Wikipedia

Veliki se državnik na fotografiji, kaže legenda, "duri" jer je nekoliko trenutaka prije toga ostao bez cigare u ustima, a bio je ozbiljno ovisan o pušenju. Fotograf Yousuf Karsh, koji je imao ravno dvije minute da "uslika" inače čangrizavog političara nekako je morao dobiti emociju od Churchilla pa mu se približio i - iščupao cigaru iz ustiju. Kanadski fotograf armenskog podrijetla kaže da je Churchill tih nekoliko sekundio bio toliko bijesan da ga je izgledao kao lav koji će ga pojesti. Bilo je to na početku Drugog svjetskog rata, a Churchill je prije fotografiranja održao govor o ratu kanadskim zastupnicima u Parlamentu. Fotografija se smatra jednom od najpoznatijih portretnih fotografija u povijesti.

7. "Situation Room", 2011. godine

Fotografija "Situation Room" | Author: Wikipedia Wikipedia

Fotograf Bijele kuće Pete Souza uhvatio je trenutak kada Barack Obama, Hillary Clinton i predsjednikov tim gledaju operaciju u kojoj je ubijen Osama bin Laden. Souza je za Time ispričao kako je cijela ekipa, nakon što je saznala da će dron snimati operaciju, otišla u najmanju konferencijsku prostoriju koja se inače gotovo ne koristi jer je premalena. Souza je, kaže, okinuo više od sto fotografija. Predsjednik i njegova ekipa gledaju kulminaciju potrage za teroristom koja je trajala čitavo desetljeće. Iako se na fotografiji mogu vidjeti ozbiljna i zatečena lica političar Leon Panetta kaže kako sama likvidacija nije bila vidljiva jer je bilo pretjerano mračno. Zabrinuto lice predsjednika i odjeća koja sugerira da je "dotrčao" iz privatnih odaja, te zgroženo lice Hillary Clinton fotografiju su učinili jednom od najpoznatijih iz doba Obamine ere.

8. Zagrljaj Billa Clintona i Monice Lewinsky, 1996. godine

Bill Clinton i Monica Lewinsky | Author: Pinterest Pinterest

Godinu i pol prije no što će Ameriku uzdrmati ljubavna afera Billa Clintona, predsjednik je u javnosti ležerno grlio svoju tadašnju ljubavnicu Monicu Lewinsky, pripravnicu u Bijeloj kući. Afera je, kažu neki izvor trajala od 1995. do 1997. godine, a ova je fotografija (i video) snimljen u studenom 1996. godine. Clinton je dugo lagao o svom odnosu s Lewinsky koja je pak, u "neobičnom" spletu okolnosti sačuvala haljinu koju je nosila tijekom odnosa i koja je bila dokaz. Iako je pokrenut opozic Clinton je ostao predsjednik, a aferu mu je oprostila i njegova supruga Hillary Clinton. Afera poznata kao "Clintongate" ozbiljno je potresla državu, a kao podsjetnik na Clintonov neoprez ostalo je nekoliko fotografija gdje na javnim mjestima i događanjima poput dobrotvornih okupljanja Clinton grli svoju tadašnju ljubavnicu.

9. Bush saznaje za 9/11

George Bush saznaje za 9/11 | Author: Pinterest Pinterest

Tog je utorka, 11. rujna 2001. godine američki predsjednik George Bush mlađi osnovnoškolcima u školi Emma E. Booker na Floridi držao predavanje o važnosti čitanja, te su zajedno prolazili kroz neke knjige za djecu. U jednom mu je trenutku prišao savjetnik Andry Card te mu na uho šapnuo "srušen je i drugi toranj u New Yorku, Amerika je napadnuta". Bush je kasnije ispričao da je znao kako je 17 minuta ranije srušen i prvi neboder World Trade Centrea no da je zajednički dogovor bio nastaviti dogovorene dužnosti. Samo nekoliko minuta nakon pada drugog nebodera u školi je napravljen krizni stožer iz kojeg se predsjednik obraćao javnosti. Kasnije je rekao kako se u trenucima užasa trudio ne izbezumiti djecu.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.