Top News
2520 prikaza

Kakva sreća: Djevojku koju je oteo ISIS nakon 10 godina vratili su obitelji

David Saranga X
Izraelska vojska u Gazi je ubila pripadnika Hamasa koji je kao robinju držao jezidku Fawziu Amin Sido (21) otetu u Iraku 2014. godine. Nju su više puta preprodavali i selili. Iz Iraka u Siriju, pa u Tursku, Egipat i u Gazu.

Nasmiješena Fawzia Amin Sido u nevjerici se grlila i ljubila s obitelji koja nije mogla suzdržati suze radosnice što je nakon deset godina ponovno s njima. Na snimci  koju je  na društvenoj mreži "X"  objavio David Saranga, direktor ureda za digitalnu diplomaciju pri izraelskom ministarstvu vanjskih poslova  vidi se kako 21- godišnju jezidku, nakon što se vratila u Irak, članice obitelji oprezno drže, kao da još ne vjeruju da je ponovno s njima.

"Oslobođena djevojka bila je u dobrom fizičkom stanju - ali traumatizirana zbog dugog vremena u zatočeništvu", rekli su irački dužnosnici navevši  da je nekoliko prethodnih pokušaja spašavanja u posljednja četiri mjeseca propalo zbog stalnih sigurnosnih prijetnji zbog rata Izraela i Hamasa u Gazi.

Fawzia Amin Sido, rekla je za CNN da su je pripadnici tzv. Islamske države oteli kao dijete u kolovozu 2014. godine, kada je ta teroristička skupina zauzela grad Sinjar u sjevernom Iraku. Pripadnici ISIS-a pogubili su jezidske muškarce i dječake, te među ostalim zločinima, počinili niz djela seksualnog nasilja i silovanja nad ženama i djevojčicama. 

Sido je rekla da su je zatim prodavali na različite lokacije u nekoliko zemalja.

“Završili smo u kampu Al-Hol (u Siriji) prije nego što smo prokrijumčareni u Idlib 2019. godine, a odatle smo otišli u Tursku. Potom su mi 2020. godine sredili putovnicu u Turskoj kako bih mogla letjeti iz Istanbula u Hurghadu u Egiptu, a zatim u Gazu”, kazala je.

Rekla je za CNN da je godinu dana ostala u Rafi u južnoj Gazi, gdje je život bio "nepodnošljiv", često se selila otkako je u listopadu 2023. godine izbio rat Izraela i Hamasa do utorka, kada ju je, kako je rekla, spasila jedna nevladina organizacija.

“Hamas me stalno maltretirao zbog mog jezidskog podrijetla i kontakta s mojom obitelji, čak je otišao toliko daleko da mi je formatirao telefon tijekom svojih istraga”, rekla je. 

"U složenoj operaciji koordiniranoj između Izraela, Sjedinjenih Država i drugih međunarodnih aktera, nedavno je spašena u tajnoj misiji iz pojasa Gaze preko prijelaza Kerem Shalom", priopćile su u četvrtak Izraelske obrambene snage (IDF) navevši kako je:

“Po ulasku u Izrael, nastavila je do Jordana preko Allenby Bridge Crossinga i odatle se vratila svojoj obitelji u Irak.”

IDF je rekao da je njezin otmičar ubijen, "vjerojatno tijekom IDF napada" u Gazi, što joj je omogućilo da pobjegne u skrovište.

Fawzia nije spomenula udar kada je govorila za CNN, rekavši samo da ju je u Rafi spasila nevladina organizacija, čijeg se imena nije mogla sjetiti. “Odatle su me američki dužnosnici odveli i pomogli mi vratiti se u Bagdad”, rekla je.

Sjedinjene Države i Irak potvrdili su da su koordinirano pomogli u evakuaciji Sida iz Gaze.

"Kontaktirala nas je iračka vlada, koja je upoznata s činjenicom da je pobjegla, da je živa i da se želi vratiti kući svojoj obitelji", rekao je u četvrtak državni glasnogovornik Matthew Miller dodavši : "Vlada Iraka tražila je od nas da učinimo sve što možemo kako bismo je izvukli iz Gaze i vratili kući. Stoga smo tijekom proteklih nekoliko tjedana radili s brojnim našim partnerima u regiji kako bismo je izvukli iz Gaze”.

Ministarstvo vanjskih poslova Iraka priopćilo je da je Sido oslobođen nakon više od četiri mjeseca napora iračkih vladinih agencija koje su surađivale s američkim i jordanskim vlastima.

 | Author: Ismael Adnan/DPA Ismael Adnan/DPA
 "Njezina je priča podsjetnik na brutalnost s kojom se suočavaju jezidska djeca, odvedena bez izbora”, napisao je Saranga o više od 6000 Jezida koje je ISIS zarobio 2014. godine, uključujući mnoge prodane u seksualno ropstvo ili obučene za djecu vojnike.

Irački dužnosnici procjenjuju da se oko 2600 jezida, mahom žena, još vodi kao nestalo. Strahuje se da su mnoge mrtve. 

Kad je ISIS osvojio Mosul jezidi na planini Sinjar mislili su da će biti biti sigurni. "Rekli smo: "Zašto bi otišli na Sinjar?" Tamo nije bilo nafte ni ičega. Što bi tamo uzeli?" No ISIS je došao na Sinjar, jer su željeli najvažniji resurs regije: ljude.

Ubili su muškarce i dječake te zarobili tisuće jezidi žena i djevojčica. Opravdanja za svoja zlodjela navodno su našli u samom Kuranu, tvrdeći da im on dopušta porobljavanje jezida i njihova silovanja optužujući ih da štuju vraga. Jezidi su mala iračka manjina koja govori kurdski koja vjeruje da je jedan Bog stvorio Zemlju i ostavio je na čuvanje jednom anđelu.

Mnoge žrtve silovanja se ubile

Mnoge žene tada su proživljavale svakodnevna silovanja i zlostavljanja od strane svojih zatočenika: Mnoge su se odlučile na samoubojstvo.  Svjedočanstva onih koje su uspjele pobjeći, ili čiju su slobodu kupili članovi obitelji i prijatelji, otkrila su šokantan prozor u svijet Islamske države koja je razradila čitav sustav koji se bavi prijevozom, udomljavanjem i trgovinom ženskim robljem.

Tu su bili uključeni autobusi koje su oteli iračkoj vladi, velika skladišta i uredske zgrade koje funkcioniraju kao mjesta zadržavanja i birokratske točke na kojima se sklapaju ugovori i prodaju djevojke. Mlađe jezidi djevojke postizale više cijene na tržištu, pa oni koji su na višim pozicijama prvi dobiju pravo izbora.

ISIL | Author: STRINGER/REUTERS/PIXSELL STRINGER/REUTERS/PIXSELL
 "Djevojke se prodaju kao benzin", rekla je tada Zainab Bangura, UN-ova predstavnica za pitanja seksualnog nasilja i sukoba. "Jednu djevojku može prodati i kupiti pet ili šest različitih muškaraca, a ponekad se djevojke prodaju natrag svojim obiteljima za otkupninu koja iznosi nekoliko tisuća dolara." Barbarski zločini počinjeni protiv zatočenica uključivali su i zapaljenje žive žene koja nikako nije

Unutar Islamske države postojalo je mnoštvo službene literature o dobrim i lošim stranama ropstva, te su čak objavljeni i letci o tome kako se treba postupati s robinjama. Dozvoljeno je 'neposredno' silovanje 'nevjernica', pogotovo ako su djevice, kao i djevojčica koje još nisu ušle u pubertet. Ali je zabranjena krađa robova od suboraca, te se savjetuje da se robinje ne udaraju po licu.

S obzirom da su te žene imovina džihadista, ono što oni odluče s njima učiniti ne može se smatrati silovanjem.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.