Top News
1006 prikaza

Kakve sve privilegije imaju članovi HGK u uredima po svijetu

Marko Lukunić/PIXSELL
Najamnina, dodatak za podmirivanje povećanih troškova života u državi rada... A sve na račun poduzetnika koji moraju plaćati članarinu

Odavno se Hrvatska gospodarska komora penje na jetra poduzetnicima koji su joj prisiljeni plaćati članarinu. Naime, svaka tvrtka u sudskom registru automatski postaje članica Komore, a najniža mjesečna članarina iznosi 42 kune. 

“Kakvim je to poduzetnicima puno 42 kune članarine HGK mjesečno? To ni nisu poduzetnici”, prenijeli su svojevremeno mediji riječi premijera Andreja Plenkovića. Inače, HGK ima 394 zaposlena. Još više od ovoga, poduzetnicima i javnosti živce je diglo otkriće kako predsjednik HGK, Luka Burilović, koristi luksuzni BMW koji s dodatnom opremom vrijedi gotovo milijun kuna, a auto je nabavila Komora putem leasinga. Auto ima 340 konjskih snaga. U međuvremenu, mi smo se raspitali o predstavnicima Hrvatske gospodarske komore u inozemstvu. Zanimali su nas iznosi njihovih plaća, kao i sve privilegije kojima raspolažu na račun Komore, uključujući i službene aute, stanove, edukacije te mobitele. Također, zanimale su nas i privilegije koje koriste članovi njihovih obitelji. 

Hrvatska gospodarska komora, kažu u odgovoru, trenutačno ima otvorena četiri predstavništva (Bruxelles, NR Kina, Beograd i Moskva) i dva Ureda (Ured HGK u veleposlanstvu RH u BiH i Ured HGK u Mostaru). Opisuju kako se takva predstavništva osnivaju s ciljem promicanja i zastupanja interesa hrvatskoga gospodarstva u navedenim zemljama. Svi djelatnici predstavništava, osim što su prošli kroz sustav obuke u okviru Sektora za međunarodne poslove u HGK, educirani su i detaljno upoznati s kulturom i tržištem dotične zemlje, a većina njih je i prije rada u predstavništvu bila usko vezana za predmetno tržište, navode. O privilegijama kažu: “Prema Pravilniku o radu za radnike zaposlene u inozemnim predstavništvima HGK, djelatnik uz plaću ima pravo na dodatak za podmirivanje povećanih troškova života u državi rada, pri čemu najamnina i maksimalna sufinancirana kvadratura smještaja varira s obzirom na rang djelatnika te se povećava za svakog dodatnog člana domaćinstva. Troškove režija snosi radnik”. Naglašavaju da nitko od sadašnjih zaposlenika nije tamo s članovima obitelji. Službeni auto dodijeljen je pojedinim predstavništvima po procjeni s obzirom na lokaciju i trošak javnog prijevoza, a imaju, prema potrebi, pravo na službeni mobitel. Nisu odgovorili kolike su im plaće u predstavništvima.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.