Top News
1020 prikaza

Kao Mussolini: desničar zove Talijane u marš na Rim

Predsjednik desničarske stranke Lega Nord Matteo Salvini
1/3
Salvatore Laporta/IPA/PIXSELL
Desant na Rim trebao bi krenuti 19. listopada jer, kako kaže Salvini, EU im je ukrala demokraciju i ne poštuju volju naroda

Mateo Salvini pozvao je svoje simpatizere na 'desant na Rim'. Nakon što nije uspio isprovocirati nove izbore u susjednoj državi, njegova krajnje desna La Liga ispala je iz vladajuće koalicije. Njegovi dojučerašnji saveznici i partneri Pokret pet zvjezdica novu vladu sastavit će ulaskom u koaliciju sa strankom lijevog centra Demokratska partija. Zbog toga Salvini, koji je još uvijek ministar unutarnjih poslova, ne može sakriti bijes, saznaje Guardian.

Salvini je najavio da bi se 'mirni dan talijanskog ponosa', kako je nazvao proteste protiv moguće nove vlade u kojoj ostaju njegovi bivši partneri – antisistemski 'Pokreta pet zvjezdica' trebao održati 19. listopada.

"Od sjevera do juga, od tihe većine... dan mobilizacije za one koji ne žele vladu koja je stvorena preko noći u Bruxellesu", objavio je Salvini na svom Facebooku.

Predsjednik desničarske stranke Lega Nord Matteo Salvini Fašistička država Top News Pred očima EU u Italiji se događa nova Mussolinijeva era

"Nisam bijesan zbog osobnih interesa, nego zbog toga jer su nam ukrali demokraciju", objašnjava Salvini koji optužuje Bruxelles i Berlin za urotu protiv njegove Sjeverne Lige i istiskivanje iz vlade, a naročito je bijes usmjerio prema Güntheru Oettingeru, povjereniku EU za proračun i ljudske resurse koji je izjavio da je koalicija Pet zvjezdica i Demokratske partije dobra vijest za Italiju i cijelu EU.

"Neće se tako lako riješiti Salvinija i Lige", grmio je Salvini koji je pokušao usred ljeta srušiti vladu i izazvati krizu u državi vjerujući da će na novim izborima nadmoćno pobijediti i istisnuti Pet zvjezdica.

Talijanski premijer Giuseppe Conte dao je u četvrtak novi mandat za sastavljanje nove vlade između Pet zvjezdica i Demokratske partije kako bi se izbjegli prijevremeni izbori.

Matteo Salvini | Author: REMO CASILLI/REUTERS/PIXSELL REMO CASILLI/REUTERS/PIXSELL
Conte kaže da je vrijeme za 'novi početak' i da Italiju treba vratiti na put gdje je nekoć bila, a to je da opet postane protagonist na EU sceni.

No na tom putu Contea čeka puno problema – prije svega da do idućeg tjedna osigura sporazum između novih koalicijskih partnera što neće biti nimalo lako s obzirom na njihove dosadašnje nepomirljive razlike. Pet zvjezdica i DP moraju stvoriti snažnu i trajnu vladu, a trebaju i izraditi program, imenovati nove ministre i utvrditi koju će ulogu igrati u novoj vladi Luigi Di Maio, vođa Pet zvjezdica. DP inzistira da Di Maio odstupi s mjesta dopremijera budući da su Contea prihvatili kao premijera.

Još jedan od uvjeta je demokrata je da se Pet zvjezdica obvezuje da ukinu drakonski antiimigrantski zakon koji su usvojili dok su koalirali sa Salvinijevom La Ligom.

Matteo Salvini Liga Top News Italija klizi prema najgorem fašizmu još od Mussolinija

Potencijalna prijetnja je plan Pet zvjezdica da zatraži od svojih članova da o ovom sporazumu s DP-om glasaju preko internetske mreže Rousseauu, koju često koriste za donošenje svojih političkih odluka.

Nejasno je jesu li brojke glasača preko mreže vjerodostojne, ali trenutačno se mnogi njihovi članovi protive ovoj koaliciji.

Ako uspiju formirati vladu, među prvim će izazovima biti izrada talijanskog proračuna za 2020. godinu i sprečavanje povećanja PDV-a.

"Ako to mogu preživjeti, možda će pokušati ići na duži rok. Također, objema bi strankama moglo biti u interesu da provedu izborne reforme kojima bi ograničili Salvinijeve pretenzije, a onda i dočekati 2022. kad su predsjednički izbori", rekao je Franco Pavoncello, profesor politologije i predsjednik Sveučilišta John Cabot u Rimu.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • BESTpartizan 20:41 30.Kolovoz 2019.

    fašisti su manjina