Top News
2046 prikaza

Karate Veljko u skandalu: Ima portret i kipić, a sad bi i spomenik u prirodnoj veličini

1/5
Sandra Šimunović/Pixsell
Saborski zastupnik romske manjine Veljko Kajtazi karate-udarcem nasrnuo je na Suzanu Krčmar, predsjednicu Saveza Roma Kali Sara. Romi su ga izbacili no ne i Andrej Plenković.

Veljko Kajtazi (64) godinama se neumorno zalagao za prava romske i drugih manjina u Hrvatskoj danonoćno obilazeći teren no imidž uljudnog borca za bolja materijalna i ina prava svojih birača izgubio je nakon optužbi za nasilje nad svojom dugogodišnjom suradnicom. 

Protiv Kajtazija je podnesena kaznena prijava Državnom odvjetništvu zbog teškog nasilja koje je počinio nad Suzanom Krčmar, predsjednicom Saveza Roma u RH Kali Sara, čiji je on počasni predsjednik, ali s kojim formalno-pravno ne bi trebao imati ništa. 

Skupština Saveza Roma u RH Kali Sara odlučila je da zbog nasilja Kajtazi više nije počasni član SRRH Kali Sara  da više ne može koristiti prostor za rad u udruzi na adresi Pavla Hatza 23/5 u Zagrebu iz koje mora iseliti najkasnije do nedjelje. No Kajtazi ostaje dio vladajuće koalicije. Premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković rekao je, naime, u utorak da je prije koalicijskog sastanka razgovarao s Kajtazijem koji mu je rekao kako nije bilo fizičkog napada na Suzanu Krčmar već se radilo ‘o malo žustrijoj svađi’. Premijer je poručio i kako koalicija s Kajtazijem nije upitna.

Plenković nositelj medalje "Romska majka"

Kajtazi i Plenković imaju odličnu suradnju. Tako je Kajtazi više puta istaknuo da je vlada Andreja Plenkovića "u osam godina napravila skoro najviše za Rome od svih hrvatskih vlada". Lani,  4.studenoga, Kajtazi je na obilježavanju Svjetskog dana romskog jezika u zagrebačkom Muzeju suvremene umjetnosti ocijenio da je suradnja Vlade i predstavnika romske zajednice u Hrvatskoj u osnaživanju položaja Roma predstavlja putokaz za brojne druge europske zemlje. Tada je po prvi put dodijeljena i medalja ''Romska majka'' koju je Kajtazi svečano uručio premijeru Andreju Plenkoviću.

 | Author: Igor Kralj/PIXSELL Igor Kralj/PIXSELL
Kajtazi je, prema pisanju "Nacionala"  prije dva mjeseca pred više svjedoka dva dana zaredom fizički nasrtao na predsjednicu te udruge. Iako je Kajtazi protiv nje upotrijebio čak i karate-udarac rukom u pleksus, najvjerojatnije udarac koji se u karateu naziva nikite, vrijeđao je, omalovažavao i prijetio joj pred djelatnicima Saveza i drugim svjedocima, ali i mahnito držao za majicu koju je zbog siline napada uspio i poderati, te iako su ga trojica muškaraca morala držati da ne dođe do goreg incidenta, Suzana Krčmar ništa od toga nije prijavila policiji jer se, kako tvrde izvori s detaljnim saznanjima o cijelom slučaju, boji za svoje radno mjesto i svoju egzistenciju.

"Taj šokantan incident u kojem je saborski zastupnik karate-udarcem nasrnuo na predsjednicu Saveza, samo je vrhunac terora i nasilničkog ponašanja koje, navodi "Nacional", već godinama trpe zaposlenici te udruge, a posebno su na udaru Kajtazija ženske zaposlenice pa su neki od djelatnika već dali otkaze, a ostali se spremaju to isto učiniti jer se boje da ni sami nisu više sigurni od nekontrolirane agresije i mobbinga te ne žele imati posla s Kajtazijem, kojeg doživljaju kao nasilnika koji je potpuno privatizirao udrugu Kali Sara te umjesto u Saboru najviše vremena provodi u prostorijama te udruge."

 | Author: Nikola Čutuk/Pixsell Nikola Čutuk/Pixsell
U udruzi ima ured u kojem je izvjesio vlastiti portret, a ima i svoj kipić u karate pozi. Kajtazi je objavio autobiografiju "Snovi jednog Roma", a navodno je tražio i da se državnim novcem plati njegov kip u prirodnoj veličini i to ni manje, ni više nego u - karate pozi.

Spomenik u prirodnoj veličini

"Skulptura će biti Kajtazijev spomenik u prirodnoj veličini i dignut će se ispred navodnog Europskog romskog centra u Istri koji se prošle godine počeo graditi. Gradnja će stajati “sitnicu” od 8 milijuna eura. Imamo informaciju da su njegov sin i snaha u neposrednoj blizini Centra kupili nekoliko zemljišta, pa se iz toga može svašta zaključiti", rekao je Kajtazijev politički protivnik Elvis Kralj za portal Medjimurski u siječnju. 

"Tko je financirao izdavanje autobiografije "Snovi jednog Roma", autora Veljka Kajtazija? Koliko je sredstava izdvojeno za pisanje, izdavanje i promociju autobiografije? Koja je dobrobit autobiografije jednog Roma za romsku zajednicu u Hrvatskoj? Koja je dobrobit za romsku zajednicu od prijevoda na engleski jezik knjige "Snovi jednog Roma"? Koliko je prijevod koštao i tko ga je radio?", pitao se Kralj dodavši kako su do sada izdane četiri knjige „Naši dani u Saboru“, zbirka govora u Saboru RH Veljka Kajtazija.

"Zašto se dopušta financiranje takve publikacije, koliko je koštala i koji je doprinos romskoj kulturi od toga?"

Kajtazi, osim romske zastupa i austrijsku, bugarsku, njemačku, poljsku, rumunjsku, rusinsku, rusku, ukrajinsku, tursku, vlašku i židovsku manjinu. 

Na izbornim se listama za Sabor Kajtazi pojavio 2011. godine, kada je od ukupnih 4572 birača za njega glasalo njih 863. Četiri godine kasnije od ukupno 3781 birača za njega je glasalo čak 2010 birača. Na izborima 2020. godine, od 4772 važećih listića za 12 etničkih skupina prikupio je 3745 glasova dok je ove godine na izbore izašlo 4925 birača, a Kajtazi je dobio 3017 glasova. 

Nositelj je crnog pojasa petog dana

Veljko Kajtazi rođen je 1960. godine u Kosovskoj Mitrovici. Po završetku osnovne škole 1974. godine zaputio na školovanje u Vojnu školu u Sarajevo,  a potom je završio i Vojnu akademiju. Kajtazi je nositelj crnoga pojasa petoga dana te je nekoliko godina zaredom osvajao naslov prvaka Hrvatske (1980., 1981. i 1982. godine) u poluteškoj kategoriji, a 1981. i u apsolutnoj kategoriji. Te je godine bio proglašen najboljim sportašem Hrvatske.

 | Author: Nikola Čutuk/Pixsell Nikola Čutuk/Pixsell
Bio je utemeljitelj i dugogodišnji predsjednik Udruge za promicanje obrazovanja Roma u Republici Hrvatskoj “Kali Sara”, na čijoj je tradiciji kasnije formiran Savez Roma u RH “Kali Sara” kao krovna organizacija Roma u Republici Hrvatskoj. Od 2003. do 2007. godine bio je član Predsjedništva Vijeća romske nacionalne manjine Grada Zagreba. Organizator je niza ljetnih škola za romsku djecu na temu “Uporaba i poznavanje romskog jezika” i sličnih radionica na istu temu. Inicijator je obilježavanja Svjetskog dana romskog jezika – 5. studenoga te od 2009. godine organizator međunarodnog simpozija “Svjetski dan romskog jezika”. Autor je prvog Hrvatsko-romskog i romsko-hrvatskog rječnika, Povijesti romske književnosti, serijala od osam slikovnica “Sara” te Zbornika – Svjetski dan romskog jezika te niza drugih izdanja. 

Nositelj odlikovanja Reda Danice hrvatske s likom Marka Marulića za izniman doprinos unaprjeđenju položaja romske nacionalne manjine u Republici Hrvatskoj, osobito na području kulture, obrazovanja i sporta koje mu je dodijelila bivša predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović. Član je saborskog Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina te potpredsjednik Odbora za mlade, obitelj i sport.

Motiv da napiše  autobiografiju Snovi jednog Roma" pojasnio je za portal Lupiga nakon objavljivanja knjige: 

„Moj san je da ne postoje predrasude i diskriminacija i da ne mora Rom četiri puta više raditi da bi bio ravnopravan s većinski stanovništvom. To je moj san i san svakog Roma. Kada sam došao u Hrvatsku, zaljubio sam se. Bio sam joj šest mjeseci i zgodan i lijep i pametan, a onda sam joj rekao da sam pripadnik romske zajednice. Počela je plakati i pita me: Što će moja mama reći? Ja sam nju pitao: A što će moja reći?“

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.