Top News
2699 prikaza

Katalonski delegat u Hrvatskoj nam je dužan 5000 eura

1/3
Žarko Bašić/ PIXSELL
Sud je objavio kako 40 sadašnjih i bivših katalonskih dužnosnika mora vratiti 5,4 milijuna eura za razdoblje od 2011. do 2017. godine. Katalonski delegat bori se protiv španjolske ekonomske represije

Erick Hauck, katalonski delegat u Hrvatskoj, nezakonito je potrošio oko 5000 eura javnog novca tijekom tri mjeseca rada u 2017. godini, izvijestio je u srijedu sud u Madridu zadužen za kontrolu potrošnje javnog novca u Španjolskoj.
Sud (Tribunal de Cuentas) njegovu odvjetniku predočio je neopravdano potrošeni iznos od 4794,72 eura pa Hauck uz kamatu mora u španjolski proračun vratiti 5047,64 eura. Ako to ne učini, bit će mu zaplijenjena imovina.
- Osobno, s obzirom na to da se nalazim u Zagrebu, nisam vidio detalje slučaja. Naši odvjetnici nas zastupaju na sudu i trenutačno analiziraju dobivenu dokumentaciju - rekao je Hauck za Express.

ERIC HAUCK Top News Lov na katalonskog delegata u Zagrebu zbog pronevjere
Neke katalonske udruge, poput Katalonskih odvjetnika za Ustav, podnijele su žalbu tom tehničkom sudu tvrdeći kako su dužnosnici trošili novac poreznih obveznika za promociju neovisnosti i lobiranje u svijetu, što nije u skladu sa zakonom. Sud je proveo reviziju svih troškova Katalonije od 2011. do 2017. pa u srijedu priopćio kako 40 bivših i sadašnjih dužnosnika mora vratiti 5,4 milijuna eura. Nije izvijestio kako je i na što Hauck potrošio 5000 eura iz Zagreba, odakle pokriva deset zemalja jugoistočne Europe. Sud je u ranijem izvještaju spomenuo moguće troškove delegacije za ručkove, putovanja, darove, političke promotivne događaje i osobne stvari. Delegacija je u Hrvatskoj zatvorena nakon zabranjenog referenduma i neuspješnog odcjepljenja od Španjolske 2017. 
Hauck je zatim otišao u Barcelonu, gdje je 2018. bio izvršni direktor neprofitne organizacije Platforma za katalonske sportske momčadi. Policija ga ondje u zasebnom slučaju istražuje zbog mogućeg preusmjeravanja javnog novca u nezakonito političko lobiranje. Istražni sudac u Barceloni je kao ključni dokaz naveo Hauckov e-mail iz 2019. u kojem on piše kolegama kako je ispostavljeni račun Crans Montani bio namijenjen “jednom političkom zaduženju”. Hauck je početkom 2019. napustio Platformu vrativši se na mjesto delegata u Hrvatskoj.

Prosvjedi na prvu godišnjicu ilegalnog referenduma u Kataloniji | Author: Albert Gea/REUTERS/PIXSELL Albert Gea/REUTERS/PIXSELL

Pozvao je hrvatske novinare u četvrtak u jedan zagrebački restoran na ručak, na račun katalonske delegacije, kako bi govorio o suđenju i “ekonomskoj represiji” u Kataloniji. Španjolske autonomne pokrajine, uključujući Kataloniju, nemaju samostalnu fiskalnu politiku, nego novac ide iz zajedničkog proračuna Španjolske u svaku od 17 pokrajina. Delegacijama vlade Katalonije u svijetu je po zakonu dopušteno bavljenje gospodarstvom, kulturom i sportom, dok su za političke teme nadležna španjolska veleposlanstva. 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.