Top News
1817 prikaza

Kazne: Huanitu zatvor, sinu generala rad za opće dobro

Huanito Luksetić
Goran Kovačić/PIXSELL
Slučaj Huanita Luksetića izazvao je negodovanje u našoj javnosti

Županijski sud potvrdio je Huanitu Luksetiću prvostupanjsku presudu od dvije godine zatvora zbog ilegalne proizvodnje i držanje marihuane.

"Ovakva presuda je van svake pameti. Odgovorno, jasno i glasno tvrdim da je ovo presuda na smrt u zemlji u kojoj ne postoji smrtna kazna, a ona se u ovom slučaju gura na mala vrata. Radi se o čovjeku koji je ulje kanabisa uzimao kao jedan od rijetkih lijekova koji mu je donekle omogućavao normalan život i preživljavanje. Bez tog sredstva njemu se uskraćuje osnovno i temeljno ljudsko pravo, a to je pravo na život. Nadležni su u ovoj situaciji imali izbor da biraju između života i smrti, a oni su izabrali smrt. Ne znam kako je uopće moguće da netko do te mjere bukvalno shvaća zakon, za to stvarno treba biti plitkouman. Sud bi u ovom slučaju trebao puno šire tumačiti zakon, štiteći najviše ljudske vrijednosti, a to je, opet ponavljam - život, koji je ovdje doslovno ugrožen. Pa vi novinari i javnost ste pokazali veći interes da se čovjeku zaštiti život naspram onih koji bi ga trebali štititi. Koliko ja znam javnost je na Huanitovoj strani, ali kako je u ovoj državi sve moguće, evo moguć je i ovakav apsurd", zgroženo govori odvjetnik Vladimir Gredelj za 24sata.

Podmornica s kokainom DROGA Top News Krijumčari droge: Koriste brze glisere, čak i podmornice

Tijekom dana povela se žustra rasprava o tome treba li predsjednica Kolinda Grabar Kitarović iskoristiti svoje ovlasti i pomilovati Huanita. Kasno popodne iz Ureda predsjednice reagirali su na čitav Huanitov slučaj i gotovo očajničke vapaje za pomilovanjem.

"Predsjednica Republike Hrvatske upoznata je sa slučajem Huanita Luksetića te smatra kako je njegovo zdravstveno stanje nemjerljivo važan element cijelog slučaja. Predsjednica Republike Hrvatske ne može automatski pomilovati g. Luksetića, već on ili njegov pravni zastupnik moraju podnijeti molbu za pomilovanje preko Ministarstva pravosuđa, koje dostavlja izvješće Predsjednici Republike Hrvatske", navodi se u priopćenju Ureda predsjednice.

Doslovno nekoliko minuta kasnije je predsjednica putem Twittera objavila da će pomilovati Huanita nakon što on podnese zahtjev za pomilovanjem.

"Kad g. Huanito Luksetić podnese zahtjev za pomilovanjem, iskoristit ću svoje zakonsko pravo i pomilovat ću ga!"

Za razliku od Huanita, Davidu Kruljcu je zbog 3,98 kilograma marihuane i 27 grama kokaina dosuđena godina dana zatvora što je kasnije zamijenjeno radom za opće dobro i to čitavih 730 sati. Sud je Davidu izrekao kaznu od od petsto dnevnih dohodaka, a u njegovom slučaju to iznosi 200.000 kuna. 

Marihuana Zeleno zlato Life Vrte milijarde od marihuane koja se dila i po Hrvatskoj

Pretragom Kruljčeva stana u kolovozu 2017. godine osim droge pronađen je i novac, 118.000 eura te 10.500 kuna za koje se pretpostavljalo da potječe od preprodaje. No porijeklo novca objasnio je njegov otac, general Mladen Kruljac.

Kako prenosi 24sata, on je ispričao da novac koji je pronađen nije Davidov ni njegov, nego od njegova prijatelja Mire Lukende, kojemu je bio potreban za obranu u postupku koji se protiv njega vodi u BiH. Istražiteljima je rekao da mu je Lukenda oko Uskrsa 2016. godine u kafić u vrećici donio 150.000 eura. Kasnije ga je tražio 32.000 eura te mu je u stanu ostalo oko 118.000 eura. Novac je predao sinu na čuvanje jer u stanu ima sef. Priču je potvrdio i Lukenda, koji je tvrdio da je imao velik novac jer je 2005. prodao kuću u Dubrovniku.

Huanito je ipak imao veće količine marihuane, točnije 15 kilograma. Ista količina pronađena je i kod Josipa Keruma, nećaka bivšeg splitskog gradonačelnika Željka Keruma. Josip je dobio polovicu Huanitove kazne, godinu dana zatvora, a postupak još nije pravomoćno okončan, barem prema javno dostupnim informacijama.

Usporedbe radi, 2017. godine je nepravomoćno osuđen Daut Murati na četiri i pol godine zatvora zbog posjedovanja 34,65 kilograma marihuane i 4,44 kilograma heroina.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • vjaceslav 18:26 25.Siječanj 2019.

    jasno je da se radi o čovjeku koji zaslužuje milost, a ne zatvor, ali mi je znakovita izjava "što se slijepo drže zakona?" odvjetnika gredelja jer puna rečenica glasi "što se držite zakona kao pijan plota?" koja je bila radna ... prikaži još! uputa druga tita vojnim sudovima nakon drugog svjetskog rata.