Top News
23854 prikaza

Kijev šokiran: 'Jahtu Royal Romance gubimo! Pa ostat ćemo bez 130 milijuna eura'

1/3
Ne možemo prodati Medvedčukovu jahtu 'uhićenu' u Hrvatskoj. Možemo izgubiti ovu imovinu, rekao je zamjenik predsjednika ukrajinskoga Odbora Vijeća za financije, poreznu i carinsku politiku Jaroslav Železnjak

Ukrajinci su računali da će prodaja jahte Royal Romance, jednom kad je ponude na aukcijskim kućama, ići brzo i da će za jednu od najskupljih  jahti svijeta, već dvije godine usidrenu u Trogiru, dobiti najmanje 130 milijuna eura koji bi išli za naoružanje ukrajinskih snaga, no stvari se kompliciraju i u Kijevu su sad u panici.

Istekao je zakonski rok od dvije godine koliko je jahta mogla biti blokirana. Ukrajinska strana šest puta je u tom razdoblju slala zahtjev da se blokada produži, jer je Županijski sud u Splitu bio naložio da se svaka tri mjeseca mora donijeti nova odluka, ovisno o okolnostima. 

 | Author:

No jahta Royal Romance, koja je nekoć i službeno pripadala Putinovom kumu Viktoru Medvedčuku, odlukom Županijskoga suda u Splitu od 25. lipnja više nije blokirana, makar postoji "kvaka" - ne može ni isploviti iz Trogira zbog sankcija prema Rusiji.

Naime, Stalna skupina za primjenu i praćenje provedbe mjera ograničavanja djelovanja kojima se ugrožava suverenitet Ukrajine tvrdi da je tvrtka Lanelia holdings, iza koje stoji ruski biznismen Aleksej Inkin, povezana s Medvedčukom i da je prodaja jahte u predvečerje "specijalne vojne operacije" bila samo fiktivna.  

Službeni Kijev: 'Ukrajina u načelu može izgubiti ovu imovinu'

- ARMA (Agencija za povrat imovine) sad ne može prodati Medvedčukovu jahtu 'uhićenu' u Hrvatskoj. Štoviše, Ukrajina u načelu može izgubiti ovu imovinu. Sud u Splitu ukinuo je pljenidbu jahte zbog nepostojanja optužnice u kaznenom predmetu Glavnog tužiteljstva - izvijestio je prvi zamjenik predsjednika ukrajinskoga Odbora Vijeća za financije, poreznu i carinsku politiku Jaroslav Železnjak.

Ovo je prvi put da službeni Kijev uopće javno spominje kako bi mogao izgubiti jahtu koja je vrijedi sigurno više od 200 milijuna eura i spada među 15 najskupljih na svijetu, ali su računali da će je prodati za najmanje 130 milijuna eura zbog pravnih zavrzlama. Sad će se, međutim, morati suočiti s bijesom ukrajinske javnosti koju su cijelo vrijeme uvjeravali da stvar samo što nije riješena, pogotovo nakon šti su slavodobitno bili objavili da su Royal Romance "u odsutnosti" registrirali u Kijevu pod ukrajinskom zastavom. 

Prema Železnjaku, u razdoblju od lipnja 2022. do lipnja 2023. ARMA nije poduzimala nikakve mjere za prodaju jahte. Tek od srpnja 2023. agencija je počela raditi na tome.

 | Author: Ivana Ivanović/PIXSELL Ivana Ivanović/PIXSELL

A kada je ARMA našla američku aukcijsku kuću Boathouse koja će prodati jahtu, ova je odustala, baš kao i nizozemska aukcijska kuća Troostwijk. To se dogodilo kao rezultat pritiska odvjetnika, međunarodne odvjetničke tvrtke "Steptoe".

U lipnju 2024. Vrhovni kazneni sud Hrvatske vratio je predmet Okružnom sudu u gradu Splitu i imenovao drugog suca u predmetu. A već 25. lipnja sud je poništio 'uhićenje jahte'.

Otkud misteriozni Čečeni u Trogiru, njih petorica?

Tako smo došli do pat situacije jer je jahta odblokirana pa ju Ukrajina ne može prodati, makar ju je već bila registrirala pod svojom zastavom u Kijevu, ali istovremeno ne može ni isploviti. Na taj način i Hrvatska se možda može izvući od moguće višemilijunske tužbe za naknadu štete kojom prijeti Inkin. 

Kako je ekskluzivno pisao Express, prije ljeta u Trogiru su se pojavili misteriozni Čečeni i počeli vrzmati oko jahte. Došli su nekoliko dana prije isteka zakonskoga roka od dvije godine, koliko se jahtu moglo držati u blokadi. U četvrtak, 23. svibnja, petorica ruskih državljana, Čečena, došli su ukrcati se na 200 milijuna eura vrijednu jahtu Royal Romance, zaplijenjenu Putinovu kumu, oligarhu Viktoru Medvedčuku i supruzi, TV voditeljici Oksani Marčenko.

 | Author: Ivana Ivanović/PIXSELL Ivana Ivanović/PIXSELL

Čečene su priveli u policijsku postaju na informativni razgovor, koji je potrajao od 16 sati do 23.30. Nakon toga im je naloženo da u roku od 24 sata napuste Hrvatsku. S njima je bio i Belgijac. 

Već prije toga bilo je incidenata. Nekoliko mjeseci ranije na jahtu su se pokušali ukrcati predstavnici ARMA-e, uz suca splitskog Županijskog suda, da je pregledaju, ali posada ih nije htjela pustiti tvrdeći kako je riječ o privatnom plovilu. 

- Bacit ćemo stepenice u more usudite li se popeti njima - prijetio je kapetan i popustio tek kad su hrvatski sudac i policija zaprijetili s 20 dana zatvora i uspjeli osigurati da posada pusti na brod Ukrajince, predstavnike ukrajinske Agencije za povrat imovine (ARMA) i ostalih institucija, skupa s nekoliko novinara koji su sve zabilježili kamerama.

Kao u špijunskim filmovima, Medvedčuk je prerušen probao pobjeći u Rusiju

Jahta Royal Romance ima 92 metra i jedna je od najvećih na svijetu. Procjenjuje se na 200 milijuna eura. Šestokatni brod opremljen je s dva dizala. Ima četiri palube, kino dvoranu, teretanu, bazen, spa zonu i kozmetičku sobu te oko 50 soba različite namjene.

Sam Viktor Medvedčuk bio je u kućnom pritvoru nakon pokretanja "specijalne vojne operacije", ali je uspio pobjeći. Uhvatili su ga par mjeseci kasnije kako, prerušen u uniformi ukrajinskoga vojnika, pokušava prijeći granicu. Kasnije je Vladimir Putin razmijenio desetke zarobljenika za njega, a Ukrajinci su mu oduzeli državljanstvo. 

 | Author:

Njegova supruga bila je jedna od najpoznatijih ukrajinskih TV voditeljica prije rata, a sam Medvedčuk istaknuti proruski orijentiran političar, iznimno blizak Putinu. Zaradio je milijarde na naftovodu koji vodi iz Rusije preko Ukrajine ka Zapadu, no i taj biznis mu je oduzet odlukom ukrajinskih vlasti, a protiv njega se vodi postupak. 

"Ukrajinske vlasti optužile su proruskog oligarha Viktora Medvedčuka za ilegalno zauzimanje dijela naftovoda Samara - Zapad", izvijestila je sigurnosna služba Ukrajine (SBU) baš jučer, prenosi Kyiv Independent. 

Royal Romance od velike je simboličke važnosti za Ukrajinu jer je trebao biti prva nekretnina Rusa uopće zaplijenjena u inozemstvu koju bi prodali i taj novac usmjerili ka naoružanju svoje vojske. No taj plan im je očito, da se zaključiti prema riječima Železnjaka, neslavno propao. 

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • mcrnicki 20:18 25.Srpanj 2024.

    Ne možete izgubiti ono što nikad nije bilo vaše. Probali ste maznuti, ali ne ide to uvijek tako lako